Ieri, la Câmpulung, a avut loc conferința “Revitalizarea fostelor platforme industriale”. Printre participanți s-au numărat: Mircea Man, vicepreședinte ANRE, Dan Cîmpean, Director al Directoratului Național de Securitate Cibernetică, Dumitru Nancu, Director FNGCIMM, Marius Bostan, fost ministru al Comunicațiilor, Radu Perianu, prefectul județului Argeș, Adrian Codârlașu – vicepreședinte CFA Romania, Gabriel Aftenie – REPATRIOT și prof. Cătalina Dumitrașcu – inspector general adjunct IȘJ Argeș.
„Mașinile de teren Aro au ajuns cunoscute pe plan internațional și ele au dus numele Câmpulungului mai departe. Câmpulung are o nevoie clară de investiții și vă rugăm să discutăm despre cum să le atragem, investiții în domenii inovative ale economiei, în noi tehnologii care vor fi pe agenda întâlnirii de astăzi și care ne vor permite progresul în salturi și recuperarea decalajelor apărute în ultimii 20 de ani. Investitorii se așteaptă să găsească în administrațiile locale din Argeș un partener de dialog. Ca organizator de competiții sportive vă pot spune că este o realitate: știu bine că tu, ca investitor, ca om care propune un proiect pentru un oraș, simți unde este o administrație locală de care poți fi sigur, o administrație predictibilă și competentă. Cred că și autoritățile locale pot ajuta start up-urile și inovarea prin constituirea de incubatoare dar si prin facilitarea atragerii de finanțări europene. Parteneriatele de tip public-privat ne stau la îndemâna pentru a promova orașul pe harta investitorilor noilor industrii”, a spus Norris Măgeanu, moderator al evenimentului și candidat la alegerile locale pentru primăria Câmpulung.
„An de an, Argeș coboară în ierarhia județelor din punct de vedere economic. Câmpulung se află în aceeași situație. Cred că de multă vreme orașul Câmpulung nu a mai avut parte de atât de mulți specialiști din domenii atât de variate. Este nevoie de ei. Dacă avem dezvoltare economică, atunci tinerii nu mai pleacă din Argeș și sistemul de sănătate se modernizează pentru că cresc pretențiile față de autoritățile locale. Avem un plan de creștere economică a orașului Câmpulung – împreună cu Norris Măgeanu- și a județului Argeș. Dacă nu pregătim din timp orașul Câmpulung pentru concurența pe care o va face Curtea de Argeș și Pitești atunci va fi mult mai greu să refacem ceea ce nu facem în momentul de față”, a spus Radu Perianu, prefectul județului Argeș.
„29 de administrații locale din Argeș beneficiază de fonduri substanțiale pe Anghel Saligny, ceea ce este foarte important. Autoritățile locale sunt îngrijorate că aceste investiții în domeniul energiei sunt greu de pus în fapt. Cererea de finanțare trebuie să conțină contract de concesiune, de proiectare, de execuție, autorizație de înființare. ANRE vă stă la dispoziție, primarii care vor să depună documentele necesare o să aibă toata susținerea Autorității. Suntem parteneri în strategia energetică cu Ministerul Educației, cu Ministerul Dezvoltării, suntem acolo unde expertiza autorității trebuie să fie pusa in practică”, a spus Mircea Man, vicepreședinte ANRE, în cadrul conferinței.
La rândul său, Marius Bostan, fost ministru al Comunicațiilor, a spus că având în vedere proximitatea față de București, orașul Câmpulung poate deveni un centru de date: „În România vor apărea centre de date și la Câmpulung poate fi organizat un astfel de centru. Am văzut în Germania foste orașe industriale care au devenit centre de date. Câmpulung poate deveni o Elveție a datelor”.
În cadrul dezbaterii, Dan Cîmpean, Directorul Directoratului Național de Securitate Cibernetică, a afirmat: „Vă încurajez să nu uitați să investiți în cei care vor aduce transformare digitala în organizațiile pe care le conduceți, din care faceți parte, le gestionați, le păstoriți. Sunt domenii extrem de profitabile, domenii în care cu relativ puțină investiție poți obtine un mare beneficiu. Pandemia ne-a arătat ce inseamna noua generatie. Discutați cu tânăra generație, complet digitalizată, de 10 ori mai rapidă si precisă și care știe ce vrea și vă invit să le folosiți această energie, să o puneți la lucru”.
“Pentru o dezvoltare incluzivă, investițiile în infrastructura socială, educație, sănătate, sunt extrem de importante. Mai mult, în contextul evoluției fără precedent a tehnologiei, pentru a rămâne relevanți pe piața muncii, investițiile în educație, inclusiv educație continuă, sunt esențiale”, a spus Adrian Codârlașu, vicepreședinte CFA Romania.