Revoltător! Cât costă pensiile „specialilor” an de an, plătite din taxele și impozitele cetățenilor de bună credință

Taxele și impozitele românilor de bună credință se duc, în bună măsură, către pensii speciale, deci necontributive. Guvernul PSD a promis încă o dată să elimine aceste venituri considerate discriminatoare, după ce le-a introdus.
Filip Stan
17 iun. 2023, 09:07
Revoltător! Cât costă pensiile „specialilor

Peste 10.000 de români primesc pensii speciale plătite din bani publici, pe lângă pensia care li s-ar cuveni în baza propriilor contribuții.

Pensiile speciale sunt plătite atât din fondurile BASS (contributivitate), cât și de la bugetul de stat, adică un supliment plătit din taxele și impozitele românilor, informează Casa Națională de Pensii Publice (CNPP).

Astfel, în luna februarie au fost plătite 10.198 de pensii speciale, din care fac parte cele șase categorii: corpul diplomatic, funcționari din Parlament (nu parlamentari), foști angajați ai Aviației Civile, magistrați, grefieri și foști angajați ai Curții de conturi.

Mai precis, dintre cei 753 de pensionari care provin din Corpul Diplomatic, doar 692 iau pensii bazate și pe contributivitate. Pensia medie de serviciu este calculată la 5.796 lei.

Pentru că nu toți foștii diplomați au și plătit contribuții pentru sistemul de pensii, CNPP plătește suplimentar pensiei care li s-ar fi cuvenit suma de 2.552 lei, ceea ce înseamnă un efort lunar de 1,9 milioane de lei. Doar pentru cei 753 de pensionari.

Funcționarii publici parlamentari, în număr de 716, din care doar 601 au contribuit la sistemul de pensii, încasează lunar 5.057 lei, pensia medie suportată de stat, suplimentar pensiei care li s-ar fi cuvenit, fiind de 2.525 lei, adică o cheltuială lunară suplimentară a statului de încă 1,8 milioane de lei.

Foștii angajați ai Aviației Civile, 1,381 la număr, au contribuit toți la sistemul de pensii, însă potrivit Legii 223/2007 statul plătește suplimentar pensiei medii care li s-ar fi cuvenit – de 5.502 lei – suma de 7.531 lei, respectiv 10,4 milioane de lei lunar.

Cea de-a patra categorie de „speciali” este și cea mai numeroasă și „mânâncă” cei mai mulți bani. Foștii magistrați, 5.137 la număr, au o pensie lunară medie de 21.447 lei, dar numai 1.581 dintre foștii judecători și procurori au contribuit la sistemul de pensii publice.

Statul român suplimentează pensia medie cuvenită pe baza contribuțiilor, de 4.765 lei, cu o medie de 20.061 lei, un efort bugetar lunar din banii contribuabililor de 103,05 milioane de lei.

Grefierii și personalul auxiliar din parchete, în număr de 1.662 de persoane, din care doar 1.514 au plătit contribuții pentru pensii, încasează lunar 5.108 lei, deși li s-ar fi cuvenit 3.113 lei în baza propriilor contribuții. Statul le suplimentează pensiile cu suma de 2.447 lei lunar, adică 4,066 milioane de lei lunar.

Dintre cei 559 de foști angajați ai Curții de Conturi, doar unul nu a plătit contribuții la sistemul de pensii. Pensia medie lunară este de 8.502 lei, deși li s-ar fi cuvenit doar 5.780 lei. Statul le suplimentează și lor pensia cu o medie de 2.818 lei, ceea ce înseamnă un efort bugetar de 1,58 milioane de lei lună de lună.

Cumulat, toate suplimentările statului pentru doar 10.198 de pensionari privilegiați se ridică la aproape 123 de milioane de lei lunar, adică 1,47 miliarde de lei anual, bani cu care s-ar putea plăti peste 735.000 de pensii de rând (2.003 lei/lună), potrivit calculelor făcute de Adevarul.ro.

De asemenea, pe lângă veniturile CNPP, printre pensiile necontributive se numără și cele ale militarilor, cele mai numeroase, care se supun unui alt „regim”.

