Concedieri 2025 UPDATE Sindicatul Funcţionarilor Publici Parlamentari din Camera Deputaţilor a transmis că angajații vor „depolitizarea reală” a administrației publice „la toate palierele instituţionale şi formarea unui corp de funcţionari publici de carieră, profesionişti, total apolitici”.
„Departajarea funcţiilor politice de funcțiile publice propriu-zise, instituirea de norme procedurale şi administrative clare, diferite pentru cele două categorii. Singura funcţie politică justificată este cea de demnitate publică, aleasă prin vot”, se arată într-o poziție publică transmisă luni.
Ei spun că este nevoie de „realizarea unei analize imparţiale, profesioniste a persoanelor care ocupă funcții de conducere, care sunt competențele lor profesionale, cum au fost numiți și care este aportul lor concret la cultura şi eficiența organizațională”.
„Posturile de conducere şi execuție trebuie să fie scoase la concurs în baza unor norme metodologice clare, care să cuprindă pentru posturile de conducere şi proiecte de management organizaţional. Menționăm că în majoritatea instituţiilor bugetare, persoanele care ocupă funcţii de conducere sunt numite politic. Din acest punct de vedere, cea mai mare parte a persoanelor care ocupă funcţii de conducere nu au calitatea morală şi nu sunt apți să evalueze funcţionarii din subordine pe criterii cu adevărat obiective în raport cu drepturile și obligațiile imperative ale funcţiei publice”, susțin angajații din Camera Deputaților.
Sindicatul le propune decidenților să înceapă „orice evaluare şi orice reorganizare cu funcțiile de conducere, adevăratele sinecuri politice, precum şi cu dispozițiile legale care determină raporturile dintre drepturile şi obligațiile angajaților şi angajatorilor”.
Ei cer analiza fiecărei angajări făcute în ultimii cel puțin trei ani și analiza volumului de activitate din fiecare structură a Camerei Deputaților. Angajații din Camera Deputaților mai solicită:
„Apreciem eforturile guvernului României de a reduce cheltuielile bugetare, dar susţinem ferm că acest lucru nu se poate face arbitrar, ci doar în urma unei analize concrete și corecte cel puțin a aspectelor semnalate anterior, realizată împreună cu partenerii sociali, sindicatele reprezentative care susțin interesele profesionale ale angajaţilor din fiecare instituție din administrația publică”, se arată în comunicatul de presă.
„Sunt de peste 25 de ani în Parlament. Mai am trei ani și jumătate până la pensie. Ce fac? Fiecare se va trezi cu preavizul pe birou. Nu se comunică nimic, dar noi știm cum stau lucrurile. Eu sunt din 1998 aici. A mai fost o restructurare în 2000. Nimeni nu a știut nimic, dintre cei care au primit preavizul. După care s-a angajat”, a declarat, luni, jurnaliștilor o angajată de la Camera Deputaților.
„Este incredibil ce se întâmplă. Este o ipocrizie imensă la nivel de guvern, de instituții politice. Sunt căpușate toate instituțiile politice. Toată lumea știe asta”, a spus aceasta.
Ea afirmă că în 1998, când a fost angajată în Parlament, a dat concurs și în prezent lucrează la bibliotecă. Când a fost întrebată despre angajările „pe pile”, ea a spus că „tot timpul au fost probabil, dar se știu concursurile măsluite”.
O altă angajată care a protestat luni a spus că „toate instituțiile au două categorii de angajați: pile și cei care muncesc”.
Concedieri 2025. Angajații Camerei Deputaților au anunțat că vor organiza un protest luni, începând cu ora 12:00, în fața biroului președintelui instituției, Ciprian Șerban. Decizia vine ca reacție la planul de concediere a aproximativ 200 de angajați, dintr-un total de 1.500. Protestul este organizat de sindicaliștii din Camera Deputaților, care se opun vehement acestor reduceri de personal.
Surse din interiorul instituției au declarat că lista completă a concedierilor nu va fi anunțată luni, ci cel mai probabil marți sau miercuri. Cu toate acestea, președintele Camerei Deputaților, Ciprian Șerban, a oferit câteva detalii despre modul în care vor fi realizate aceste reduceri.
„Dintr-un total de 1.650 de angajați care lucrează la Camera Deputaților acum, avem 125 de posturi autofinanțate, mă refer la personalul care se ocupă de închirierea sălilor, cei care generează profit și se autofinanțează. Vorbim de 430 de persoane, aproximativ, care deservesc atât Camera, cât și alte instituții – securitate, tehnic, administrativ, Monitorul Oficial”, a precizat Ciprian Șerban.
Conform președintelui Camerei, reducerea preconizată se va concentra pe aproximativ 200 de posturi, fără a fi clarificat încă dacă acestea vor afecta și personalul deja angajat sau doar pozițiile vacante. „Nu vorbim de persoane, ci de 200 de posturi. În urma analizei, vom vedea cine pleacă”, a adăugat Șerban.
Totodată, președintele Camerei Deputaților a recunoscut că se așteaptă la nemulțumiri din partea angajaților: „E normal și mă aștept să nu primească vestea cu brațele deschise. Dar părerea mea e că timpul posturilor călduțe la stat s-a cam terminat”.
Miercuri, angajații Senatului au protestat din același motiv: reducerile de personal. Președintele Senatului a anunțat disponibilizarea a 187 de posturi, o decizie care a generat revoltă printre angajați. Sindicatul funcționarilor publici din Camera Deputaților și-a declarat solidaritatea cu protestele colegilor de la Senat.
Revolta funcționarilor vine pe fondul anunțului că unele dintre posturile eliminate vor fi scoase ulterior la concurs, ceea ce a alimentat suspiciunile privind favorizarea anumitor candidați. Situația tensionată pune presiune pe conducerea celor două camere legislative, într-un moment în care eficiența aparatului bugetar este în centrul dezbaterilor publice.
Coaliţia de guvernare se reuneşte, luni, de la ora 16.00, pe agenda şedinţei aflându-se bugetul de stat pe 2025, care urmează să fie adoptat de Executiv şi transmis Parlamentului, la începutul sesiunii parlamentare din luna februarie.
Partidele din coaliţie urmează să discute despre structura bugetului pe 2025, măsurile de reorganizare şi restructurare din structurile statului, dar şi efectul Ordonanţei Trenuleţ, în urma protestelor care au avut loc în ultima perioadă în faţa sediului Executivului. Bugetul de stat pe 2025 urmează să fie finalizat şi transmis Parlamentului, la începutul lunii februarie, când începe sesiunea parlamentară. De asemenea, PSD urmează să organizeze, pe 2 februarie, Congresul extraordinar pentru validarea candidaturii lui Crin Antonescu, candidat susţinut de social-democraţi la alegerile prezidenţiale din luna mai.