Judecătorii din Râmnicu-Vâlcea sunt cei care au iniţiat demersul împotriva lui Danileţ şi tot ei au trimis, miercuri, documentele care atestă că magistratul nu mai este dorit în CSM de către majoritatea judecătorilor români. La CSM au ajuns rezultatele votului din 135 de judecătorii din ţară, dintre care 103 s-au pronunţat pentru revocare.
Numărul total al judecătoriilor din România este 180, dar Judecătoria Râmnicu-Vâlcea a trimis rezultatele centralizate după ce a devenit evident că revocarea este dorită de majoritatea judecătorilor. Conform legii, CSM trebuie să-l revoce pe Danileţ din funcţie la 15 zile de la primirea documentaţiei.
Este aşteptat ca revocarea lui Danileţ să fie urmată, la scurtă vreme, de revocarea Alinei Ghica, fost preşedinte al CSM. Procedura împotriva acesteia a fost iniţiată de către Curtea de Apel din Cluj. Majoritatea curţilor de apel s-au pronunţat deja, mai fiind aşteptat rezultatul de la Curtea de Apel Bucureşti. În consecinţă, documentaţia pentru revocarea lui Ghica ar putea ajunge la CSM miercuri seara sau joi.
”Procedura de revocare împotriva membrilor CSM este posibilă potrivit legii în caz de neexercitare a atribuţiilor de membru al CSM sau de neexercitare corespunzătoare. În ceea ce priveşte votul acordat de membrii CSM într-o procedură sau în cadrul unor alegeri, cum a fost săptămâna trecută, nu este posibilă revocarea pentru că exercitarea votului este liberă. Dacă noi am depinde de voinţa colegilor pe votul exprimat, ar însemna să nu mai fim independenţi. În ceea ce mă priveşte, eu am spus public cum am votat săptămâna trecută, nu regret sub nicio formă votul acordat şi chiar astăzi am întocmit un raport de activitate pe ultimul an, pe care l-am trimis către toate instanţele. Este vorba de judecătoriile pe care le reprezint şi colegii vor analiza activitatea mea în CSM, dacă a fost corespunzătoare sau nu”, a susţinut Cristi Danileţ la CSM, potrivit agerpres.ro.
El consideră că şi-a îndeplinit atribuţiile ca membru al CSM, iar dacă instanţele vor dori explicaţii, atunci este dispus să discute cu judecătorii din teritoriu.
Cristi Danileţ a arătat că deja mai multe judecătorii din ţară, în special din Ardeal, au respins cererea de revocare a sa din funcţie, dând exemplul Judecătoriei Oradea.
Întrebat ce le răspunde celor care îi solicită demisia de onoare, Cristi Danileţ a răspuns: ”Eu am onoare, dar nu am motiv să demisionez”.