Yahoo s-ar fi conformat astfel unei solicitări secrete a guvernului Statelor Unite, formulate fie de Agenția pentru Securitate Națională (National Security Agency, NSA), fie de Biroul Federal de Investigații (Federal Bureau of Investigation, FBI), au declarat agenției trei foști angajați ai Yahoo și o a patra persoană informată despre evenimente.
Au fost scanate sute de milioane de conturi Yahoo Mail. Experți în supraveghere au declarat Reuters că este prima dată când se află că o companie americană din domeniul internetului a dat curs unei cereri a serviciilor de informații prin scanarea tuturor mesajelor la sosire, în timp real, nu doar a unei părți din mesajele arhivate.
Reuters nu a reușit să afle ce anume informații erau căutate și nici dacă Yahoo a transmis efectiv ceva serviciilor secrete.
Doi foști angajați au afirmat că decizia de a coopera cu serviciile a fost luată de managerul general al Yahoo, Marissa Mayer, și a fost urmată de demisia șefului securității informațiilor, Alex Stamos, care acum ocupă o funcție similară la Facebook.
Singurul comentariu al Yahoo la solicitarea Reuters a fost că firma „respectă legile Statelor Unite”. Printr-un purtător de cuvânt al Facebook, Stamos a refuzat să comenteze. NSA a înaintat întrebările agenției de presă biroului directorului pentru informații naționale, care la rândul său nu a făcut niciun comentariu.
Google și Microsoft, de asemenea furnizori importanți de servicii de e-mail, au afirmat marți că nu au efectuat operațiuni de genul celor menționate la Yahoo. „Nu am primit o astfel de cerere, iar dacă am fi primit, răspunsul ar fi fost simplu: în niciun caz”, a declarat un purtător de cuvânt al Google. Microsoft, tot printr-un comunicat al unui purtător de cuvânt, a susținut că „nu ne-am ocupat niciodată cu scanarea în secret a traficului de e-mail, în genul celui relatat astăzi privind Yahoo”.