Revine scandalul Rafila-Arafat pe sistemul de urgenţă. Sindicatele arbitrează conflictul

DSU reacţionează după ce sindicaliştii de la ”Ambulanţa” au reclamat că Raed Arafat a emis un ordin ”abuziv” prin care obligă serviciile de ambulanţă să raporteze direct către DSU, chiar dacă sistemul medical de urgenţă se află în subordinea MS.
Filip Stan
20 iul. 2024, 13:21
Revine scandalul Rafila-Arafat pe sistemul de urgenţă. Sindicatele arbitrează conflictul

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) reacţionează după ce sindicaliştii de la ”Ambulanţa” au reclamat că şeful DSU Raed Arafat a emis un ordin ”abuziv” prin care obligă serviciile de ambulanţă să raporteze direct către DSU, chiar dacă sistemul medical de urgenţă se află în subordinea Ministerul Sănătăţii. DSU califică afirmaţiile sindicaliştilor drept ”încercare de manipulare”, considerând argumentele acestora ”tendenţioase”.

”Federaţia Naţională Sindicală “Ambulanţa” din România,continuă în a încerca să manipuleze opinia publică nerecunoscând atribuţiile stabilite prin lege, încă din 2014, în baza cărora DSU coordonează operaţional şi Serviciile Publice de Ambulanţă. “Argumentele” vădit tendenţioase se relevă prin comunicatul de presă diseminat ca urmare a dispoziţiei date de şeful DSU, în condiţiile încetării activităţii reprezentanţilor COSU, în locaţia Centrului Integrat de Coordonare din sediul Ministerului Afacerilor Interne. Dispoziţia mai sus menţionată având ca unic scop continuarea coordonării integrate a sistemului naţional de urgenţă şi limitarea, pe cât posibil, a impactului scindării activităţii desfăşurate integrat până acum câteva zile. Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă este abilitat prin lege încă din 2014 să coordoneze / coorodoneze operaţional structuri ale sistemului de urgenţă, printre care şi Serviciile Publice de Ambulanţă şi Unităţile/Compartimentele de Primiri Urgenţe”, precizează DSU.

Caz halucinant în Galați! Ambulanță aflată în misiune, obligată să achite o taxă de acces într-un cimitir. Paznicul, găsit vinovat

Totodată, DSU afirmă că, prin lege, este mandatat şi pe cale de consecinţă, obligat, să ia decizii operaţionale, având la bază principiul comenzii unice.

”Mutarea reprezentanţilor COSU din MAI, unde timp de 10 ani şi-au desfăşurat activitatea alături de toate celelalte structuri ale Sistemului Integrat de Urgenţă, creează o fractură a acestuia, fapt pentru care şi actul decizional în situaţii limită este fundamental afectat prin lipsa tuturor informaţiilor operaţionale. Dat fiind faptul că reprezentanţii COSU nu mai sunt alături de colegii lor din cadrul sistemului de management al situaţiilor de urgenţă, din motive nedorite şi neştiute de noi, pentru a nu exista sincope care să pună in dificultate salvatorii şi vieţile oamenilor sau altfel spus, PENTRU BUNĂ DESFĂŞURARE A ACTIVITĂŢILOR ÎN CADRUL SISTEMULUI ŞI ÎN SCOPUL DE A SALVA VIEŢI, şeful DSU a dispus structurilor din coordonare, raportarea cu prioritate a mai multor tipuri de date, extrem de necesare instituţiei noastre în coordonarea unitară a tuturor acţiunilor de răspuns”, susţine DSU.

Ca replică la ceea ce DSU numeşte ”afirmaţiile tendenţioase şi false ale Federaţiei”, invocă Decizia Definitivă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nr. 2142 din 28 mai 2020 pronunţată în dosarul nr. 19382/3/2017, care a statuat că „Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă are rol de coordonare şi gestionare a situaţiilor de urgenţă, în această sferă intrând şi servicile de ambulanţă judeţene de acordare a asistenţei medicale de urgenţă prespitalicească”, dosar în care Federaţia Naţională Sindicală “Ambulanţa” din România a acţionat în judecată DSU, pentru anularea unei circulare, transmise la acel moment de către DSU Serviciilor Publice Ambulanţă.

