Revolta unui cadru didactic: Ni se spune că muncim 4 ore pe zi. Știți care e programul nostru?

George Secăreanu, asistent universitar în cadrul Facultății de Științe ale Naturii și Științe Agricole la Universitatea Ovidius, se revoltă după ce în ultima perioadă, pe fondul grevei, profesorii au fost criticați pentru faptul că ”muncesc 4 ore pe zi” și ”au trei luni de vacanță vara”.
Filip Stan
06 iun. 2023, 12:43
Revolta unui cadru didactic: Ni se spune că muncim 4 ore pe zi. Știți care e programul nostru?

Greva profesorilor a intrat în a treia săptămână. Sindicaliștii din Educației sunt nemulțumiți de oferta salarială făcută de Guvern. În contextul grevei și a solicitărilor cadrelor didactice, în spațiul public au apărut mai multe voci care reclamau faptul că munca de profesor nu este chiar așa de grea.

Citește și: Secretar de stat în Ministerul Educației: „O parte din profesori renunță la grevă. Mâine vom avea o situație certă cu privire la gradul de participare la această grevă”

”În România, un cadru didactic are o normă de 40 de ore pe săptămână și o normă de predare egală cu cea a Uniunii Europene.

Conform datelor disponibile pe site-ul OECD, în cele mai multe țări ale lumii, un profesor petrece între 3 și 6 ore pe zi predând efectiv, cu o medie generală de 4 ore de predare. Doar pentru că părintele și elevul nu îl văd pe profesor când își pregătește lecția, nu înseamnă că profesorul își are discursul pregătit mot-a-mot dinainte. Timpul de predare nu este egal cu timpul de muncă.

Discursul se adaptează în funcție de clasă, în funcție de capacitatea elevilor, în funcție de întrebările din acea zi și așa mai departe. Timpul de muncă al unui profesor nu se termină la timpul de clasă.

Încercați doar să vorbiți 100% liber, fără niciun plan înainte, unui copil de 7-8 ani și să îl faceți să înțeleagă noțiunile necesare. Încercați să faceți asta cu 25-30 de copii.  Pe lângă această pregătire, profesorul corectează teme, teste, întocmește documente de atâtea și atâtea pagini, cerute, bineînțeles, de minister. Mai răspunde câte unui părinte, mai organizează câte o ședință cu părinții, mai are ședințe profesorale și mai participă și la cursuri obligatorii de formare continuă. Toate acestea necesită timp. Iar timpul de muncă al unui profesor nu se termină când se închide ușa clasei.”, a scris George Secăreanu, asistent universitar în cadrul Facultății de Științe ale Naturii și Științe Agricole la Universitatea Ovidius, pentru Libertatea.

Citește și: O nouă zi de grevă în școli și proteste ale profesorilor în mai multe județe. Ministrul Educației a chemat la discuții reprezentații sindicatelor, elevilor și profesorilor pe stabilirea unui calendar nou pentru Bacalaureat și Evaluare Națională

De asemenea, George Secăreanu spune că profesorii își plătesc singuri cursurile de perfecționare, materialele folosite la clasă.

”Și, că tot am ajuns la cursuri obligatorii, acestea se plătesc tot de către profesori. Și materialele acelea frumoase folosite de doamnele învățătoare de obicei tot din buzunarul propriu se cumpără sau, în unele cazuri, de către părinți, ceea ce iarăși nu este în regulă, pentru că statul este responsabil cu facilitarea actului educațional, cu dotarea școlilor, nu cadrul didactic și nu părintele”, mai spune George Secăreanu.

DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Spynews
Mihai Leu, transportat de urgență la spital. Fostul campion e în stare critică la Terapie Intensivă. A fost adus la Spitalul Fundeni cu elicopterul
Bzi.ro
Laura Cosoi, apariție neașteptată în costum de baie! Arată senzațional la 43 de ani, după 4 nașteri
Fanatik.ro
Cum să speli rufele negre ca să nu se decoloreze. Acesta e tipul de detergent pe care e bine să-l folosești
Capital.ro
Elena Udrea, eliberată?! S-a ADMIS. Decizia luată azi, 29 aprilie, de Tribunalul Prahova
Playtech.ro
Orașul din România care schimbă taxa pentru turiști. Ce sumă vor scoate din buzunar vizitatorii pentru o vacanță acolo, indiferent de durată
DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Adevarul
Mihai Leu, în stare critică. Fostul mare pugilist a fost adus cu elicopterul la București
wowbiz.ro
România, fără curent în următoarele zile! Vestea vine după blackout-ul din Spania și Portugalia. Lista zonelor care nu vor avea electricitate. Ce se întâmplă, de fapt?
Spynews
Andrew Barabancea, fiul Ozanei Barabancea, a suferit infarct la 24 de ani. Care e starea de sănătate a tânărului / FOTO
Spynews
Mihai Mitoșeru, primele declarații despre noua iubită! Este prima relație oficială după divorț
Evz.ro
Întreruperi de curent în Capitală, după pana imensă din Spania
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Românii din acest oraș sunt sfătuiți să evite apa de la robinet! Primarul a făcut anunțul
Cancan.ro
Ce a făcut angajata unui fast-food din Plaza România, după ce a aflat că Piedone face controale în zonă. Șeful ANPC a prins-o în fapt!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se reia turul II în România? Anunțul venit azi, 29 aprilie: Neconstituțională și abuzivă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
Cum a arătat prima dezbatere electorală între candidați. Crin Antonescu, Nicușor Dan și Elena Lasconi, atacuri politice și replici tăioase! George Simion a părăsit sala după doar câteva minute
Pană de curent în România. Autorităzile au făcut acum anunțul: zonele afectate
MediaFlux
Vești proaste pentru pensionari. Ce spun ministrul Muncii și cel al Finanțelor despre creșterile de pensii și recalcularea lor
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Un nou SUV poate fi comandat în România, începând de azi. Ce preţ are faţă de Dacia Bigster