Şeful Executivului de la Bucureşti a declarat, vineri, la Craiova, la finalul întrevederii cu omologii săi din Bulgaria şi Serbia, că acţiunile celor trei state trebuie să fie „mai unite şi mai coordonate” ca până în prezent în demersurile pe care le fac pe plan european. În contextul discuţiilor, el a precizat că s-a ajuns la concluzia că un exemplu de coordonare şi cooperare este „Grupul de la Vişegrad”.
„Avem un exemplu de succes al unor altor ţări vecine din Europa, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, care, reunite în grupul de la Vişegrad de mult timp deja, au fost foarte eficiente şi sunt în continuare foarte eficiente în promovarea intereselor lor şi în proiectele lor regionale. În egală măsură, mi-aş dori ca azi, la Craiova, să punem bazele unei colaborări accentuate între Bulgaria, Serbia şi România, dacă vreţi, în timp să fie Grupul de la Craiova la fel ca şi Grupul de la Vişegrad, un grup de trei ţări care se sfătuiesc, care au poziţii comune, care au proiecte comune şi care se sprijină. Aşa cum spunea în discuţa anterioară domnul Borisov (premierul Bulgariei-n.r.), este un grup care nu e împotriva nimănui, nu ne aliem împotriva a ceva, ci vrem doar să ne promovăm interesele comune ale celor trei ţări, un grup deschis către toţi vecinii noştrii din zonă, bineînţeles către zona Balcanilor de Vest, România se gândeşte întotdeauna la Moldova, către Ungaria, către celelalte ţări din regiune, pentru că uniţi putem să avem mai mult succes”, a conchis Ponta.
La rândul lor, premierii Bulgariei şi Serbiei au fost de acord cu acest punct de vedere.
Ponta a mai arătat că România şi Bulgaria şi-au arătat susţinerea pentru sprijinirea Serbiei în procesul de integrare europeană.
„România şi Bulgaria, care au avut la rândul lor de aşteptat, care au avut la rândul lor de luptat pentru a fi membre ale Uniunii Europene, sprijină acest demers al Serbiei care este în avantajul nostru şi al regiunii”, a mai spus Ponta.
Guvernele României şi Bulgariei s-au reunit vineri, la Craiova, într-o nouă şedinţă comună, pentru discuţii privind proiecte de colaborare în energie, transporturi, dezvoltare regională, turism, precum şi despre Strategia UE pentru regiunea Dunării, reuniunea fiind precedată de o reuniune trilaterală, la nivel de prim-miniştri, între România, Bulgaria şi Serbia.