Masca de protecție este obligatorie în toate spațiile deschise, iar declaraţiile pe propria răspundere sunt noul paşaport valabil în localităţile cu rata de incidenţă peste 6. Cei care încalcă această regulă se expun la amenzi foarte mari. Dar mai mulți avocați au remarcat că, în cele mai multe cazuri, cei care contestă contravențiile în instanță au și câștig de cauză.
Amenda pentru nepurtarea echipamentului de protecţie individuală în spaţiile închise şi mijloacele de transport este între 500 şi 2.500 lei, cu posibilitatea achitării a jumătate din cuantum în 15 zile.
Primul mare oraș din România care va introduce carantina de noapte. Decizia intră în vigoare de marți
Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ziua de 26 septembrie, 1.437 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 493.850 lei.
De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost întocmite, ieri, 5 dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.
Amenzile sunt usturatoare şi pentru absenţa declaraţiei pe propria răspundere acolo unde este obligatorie. Suma incepe de la 500 de lei si poate sa ajunga si la 2500 de lei.
Amenzile pentru declaraţiile pe propria răspundere pot fi achitate la jumătate în termenul prevăzut de lege, respectiv maximum 15 zile. Cei care au primit astfel de amenzi au posibilitatea de a le achita la jumătate din suma amenzii aplicate foarte important, nu a celei prevăzute de lege), în termen 15 zile de la momentul primirii sau comunicării procesului-verbal de contravenție.
Aproape 100 de oraşe şi peste 500 de comune sunt în scenariul roşu din cauza COVID
Astfel, dacă declarațiile pe propria răspundere sunt completate cu informații false, cel care au completat-o și o prezintă, astfel organelor de control, riscă amendă penală sau chiar pedeapsa cu închisoarea, între șase luni și doi ani.
Potrivit CSUB, masca de protecție devine obligatorie în spațiile publice aglomerate, inclusiv cele în aer liber din Bucureşti. Sălile de fitness vor funcționa la o capacitate de 50%, iar accesul va fi permis doar persoanelor care sunt vaccinate, testate sau au fost bolnave. Totodată, la food court-urile din mall se intră ân baza certificatului verde Covid.
„Am fost întrebaţi ce se întâmplă cu zonele din mall unde se serveşte masa. Astfel, hotărârea de ieri prevede că zonele respective vor trebui delimitate, nu înseamnă că se construieşte un perete sau aşa ceva, dar se delimitează intrarea în zona respectivă, se intră printr-un anumit loc, în care se prezintă certificatul verde.
Intrarea la food-court, cum se spune, sau la restaurantele din interiorul mall-urilor se va face tot cu certificatul verde. Se aplică aceeaşi regulă”, a declarat Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.