Municipiul Bacău a obținut, în 2019, nouă contracte de finanțare la ADR Nord-Est, pe Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020, în valoare totală de 48 de milioane de euro. Nimeni nu a mișcat vreun deget pentru implementarea vreunui proiect, au fost blocate din cauza birocrației și indiferenței celor care ar fi trebuit să urgenteze procedurile.
Avizele finale pentru unele din proiecte s-au luat în 2021 și 2022. Bacăul a devenit șantier abia în 2023, când s-a încercat consumarea sumelor eligibile de la UE.
Ultimele plăți pentru exercițiul bugetar 2014-2020 POR puteau fi făcute până la final de 2023. Tot atunci s-a descoperit că numai o treime din fondurile europene au fost atrase de Primăria Bacău. Restul de 30 de milioane de euro au fost pierdute.
Nu există nici măcar un proiect european finalizat până la acest moment. În cazul în care proiectele nu vor fi terminate până la sfârșitul lui 2024, toate sumele atrase vor trebui returnate.
Până la această oră, în Bacău trebuia să existe un Sistem de Management al Traficului funcțional pentru prioritizarea coridoarelor de transport public, 27 de kilometri de piste de bicicletă, un pasaj suprateran de traversare a străzii principale, din Parcul Cancicov spre zona sportivă, etc.
S-a mai întâmplat în trecut ca Primăria Bacău să piardă fondurile europene integral, în ciuda faptului că angajații care se ocupau de acele proiecte primeau salarii colosale. Un exemplu în acest sens ar fi modernizarea Insulei de Agrement din Bacău, proiect ce trebuia terminat până la sfârșitul lui 2015. Rermenul a fost prelungit până la final de 2018, cu tot cu un an de grație. Investiția era estimată la 52 de milioane de lei, din care 16,5 milioane erau asigurați prin Fondul European de Dezvoltare Regională, 1,4 milioane de la bugetul de stat, iar restul finanțare de la bugetul local al municipiului.
Primăria Bacău nu a dus proiectul la capăt și a trebuit să dea înapoi toată suma absorbită deja în proiect, de mai mult de două milioane de euro.
Angajații de la Primăria Bacău care se ocupă de proiectele UE primesc niște sume colosale de bani, pe lângă salariul primit lunar.
În 2021 s-a cheltuit suma de 805.581 lei pentru 56 de angajați, în 2022 1.823.332 lei pentru 73 de angajați, iar în 2023 s-a ajuns la 2.772.809 lei pentru 80 de angajați implicați în proiecte europene. Totalul plătit de municipalitate depășește 5,3 milioane de lei pentru sporuri, adică peste 1 milion de euro.
Un inspector de specialitate din proiectul „Traseu de biciclete semircircular Mioriței” a luat în 2023 suma de 50.115 lei, în timp ce un consilier implicat în proiectul „Deplasări nemotorizate SUD Centru-Aeroport” a primit 42.336 de lei, iar un consilier juridic atras în proiectul de „Modernizare și reabilitare Colegiul ”Grigore Antipa”, 32.676 de lei.
Pentru proiectul de modernizare și reabilitare a Creșei 3 un inspector a primit 52.513 lei, iar un consilier implicat în proiectul „Coridor pentru deplasări demotorizate Parcul Cancicov-Stadion-Bazin de Înot-Universitatea Vasile Alecsandri”, proiect aflat într-un stadiu foarte întârziat de implementare, suma de 55.297 de lei.
În tot acest timp, primarul Lucian Daniel Stanciu Viziteu și-a stabilit un spor pentru proiecte europene la 50% din salariu. „Astfel, conform cifrelor oficiale, Viziteu încasează 5476 de lei net în fiecare lună, indemnizație pentru lucrul cu fonduri UE. În total, Viziteu ridică anual peste 13.000 de euro doar din acest spor, ca și cum atragerea de fonduri europene nu ar fi în fișa postului. La fel, în cazul viceprimarului Liviu Miroșeanu, care încasează puțin peste 11.500 de euro pe an pentru implicarea în proiectele cu fonduri UE. În ceea ce-l privește pe viceprimarul Cristian Ghingheș, acesta încasează un spor de doar 5% din salariu, deoarece i-au fost luate atribuțiile”, conform Ziarul de Bacău.