De pe mesele de Revelion nu lipsesc niciodată carnea și băuturile alcoolice. Medicul Tudor Ciuhodaru avertizează însă că trebuie să avem mare grijă cu privire la consumul acestor categorii de produse, pentru că riscurile pot fi foarte mari, mortale chiar!
În privința alcoolului, specialistul în medicină de urgență recomandă prudență, mai ales la băuturile făcute în casă, cum ar fi țuica, palinca sau vișinata. Alcoolul metilic din acestea, consumat în cantități mari, poate provoca o intoxicație cu consecințe letale. Mai ales că, de cele mai multe ori, mesenii nu știu concentrația de alcool din băutura consumată la masă.
”Trebuie să ținem cont de faptul că este intoxicația cu alcool metilic care poate fi fatală. De la o astfel de problemă poți orbi, poți muri. Fiecare persoană își asumă un risc major atunci când consumă băuturi alcoolice făcute în casă. Pentru că dacă nu știi cum este făcut, să nu uităm de țuica de pufoaică de exemplu sau alte invenții care nu au nicio legătură cu ceea ce înseamnă preparat distilat din fructe precum prune”, a explicat, pentru wowbiz, medicul.
Intoxicația nu este însă singura problemă asociată consumului în exces de băuturi alcoolice.
”Sunt riscuri majore pentru ceea ce înseamnă sănătatea noastră și nu vorbim doar de intoxicația cu alcool metilic, vorbesc și de afectarea digestivă, de gastrită de ulcer. Ele, consumate în exces, predispun la aşa ceva. Se pot adăuga și hemoragiile digestive, pancreatitele și intoxicații cu tot felul de substanțe care în mod normal nu ar trebui să existe în aceste băuturi. Totodată, ele ar trebui să fie verificate, să vedem exact ce concentrații sunt acolo”, spune Tudor Ciuhodaru.
La capitolul mâncare, Tudor Ciuhodaru subliniază că pericolul numărul unu este carnea de la porci crescuţi în gospodărie, în locul celei cumpărate de la unităţi avizate sanitar-veterinar. Mai exact, este vorba despre carnea gătită insuficient, care expune la trichineloză, după cum au avertizat și reprezentanţii Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP).
”Riscul de trichineloză rămâne în continuare prezent, România are deja suficiente cazuri de trichineloză pentru ceea ce ar însemna o țară europeană”, avertizează medicul Ciuhodaru.
Trichineloza este o boală infecţioasă determinată de larve ale unor viermi paraziţi, care poate fi mortală.
Citește și Se majorează facturile la curent electric. ANRE vrea să implementeze decizia de la 1 ianuarie 2025