Revoltă în rândul părinţilor. Ministrul a declarat că exista posibilitatea ca legea să fie prorogată prin ordonanță de urgență, “însă vocile au fost tot din partea părinților, foarte clare”, ca legea să fie aplicată de acum.
Întrebat în continuare de moderatoare în legătură cu sfaturi pentru directorii confruntați cu nevoia de a reduce clasele – situație despre care ministrul a admis că poate să traumatizeze elevii înlăturați din clasa în care au învățat în primară – Sorin Cîmpeanu a făcut trimitere la situația inspectorilor generali care, în ultima lună, au numit directori interimari de școli, proces despre care Edupedu.ro a scris că se află sub influența politicului.
Numărul elevilor din clasele a V-a va fi redus până la 1 septembrie la maximum 29 de copii per clasă, așa cum prevede legea educației modificată de Parlament în urmă cu un an, după cum Edupedu.ro a semnalat luna trecută. Legea educației prevede acum că în învățământul școlar clasele pot avea maxim 22 de elevi, cele din gimnaziu – maxim 26, iar cele de liceu – maxim 30, efectivele putând fi suplimentate cu 3 elevi în situații excepționale.
Potrivit edupedu.ro, metoda „spargerea claselor”, folosită la reorganizarea elevilor care au trecut din clasa a IV-a în clasa a V–a la Liceului Teoretic „Ion Barbu”, din București, este criticată de părinții elevilor, care au trimis o petiție la Ministerul Educației.
Semnatarii susțin că s-au format 4 clase de a V-a de câte 28 ori 29 de elevi, din cele 3 clase existente de a IV-a, având în medie, 31 de elevi. Acestora s-au adăugat și 17 elevi nou transferați.
„Vă solicităm menținerea colectivului de elevi al clasei a IV-a A (anul 2020-2021) în forma inițială, astfel încât, colectivul format în clasa 0 să aibă continuitate până la finalul clasei a VIII-a. Măsura impusă în mod discreționar, de dizolvare a clasei și de distribuire a elevilor, după un criteriu aleatoriu, în patru clase distincte va avea efect și impact emoțional negativ asupra echilibrului psihologic al copiilor, adăugând inclusiv contextul pandemic și necesitatea adaptării acestora la un nou program, la noi cerințe, la trecerea de la un unic învățător la un număr mare de noi cadre didactice, toate acestea influențând dezvoltarea emoțională a copiilor”, scriu părinții în petiție.