În acel articol lung, care descrie cu o mare forţă vizuală detaliile celebrului raid asupra reşedinţei din Abbottabad (Pakistan) în care se afla fostul lider al reţelei Al-Qaida, la începutul lunii mai 2011, autorul Phil Bronstein afirmă că soldatul nu beneficiază de asigurare medicală şi pensie, nici pentru el, nici pentru familia lui, după ce a decis să părăsească forţele speciale ale Marinei americane.
Cei 16 ani petrecuţi în serviciul militar american nu îi oferă dreptul la o protecţie socială, pentru că acel militar, tată de familie, nu a lucrat cel puţin 20 de ani pentru armată.
Ziarul Stars and Stripes a contrazis foarte repede afirmaţiile lui Phil Bronstein, care este fostul soţ al actriţei Sharon Stone, afirmând că Ministerul foştilor militari combatanţi asigură o protecţie socială pentru veteranii de război pentru o durată de cinci ani.
Contactat de AFP, ministerul american a confirmat faptul că veteranii din Irak şi din Afganistan „beneficiază de o asigurare medicală furnizată de departamentul Veteranilor, pentru cinci ani, după plecarea din armată”.
„În cadrul Programului de asistenţă pentru tranziţie, ministerul îi informează pe toţi militarii care părăsesc armata. Programul conţine o acoperire medicală, ajutor pentru căutarea unui loc de muncă şi consiliere pentru interviurile de angajare”, precizează ministerul.
În schimb, această protecţie socială nu se aplică partenerilor de cuplu şi copiilor foştilor militari care au părăsit armata.
Într-un răspuns oficial publicat pe site-ul său, revista Esquire afirmă că această omisiune apare în versiunea online a articolului, dar nu şi în versiunea tipărită.
Editorii revistei precizează de altfel faptul că doar 40% dintre veteranii americani beneficiază de drepturile oferite de Ministerul foştilor militari combatanţi, din cauza lipsei unei informări adecvate, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul soldatului care l-a ucis pe Osama bin Laden.