Încet încet românii au înţeles importanţa donării de organe în încercarea de a salva alte vieţi. Nu şi autorităţile. Aşa se face că zeci de inimi donate care ar fi putut ţine lângă cei dragi copii, soţi sau bunici au fost irosite.
„Timp de doi ani nu s-au mai făcut transplanturi şi au fost 20 de donatori în anul 2012 si peste 35 în anul acesta de la care nu s-a utilizat inima„, a declarat Radu Deac, preşedintele Consiliului Ştiinţific al Agenţiei de Transplant.
Asta pentru că institutul s-a închis acum doi ani şi s-a redus la o secţie mică şi neputincioasă.
„Înfiinţarea acestui institut a durat 20, 30 de ani, specializarea personalului, echipament, dotare, instruire, toate aceste elemente au durat foarte mult„, a adăugat Radu Deac.
A durat în schimb foarte puţin să fie închis, iar de atunci zeci de pacienţi încearcă să îşi trateze inimile bolnave cu speranţă. Nu toţi reuşesc.
„Ei trăiesc cu speranţa că într-o bună zi să fie anunţaţi ca să fie chemaţi la centru ca să facă un transplant. Ei mor cu această speranţă. Noi îi îndrumăm ca să poată să facă transplant şi în afară cu motivaţiile de rigoare întrucât nu se poate face la noi în ţară„, a precizat Gheorghe Tache, preşedintele Asociaţiei Transplantaţilor din România.
Întrebat despre această situaţie, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, vine cu promisiuni reci.
„Ei trebuie să spună vreau să fac 20 de transplanturi cu 30 de lei şi aştia sunt banii. Să facă condiţiile tehnice corecte şi apoi se dă şi finanţare mi se pare logic„, a declarat Eugen Nicolăescu.
Citeşte şi Ministrul Sănătăţii caută bani pentru reluarea TRANSPLANTULUI DE CORD