”Totodată, pentru a contracara afirmaţiile conform cărora “Considerăm că această dispoziţie nu face altceva decât să discrediteze COSU şi Ministerul Sănătăţii” precizăm că decizia plecării reprezentanţilor COSU nu ne aparţine, la fel cum instituţia noastră nu a afirmat niciodată că aceştia nu ar aparţine Ministerului Sănătăţii”, subliniază DSU.

Polițiștii din Dolj au deschis o anchetă după ce un băiat de 11 ani a murit în ambulanță. Care este cauza decesului

Reprezentanţii DSU explică faptul că, de la înfiinţarea DSU, în 2014, în momentul în care se puneau bazele constituirii sistemului naţional integrat de urgenţă din România, pentru asigurarea unui flux informaţional direct şi nemijlocit, a fost decisă desfăşurarea activităţii acestei structuri din cadrul MS în locaţia centrului din cadrul MAI, fapt prevazut expres într-o hotărâre a Guvernului României.

”Având in vedere că factorul timp reprezintă un element vital în activitatea de intervenţie operativă a structurilor aflate în coordonarea/coordonarea operaţională a Departmentului pentru Situaţii de Urgenţă, iar coordonarea integrată creşte şansele de salvare a persoanelor afectate de producerea situaţiilor de urgenţă, decizia luată de către MS îngreunează activitatea coordonată şi implicit obiectivul nostru de a salva vieţi. Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă îşi doreşte o cooperare loială şi transparentă cu toate instituţiile, sens în care are o totală deschidere pentru progres şi evoluţie în ciuda dificultăţilor întâmpinate, având un angajament profund asumat în faţa tuturor românilor şi anume protejarea şi salvarea vieţii şi a bunurilor”, precizează instituţia.
Federaţia Naţională Sindicală “Ambulanţa” din România îl acuză pe şeful DSU Raed Arafat că a emis o dispoziţie ”abuzivă” prin care acesta obligă serviciile de ambulanţă să raporteze direct către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, chiar dacă sistemul medical de urgenţă se află în subordinea Ministerului Sănătăţii. Aceştia susţin că, printr-o dispoziţie, Raed Arafat decredibilizează COSU (Centrul Operaţional pentru Situaţii de Urgenţă) şi Ministerul Sănătăţii.

”Prin dispoziţia nr. 671/18.07.2024 emisă de DSU, se cere ca să se facă raportări cu prioritate către DSU la numerele de telefon menţionate în dispoziţie, fiind vorba de raportarea aceloraşi date care s-au raportat şi se raportează la COSU (Centrul Operaţional pentru Situaţii de Urgenţă)”, arată Federaţia Naţională Sindicală Ambulanţa, într-o adresă publică.

Sindicaliştii consideră că o astfel de decizie discreditează COSU şi Ministerul Sănătăţii.

Spynews
La mulți ani de Sf. Ilie. Mesaje și urări pentru 2024
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Cui aparține, de fapt, terenul de sub casă. Milioane de români sunt în această situație. Puțini știu ce au de făcut
Capital.ro
Vladimir Putin a ordonat retragerea. Umilință pentru Rusia: A însemnat o batjocură
Playtech.ro
Cele mai norocoase zodii în toamna 2024. Vor avea parte de mulți bani și iubire adevărată
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
ANALIZĂ. Cât de afectată este imaginea României de scandalul Dianei Șoșoacă în Parlamentul European
Spynews
E oficial! Chelnerii și vânzătorii din România au acum dreptul de a le cere clienților buletinul. În ce condiții se aplică legea
Spynews
Cum arată zona revoltei din Leeds după ce românii au făcut haos | FOTO
Evz.ro
Influencerul Andrei Versace, găsit mort în apartamentul său. Detalii șocante
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
De ce și-a plimbat bărbatul iubita moartă cu căruciorul, vineri seara, în Sectorul 5. Ce le-a spus polițiștilor că s-ar fi întâmplat cu ea, de fapt
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Ce făcea dentista din Brăila cu pacienții în cabinet? Era singurul cabinet stomatologic fără camere de supraveghere
Capital.ro
Amendă de 500 de lei. Este lege pentru toți șoferii: Trebuie să fie vizibil
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Primul focar de pestă a micilor rumegătoare din România confirmat în Tulcea: Autoritățile impun măsuri drastice
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE! JOE BIDEN a CONFIRMAT OFICIAL
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'