Auzim tot mai des în ultima perioadă de experiențele românilor nemulțumiți că trebuie să cheltuiască o avere ca să petreacă câteva zile la mare la noi. Tocmai de aceea, mulți preferă să plece în vacanță în afara țării.
Citește și Cât costă să stai pe cearceaf pe plajă, în Mamaia. Cu banii ăștia te distrezi o zi întreagă la mare
Nu doar cazarea, mâncarea, șezlongurile sunt scumpe în stațiunile de la Marea Neagră, ci și medicamentele. Un bucureștean a fost șocat să constate că, la o farmacie din Neptun, o folie de pastile (10 pastile) de Nurofen Forte a ajuns să coste 45 de lei. Prețul e uriaș față de cât ar trebui să coste în mod normal. În București, spre exemplu, la orice farmacie Dr. Max sau la Farmacia Tei, o cutie de Nurofen Forte (24 de pastile) costă 33,5 lei.
„E revoltător! Nu am dat în viața mea atâția bani pe acest medicament. Nu se poate! Totul e scump aici. În niciun an nu mi s-a părut că am cheltuit atâția bani la mare”, a spus turistul.
Citește și Cât costă să te dai cu skijetul zece minute în Mamaia. Prețuri revoltătoare pe litoralul românesc
Deși adaosul comercial pentru alimentele de bază este plafonat prin Ordonanță de Urgență emisă de Guvern, legislația nu este respectată de toți comercianții și nici instituțiile statului nu fac controale amănunțite.
Într-un magazin din Mamaia Nord, un kilogram de zahăr Coronița se vinde cu un preț uriaș. Prețul i-a surprins și pe cei de la Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România (APC România), care și-a exprimat dezaprobarea față de această situație incredibilă.
„ȘOC! Un kilogram de zahăr Coronița se vinde pe litoral cu 20 de lei! Conform OUG nr. 67/2023, zahărul este inclus în lista alimentelor cu adaos comercial plafonat. Asta înseamnă că producătorul nu poate aplica un adaos comercial mai mare de 20%, distribuitorul nu poate aplica un adaos comercial mai mare de 5%, iar comerciantul nu poate aplica un adaos comercial mai mare de 20%. Cumulat, aceste adaosuri comerciale nu trebuie să depășească 45%.
Prin ordin comun al ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, al ministrului economiei, antreprenoriatului şi turismului şi al preşedintelui Consiliului Concurenţei se va institui un mecanism de monitorizare a preţurilor produselor agricole şi alimentare. Consiliul Concurenței, reprezentat de Bogdan Chirițoiu, este instituția statului responsabilă pentru verificarea aplicării acestei legi.
România rămâne țară legilor cu iz electoral, unde aplicarea acestora nu este supravegheată de nicio instituție a statului desemnată să facă acest lucru!”, au scris cei de la Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România (APC România), pe Facebook, în urmă cu câteva zile.