Revoltător! Angajații Primăriei Bacău, plătiți cu sume colosale de bani de la buget, pe lângă salariu, pentru proiecte la care s-a pierdut finanțarea europeană

Culmea ironiei la Primăria Bacău. Angajații implicați în proiecte cu finanțare europeană, pentru care s-a pierdut finanțarea, sunt plătiți cu zeci de mii de lei pe an.
Filip Stan
05 mart. 2024, 13:14
Revoltător! Angajații Primăriei Bacău, plătiți cu sume colosale de bani de la buget, pe lângă salariu, pentru proiecte la care s-a pierdut finanțarea europeană

Municipiul Bacău a obținut, în 2019, nouă contracte de finanțare la ADR Nord-Est, pe Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020, în valoare totală de 48 de milioane de euro. Nimeni nu a mișcat vreun deget pentru implementarea vreunui proiect, au fost blocate din cauza birocrației și indiferenței celor care ar fi trebuit să urgenteze procedurile.

Citește și Ministrul Mediului, anunț de ultimă oră despre Sistemul Garanţie-Returnare: ”Colectăm cel puţin un milion de ambalaje în fiecare zi”

Avizele finale pentru unele din proiecte s-au luat în 2021 și 2022. Bacăul a devenit șantier abia în 2023, când s-a încercat consumarea sumelor eligibile de la UE.

Ultimele plăți pentru exercițiul bugetar 2014-2020 POR puteau fi făcute până la final de 2023. Tot atunci s-a descoperit că numai o treime din fondurile europene au fost atrase de Primăria Bacău. Restul de 30 de milioane de euro au fost pierdute.

Nu există nici măcar un proiect european finalizat până la acest moment. În cazul în care proiectele nu vor fi terminate până la sfârșitul lui 2024, toate sumele atrase vor trebui returnate.

Până la această oră, în Bacău trebuia să existe un Sistem de Management al Traficului funcțional pentru prioritizarea coridoarelor de transport public, 27 de kilometri de piste de bicicletă, un pasaj suprateran de traversare a străzii principale, din Parcul Cancicov spre zona sportivă, etc.

S-a mai întâmplat în trecut ca Primăria Bacău să piardă fondurile europene integral, în ciuda faptului că angajații care se ocupau de acele proiecte primeau salarii colosale. Un exemplu în acest sens ar fi modernizarea Insulei de Agrement din Bacău, proiect ce trebuia terminat până la sfârșitul lui 2015. Rermenul a fost prelungit până la final de 2018, cu tot cu un an de grație. Investiția era estimată la 52 de milioane de lei, din care 16,5 milioane erau asigurați prin Fondul European de Dezvoltare Regională, 1,4 milioane de la bugetul de stat, iar restul finanțare de la bugetul local al municipiului.

Primăria Bacău nu a dus proiectul la capăt și a trebuit să dea înapoi toată suma absorbită deja în proiect, de mai mult de două milioane de euro.

Sporuri de peste un milion de euro pentru angajații de la Primăria Bacău

Angajații de la Primăria Bacău care se ocupă de proiectele UE primesc niște sume colosale de bani, pe lângă salariul primit lunar.

În 2021 s-a cheltuit suma de 805.581 lei pentru 56 de angajați, în 2022 1.823.332 lei pentru 73 de angajați, iar în 2023 s-a ajuns la 2.772.809 lei pentru 80 de angajați implicați în proiecte europene. Totalul plătit de municipalitate depășește 5,3 milioane de lei pentru sporuri, adică peste 1 milion de euro.

Un inspector de specialitate din proiectul „Traseu de biciclete semircircular Mioriței” a luat în 2023 suma de 50.115 lei, în timp ce un consilier implicat în proiectul „Deplasări nemotorizate SUD Centru-Aeroport” a primit 42.336 de lei, iar un consilier juridic atras în proiectul de „Modernizare și reabilitare Colegiul ”Grigore Antipa”, 32.676 de lei.

Pentru proiectul de modernizare și reabilitare a Creșei 3 un inspector a primit 52.513 lei, iar un consilier implicat în proiectul „Coridor pentru deplasări demotorizate Parcul Cancicov-Stadion-Bazin de Înot-Universitatea Vasile Alecsandri”, proiect aflat într-un stadiu foarte întârziat de implementare, suma de 55.297 de lei.

În tot acest timp, primarul Lucian Daniel Stanciu Viziteu și-a stabilit un spor pentru proiecte europene la 50% din salariu. „Astfel, conform cifrelor oficiale, Viziteu încasează 5476 de lei net în fiecare lună, indemnizație pentru lucrul cu fonduri UE. În total, Viziteu ridică anual peste 13.000 de euro doar din acest spor, ca și cum atragerea de fonduri europene nu ar fi în fișa postului. La fel, în cazul viceprimarului Liviu Miroșeanu, care încasează puțin peste 11.500 de euro pe an pentru implicarea în proiectele cu fonduri UE. În ceea ce-l privește pe viceprimarul Cristian Ghingheș, acesta încasează un spor de doar 5% din salariu, deoarece i-au fost luate atribuțiile”, conform Ziarul de Bacău.

Citește și Ciolacu, despre alegerile pentru primăria Capitalei: Dacă s-ar bate Firea cu Burduja, Nicușor Dan ar putea câștiga

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Jojo arată senzațional la 44 de ani! Care este secretul siluetei sale perfecte
Fanatik.ro
Cât de sănătoasă este combinația de roșii cu brânză. Ce spun nutriționiștii despre obiceiul alimentar pe care îl au mulți români
Capital.ro
Ce se întâmplă cu Turul II? Anunțul oficial venit de la BEC: Continuă!
Playtech.ro
Căpșune sau căpșuni, care este forma corectă? Cuvântul dă mari bătăi de cap românilor
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Rusia amenință Europa cu folosirea armelor nucleare dacă se confruntă cu acțiuni considerate neprietenoase
wowbiz.ro
Fiul adoptiv al Luminiței Anghel, în stare de șoc! Ce a aflat David Pușcaș despre mama lui naturală și ce mesaj i-a transmis?: „Îmi este frică, nu poți să faci chestia asta singur. Vreau să...”
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Se schimbă legislația rutieră! Noile reglementări au fost deja anunțate
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
kanald.ro
Răsturnare de situație în cazul fetiței de 3 luni care a murit sub ochii părinților, după o infecție virală. Familia cere dreptate: „Se vedea că are dureri mari”
Cancan.ro
Miliardarul 'Alexandrion' a fost înmormântat. Nicolae Ciucă și fostul ambasador al SUA l-au condus pe ultimul drum
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Decizia CCR de anulare a alegerilor din decembrie, suspendată de judecători. Ce se întâmplă cu turul II
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
stirilekanald.ro
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului înainte să moară: "Tare greu mi-a fost să ajung astăzi la biserică"
Ce pensie primește un român în 2025, dacă a lucrat doar 15 ani cu carte de muncă
MediaFlux
EXCLUSIV Avocatul Iancu Toader explică sentința Curții de Apel Ploiești privind CCR: „Din punct de vedere juridic, o astfel de sentință nu poate exista. Este o inepție”
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Reapare un ziar care ne-a lipsit: TROMBONUL PLEONAST – sub sloganul „Suntem redundanți, dar relevanți.”