UPDATE: Taxa pe stâlp se amână. Premierul Ciolacu: Introducerea impozitului pe construcţii speciale nu se va aplica decât după ce vor fi emise normele şi după ce ministrul finanţelor va avea discuţii cu marile companii care vor urma să aibă investiţii
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat în urmă cu puţin timp la Palatul Victoria că introducerea impozitului pe construcţii speciale nu se va aplica decât după ce vor fi emise normele şi după ce ministrul finanţelor va avea discuţii cu marile companii care vor urma să aibă investiţii.
Conform proiectului de ordonanță, toate companiile din România vor fi obligate să plătească această taxă, care vizează construcții speciale din diverse domenii, precum energie, telecomunicații și agricultură. În această categorie intră silozurile, antenele de telecomunicații, panourile electrice și alte structuri similare, ceea ce înseamnă că măsura va afecta un spectru larg de sectoare economice.
Anterior, „taxa pe stâlp” a fost în vigoare timp de trei ani. În 2014, aceasta a fost stabilită la 1,5% din valoarea construcțiilor, iar în 2015 și 2016 a fost redusă la 1%. Guvernul a decis eliminarea acestei taxe începând cu 1 ianuarie 2017, dar noul proiect prevede revenirea la nivelul inițial de 1,5%.
Reintroducerea impozitului pe construcții speciale vine în contextul măsurilor de austeritate propuse de guvernul Ciolacu, fiind justificată ca o sursă suplimentară de venituri la bugetul de stat.
Art. LXVI Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 688 din 10 septembrie 2015, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:
Citește și: Mugur Isărescu, anunţ despre banii şi facturile românilor. Ce spune BNR despre credite
”16. La articolul 498, alineatele (1) și (2) se modifică și vor avea urmatorul cuprins:
(1) Impozitul pe construcţii se calculează prin aplicarea unei cote de 1,5% asupra valorii construcţiilor existente în patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior, din care se scade valoarea clădirilor pentru care se datorează impozit pe clădiri potrivit prevederilor titlului IX. Intră sub incidenţa acestor prevederi şi valoarea clădirilor din parcurile industriale, ştiinţifice şi tehnologice care, potrivit legii, nu beneficiază de scutirea de la plata impozitului pe clădiri. În situația construcțiilor de natura domeniului public/privat al statului sau al UAT-urilor impozitul este datorat de contribuabilii care le au în administrare/concesiune/ folosință cu titlu gratuit/închiriere.
(2) În situaţia în care, în cursul anului curent, se înregistrează operaţiuni de majorare sau diminuare a valorii construcţiilor menţionate la art. 497, impozitul pe construcţii calculat potrivit alin. (1) nu se recalculează. Aceste modificări sunt luate în considerare pentru determinarea impozitului pe construcţii datorat pentru anul următor”, se arată în noua ”ordonanță trenuleț”.
Se reinstituie impozitul pe construcții, datorat de:
– persoanele juridice române, cu excepţia instituţiilor publice, institutelor naţionale de cercetare-dezvoltare, asociaţiilor, fundaţiilor şi a celorlalte persoane juridice fără scop patrimonial, potrivit legilor de organizare şi funcţionare;
– persoanele juridice străine care desfăşoară activitate prin intermediul unui sediu permanent în România;
– persoanele juridice cu sediul social în România înfiinţate potrivit legislaţiei europene.
Construcțiile sunt cele prevăzute de grupa 1 din Catalogul privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe.