Revolta unui cadru didactic: Ni se spune că muncim 4 ore pe zi. Știți care e programul nostru?

George Secăreanu, asistent universitar în cadrul Facultății de Științe ale Naturii și Științe Agricole la Universitatea Ovidius, se revoltă după ce în ultima perioadă, pe fondul grevei, profesorii au fost criticați pentru faptul că ”muncesc 4 ore pe zi” și ”au trei luni de vacanță vara”.
Filip Stan
06 iun. 2023, 12:43
Revolta unui cadru didactic: Ni se spune că muncim 4 ore pe zi. Știți care e programul nostru?

Greva profesorilor a intrat în a treia săptămână. Sindicaliștii din Educației sunt nemulțumiți de oferta salarială făcută de Guvern. În contextul grevei și a solicitărilor cadrelor didactice, în spațiul public au apărut mai multe voci care reclamau faptul că munca de profesor nu este chiar așa de grea.

Citește și: Secretar de stat în Ministerul Educației: „O parte din profesori renunță la grevă. Mâine vom avea o situație certă cu privire la gradul de participare la această grevă”

”În România, un cadru didactic are o normă de 40 de ore pe săptămână și o normă de predare egală cu cea a Uniunii Europene.

Conform datelor disponibile pe site-ul OECD, în cele mai multe țări ale lumii, un profesor petrece între 3 și 6 ore pe zi predând efectiv, cu o medie generală de 4 ore de predare. Doar pentru că părintele și elevul nu îl văd pe profesor când își pregătește lecția, nu înseamnă că profesorul își are discursul pregătit mot-a-mot dinainte. Timpul de predare nu este egal cu timpul de muncă.

Discursul se adaptează în funcție de clasă, în funcție de capacitatea elevilor, în funcție de întrebările din acea zi și așa mai departe. Timpul de muncă al unui profesor nu se termină la timpul de clasă.

Încercați doar să vorbiți 100% liber, fără niciun plan înainte, unui copil de 7-8 ani și să îl faceți să înțeleagă noțiunile necesare. Încercați să faceți asta cu 25-30 de copii.  Pe lângă această pregătire, profesorul corectează teme, teste, întocmește documente de atâtea și atâtea pagini, cerute, bineînțeles, de minister. Mai răspunde câte unui părinte, mai organizează câte o ședință cu părinții, mai are ședințe profesorale și mai participă și la cursuri obligatorii de formare continuă. Toate acestea necesită timp. Iar timpul de muncă al unui profesor nu se termină când se închide ușa clasei.”, a scris George Secăreanu, asistent universitar în cadrul Facultății de Științe ale Naturii și Științe Agricole la Universitatea Ovidius, pentru Libertatea.

Citește și: O nouă zi de grevă în școli și proteste ale profesorilor în mai multe județe. Ministrul Educației a chemat la discuții reprezentații sindicatelor, elevilor și profesorilor pe stabilirea unui calendar nou pentru Bacalaureat și Evaluare Națională

De asemenea, George Secăreanu spune că profesorii își plătesc singuri cursurile de perfecționare, materialele folosite la clasă.

”Și, că tot am ajuns la cursuri obligatorii, acestea se plătesc tot de către profesori. Și materialele acelea frumoase folosite de doamnele învățătoare de obicei tot din buzunarul propriu se cumpără sau, în unele cazuri, de către părinți, ceea ce iarăși nu este în regulă, pentru că statul este responsabil cu facilitarea actului educațional, cu dotarea școlilor, nu cadrul didactic și nu părintele”, mai spune George Secăreanu.

DailyBusiness
Fugi de aglomerație! Când să mergi la supermarket pentru a evita cozile uriașe
Spynews
Cine este fostul soț al Mădălinei Pamfile. Cei doi s-au despărțit la un an după nunta din Dubai
Bzi.ro
De ce a dat-o în judecată Antena 1 pe soția lui Florin Dumitrescu: Se cer despăgubiri de jumătate de milion de lei!
Fanatik.ro
Care este cea mai sănătoasă carne din lume, de fapt. Are beneficii uimitoare, dar mulți români o evită pentru că se prepară mai greu
Capital.ro
Mașinile diesel, excluse în România. Decizia luată la Guvern. Schimbare pentru șoferi din 2025
Playtech.ro
Dan Negru, reacție tranșantă după retragerea Simonei Halep: “I-aș cere să nu mai spună niciodată suntem o țară...
DailyBusiness
Categoria de români care poate primi ajutor de 200.000 de euro din partea statului. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Adevarul
Cum și-au imaginat internauții că ar putea arăta „Riviera Orientului Mijlociu”: „O bilă neagră” pentru SUA
wowbiz.ro
Mihaela a murit alături de tatăl ei, după ce s-au scufundat cu mașina în râul Olt! Ce a apucat tânăra să facă în ultimele clipe de viață?
Spynews
Despărțire șoc în showbiz! Mădălina Pamfile nu mai formează un cuplu cu tatăl copiilor! Primele declarații
Spynews
Rețeta de prăjitură cu biscuiți și ciocolată fără coacere. Îți vei surprinde familia cu acest desert
Evz.ro
Haos în lumea afacerilor din România. Vor fi mari probleme, angajații sunt afectați
Ego.ro
Cum arăta Elena Lasconi în tinerețe. O confunzi lejer cu Andreea Esca dar și cu... Marilyn Monroe?
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Creșterea salariului minim devine obligatorie prin lege. Anunțul făcut de Guvern
Cancan.ro
Ce mesaj a postat Mihaela Popa, cu o zi înainte să plonjeze cu mașina în apele râului Olt. Ți se rupe sufletul! 😢
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Călin Georgescu, învins! Anunțul care pune capăt discuțiilor despre alegeri
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
A fost găsit! Un român dat dispărut cu 23 de ani în urmă și considerat mort de familie a apărut acum în mod miraculos
substantial.ro
Marco Rubio îndeamnă țările critice la planul lui Trump pentru Gaza să facă propuneri proprii
MediaFlux
AJUTOARE FINANCIARE pentru PENSIONARI! Ce SENIORI PRIMESC BANII de la GUVERN
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Alex Chipciu: discurs fulminant despre Călin Georgescu!