Noul guvern a promis eliminarea pensiilor speciale

Marcel Ciolacu, noul premier al României, a promis în această săptămână încă o dată „dreptate” pentru cetățeni, prin eliminarea veniturilor necontributive, nicidecum impozitarea lor.

„Trebuie să reducem risipa! Și cred că acest nou Guvern trebuie să își asume legea interzicerii cumulului pensiei cu salariul la stat. Este nedrept pentru restul cetățenilor ca aparatul de stat să fie înțesat cu speciali.

La fel cum trebuie, împreună, să facem dreptate odată pentru totdeauna în ceea ce privește pensiile speciale.

Este poate cea mai grea reformă, care a rupt cel mai mult societatea. Dacă vrem să redăm încrederea în stat, atunci trebuie să înțelegem că nu mai putem avea două categorii de cetățeni: unii normali și unii speciali. Toți suntem români (…).

Înainte de a-mi da votul, vă anunț: susțin cu tărie eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari, este singura soluție pentru a avea legitimitate, pentru a tăia apoi toate pensiile speciale.

Vreau ca Parlamentul să fie alături de mine și de Guvern, să reușim împreună să facem reformă, să aducem dreptatea și să luăm banii din PNRR (…).

Vreau să fac aceste lucruri, pentru că simt că această guvernare nu trebuie să mai fie doar despre stabilitate, ci mai ales despre asumare.

Programul de guvernare pentru care vă cer astăzi votul în Parlament își propune să treacă de la stabilizarea României la modernizarea economică și socială a țării. Această guvernare va fi despre reforme și economie.

Vom lucra în strânsă legătură cu BNR pentru a duce inflația la o singură cifră”, a declarat joi, Marcel Ciolacu.

Spynews
Românul care a înjunghiat-o pe fetița de 11 ani, în Londra, este și el tatăl unui copil de patru ani. Ce obișnuia să posteze pe Internet: ”Absolut sinistre”
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Ce a pățit un șofer de Tesla în București, care avea 0% baterie. Stația de încărcare era blocată de o altă mașină. Ce a urmat l-a lăsat mască: ”Mi se pare foarte tare”
Capital.ro
Se renunță complet la mașinile pe benzină. Decizia istorică îi va lua pe șoferi pe nepregătite
Playtech.ro
WOW ce schimbare. Pugilista Imane Khelif, transformare ȘOCANTĂ după ce s-a machiat
DailyBusiness
Poți depune CONTESTAȚIE pentru pensie. Dacă vei întârzia cu cererea, o să rămâi cu venitul greșit
Adevarul
Prețul unei jumătăți de secol de închisoare. Cât a primit un bărbat pentru că a stat nevinovat după gratii, timp de 48 de ani
Spynews
Ștefan și Maria de la Mireasa, sezonul 9, vacanță romantică în Italia. Cum și-a răsfățat fostul concurent soția de ziua ei onomastică / FOTO
Spynews
Cum a surprins-o Ronald Gavril pe Anamaria Prodan, de ziua onomastică. Iubitul vedetei a dat dovadă de romantismul suprem | FOTO
Evz.ro
Celebrul medic ne-a părăsit. Ce tragedie!
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Trecutul dureros al Ioanei, tânăra din Suceava care și-a pus capăt zilelor. Ce a suportat ani la rând?
Cancan.ro
Anca Țurcașiu, prima reacție după ce CANCAN a surprins-o cu noul iubit. A spus-o public!
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Cum vrea Vlad Pascu să scape de închisoare. Părinții celor doi tineri uciși în tragedia de la 2 Mai sunt revoltați: „Vrea să fie eliberat, să-și îmbrățișeze părinții”
Capital.ro
Şoc în România. Se întoarce Băsescu. A decis clar după câțiva ani
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Poliția Română avertizează asupra unei noi forme de înșelătorie: „Government Impersonation Scam”
MediaFlux
BOALA de care suferă DONALD TRUMP după ce a fost ÎMPUȘCAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...