La aproximativ 40 dintre evenimentele publice programate pentru noaptea dintre ani, numărul de participanți ar putea ajunge până la 3.000, iar la 30 de manifestări se estimează că numărul de participanți va fi chiar mai mare.
„Efectivele de ordine publică vor acționa pentru prevenirea și descurajarea comiterii de fapte ilegale, dar și pentru combaterea infracțiunilor grave, obiectivul principal al MAI fiind creșterea gradului de siguranță al cetățeanului prin menținerea unui nivel ridicat de siguranță publică, așa cum s-a realizat în perioada Crăciunului”, transmite MAI.
Având în vedere că în fiecare an, în noaptea de Revelion, foarte mulți cetățeni folosesc articole pirotehnice pentru divertisment, oamenii legii amintesc că acestea trebuie utilizate numai după luarea tuturor măsurilor de protejare a persoanelor și a bunurilor. Pentru a preveni incidentele cauzate de utilizarea articolelor pirotehnice, de la începutul lunii decembrie și până în prezent, structurile MAI au intensificat acțiunile de control, în urma acestora fiind confiscate peste 38 de tone de materiale pirotehnice.
Pentru această perioadă de sărbători, ministrul afacerilor interne, Petre Tobă, a dispus mai multe măsuri organizatorice cuprinse în Planul de acțiune „Sărbători de Iarnă în Siguranță”, stabilind ca priorități creșterea gradului siguranță a cetățeanului, menținerea ordinii publice, prevenirea și combaterea infracționalității, fluidizarea traficului rutier și prevenirea accidentelor grave.
IGSU: Peste 5.200 de pompieri, la datorie de Revelion
Peste 5.200 de pompieri, cu aproximativ 1.000 de mijloace tehnice, se vor afla la datorie, zilnic, în minivacanța Revelion, iar alți 4.000 sunt pregătiți să intervină, pentru asigurarea misiunilor specifice orientate spre siguranța cetățeanului, bunurilor și mediului.
Potrivit unui comunicat al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, echipajele de intervenție vor asigura misiunile specifice, în sistem integrat, alături de reprezentanții celorlalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, precum și cu cei din cadrul autorităților și instituțiilor implicate în managementul tipurilor de risc, inclusiv în zonele în care vor fi organizate evenimente publice de amploare.
Totodată, răspunsul la eventualele urgențe medicale va fi asigurat, la nivel național, prin intermediul celor 262 de echipaje de pompieri SMURD disponibile zilnic, care vor asigura primul ajutor medical calificat, 27 de unități de terapie intensivă mobilă, șase ambulanțe de terapie intensivă mobilă specializate în tratament neonatologic și 36 de autospeciale pentru transport personal și victime multiple.