Nancy Pelosi a fost aleasă joi preşedintă a Camerei Reprezentanţilor, în urma alegerilor de la mijlocul mandatului, din noiembrie 2018, marcând astfel o revenire istorică la conducerea celei de a treia cele mai importante instituţii politice americane, relatează AFP.
Reprezentanta din San Francisco, în vârstă de 78 de ani, devine astfel prima opozantă a locatarului Casei Albe, pe care l-a înfruntat în multe rânduri, şi revine la tribuna „Speakerului” pe care a ocupat-o deja din 2007 în 2010 – pe atunci prima femeie din Istoria americană care ocupa acest post crucial.
Pelosi, care este membră a Camerei Reprezentanţilor fără întrerupere din 1987, a obţinut 220 de voturi. Candidatul republican Kevin McCarthy a obţinut 192 de voturi.
Revenirea în acest post o plasează pe Nancy Pelosi în prima linie la conducerea opoziţiei faţă de preşedintele american Donald Trump, al cărui Partid Republican şi-a consolidat controlul asupra Senatului, însă a pierdut majoritatea în cameră în alegerile din noiembrie, potrivit news.ro.
În următorii doi ani, democraţii deţin în Camera Reprezentanţilor 235 de mandate, iar republicanii 199. Cel de-al 435-lea mandat – al statului North Carolina – este vizat, în continuare, de recursuri postelectorale.
Noua majoritate democrată în Camera inferioară a Parlamentului american poate să efectueze anchete în profunzime cu privire la administraţia Trump şi va încerca să obţină publicarea ultimelor declaraţii fiscale ale miliardarului republican, un magnat în domeniul imobiliar, informează news.ro.
O parte a reprezentanţilor democraţi a sugerat că anchetele şi o supraveghere a administraţiei federale ar putea să conducă la o procedură de destituire a lui Donald Trump, în funcţie de concluziile anchetei ruse a procurorului special Robert Mueller – care a început în primăvara lui 2017 – cu privire la un amestec rus în alegerile prezidenţiale americane din 2016.
Însă ”prima” prioritate a noului Congres este să scoată Statele Unite din impasul bugetar care a condus la 22 decembrie la închiderea şi paralizia parţială a administraţiei federale.