Ce înseamnă, de fapt, acest gen de flitru şi la ce foloseste, veţi afla puţin mai jos în acest articol. Experienţa plăcută pe care am avut-o alături de 60D s-a transmis din nou, la îmbunătaţirea acestui 60Da.
Pe timp de zi, s-a comportat impecabil alături de obiectivul Carl Zeiss 35mm, cu o diafragmă luminoasă f/1.4, ce a permis viteze mici de declanşare şi la ISO mic. La ISO mare, generaţia 60D şi 60Da are un noise acceptabil pentru categoria din care face parte. Calitatea la ISO mare este dată de procesorul Canon Digic IV, adică până la ISO 6400. De asemenea, RAW-urile oferă multe detalii şi e foarte ofertant pentru postproducţie.
Cum era de aşteptat, a venit seara şi am început să văd cu adevărat diferenţa dintre 60D şi 60Da: acel filtru reduce semnificativ tenta de roşu la timpurile mari de expunere. Încă de când am început să „mă joc” cu DSLR-urile, m-a captivat fotografia cu timp mare de expunere.
Să trecem în revistă şi senzorul CMOS de 18 megapixeli – rezoluţie efectivă, ISO-ul reglabil 100-6400 extensibil până la 12800, în principiu aceleaşi caracteristici ca originalul 60D, cu excepţia senzorului cu filtru low pass modificat.
Va vorbeam mai sus despre obiectivul celor de la Zeiss şi anume modelul Carl Zeiss 35 mm f/1.4 cu focus manual. Diafragma luminoasă f/1.4 ne ajută în condiţii de lumină scăzută, bokeh-ul produs este superb. Montura, construcţia şi parasolarul, fabricat din metal, îl face însă şi destul de greu – 850 grame. Pentru ca 60Da are un senzor CMOS APS-C, acesta aplică un crop de 1.6, deci focala de 35mm a obiectivului devine 56mm. În galeria foto/video puteţi vedea câteva fotografii facute cu 60Da şi obiectivul Zeiss 35mm şi un timelapse. Din păcate, nu am avut parte de vreme favorabilă pentru astrofotografie.
Aparatele au fost puse la dispoziţie de magazinul F64.