Admiterea în liceu revine, anunţă noul ministru al Educaţiei. “Pentru admiterea la liceu ne dorim o soluție care să dea liceelor și o autonomie în a selecta în funcție de profil, dar să țină cont de nevoile de echitate”, a declarat noul ministru al Educației, Ligia Deca, întrebată dacă va menține examenele separate la colegii pentru admiterea la liceu, așa cum prevede proiectul legii educației lansat in dezbatere de predecesorul său, Sorin Cîmpeanu. Noul ministru al Educației a declarat că dacă proiectele legii vor fi adoptate în 2023, atunci noul examen de la finalul clasei a VIII-a și de admitere la liceu vor fi susținute de elevii care încep clasa a V-a în anul școlar 2023-2024.
“Este în continuare luată în calcul [introducerea unui examen separat pentru admiterea la Colegii – N.Red.], dar forma finală este încă în discuție”, a afirmat ministrul. “Dacă legea educației va fi adoptată de Parlament până la finele acestui an, cei care intră în clasa a V-a în 2023-2024 vor da evaluarea pe noul sistem. Poate vom avea timp să și pilotăm dintre soluții”, a spus Deca.
Vacanţă de 12 zile pentru elevi înainte de Sărbătorile de iarnă. Noutăţi majore în noul an şcolar
“Pentru admiterea în liceu ne dorim o soluție care să dea liceelor și o autonomie în a selecta în funcție de profil, dar să țină cont de nevoile de echitate. De aceea am spus că vom regândi în consultare cu specialiștii. Vom reanaliza tot ce înseamnă constructul nou de Bacalaureat și vom vedea în ce măsură ideile inițiale pot fi susținute. (…) Vom anunța soluțiile atunci când vor fi agreate și gata să fie puse pe masa guvernului”, a anunțat astăzi, în prima conferință de presă ca ministru al Educației, Ligia Deca.
Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, afirmă că îşi doreşte predictibilitate, un principiu de la care nu va abdica atâta timp cât este ministru. Deca vrea ca orice noi modificări să se aplice doar la final de ciclu educaţional.
”Nu există o semnătură a mea pe România Educată, dar e o viziune asumată şi este una care mi se pare că este singurul cadrul strategic care ne-a ajutat să negociem pachetele de fonduri europene. Timpul alocat dezbaterii publice a respectat termenele legale. Cei care au dorit să-şi spună punctul de vedere şi l-au spus”, a afirmat, joi, Ligia Deca, într-o conferinţă de presă. Aceasta a afirmat că trebuie finalizat procesul legislativ. ”Ce avem în faţă este un proces de finalizare al pachetului legislativ, început în mandatul altui ministru, dar care nu poate înceta. Indicatorii de performanţă ai sistemului educaţioal nu sunt la parametri la care trebuie să fie, avem nevoie de schimbări”, a mai afirmat Deca.
Aceasta îşi doreşte predictibilitate. ”Aş vedea ca orice schimbare – pentru schimbări educaţionale diferite – să înceapă cu cei care întră în clasa a V-a, schimbări care ţin de examenul de bac să fie doar pentru cei care intră în clasa a IX-a”, a adăugat Ligia Deca. ”Pot garanta că MEN, cât voi fi eu ministru, nu va abdica de la principiul predictibilităţii. S-a înţeles în spectrul politic nevoia de a nu mai suprinde comunităţile şcolare şi a da timp celor care susţin examene importante”, a mai afirmat ministrul.