Revoltător! Cât costă pensiile „specialilor” an de an, plătite din taxele și impozitele cetățenilor de bună credință

Taxele și impozitele românilor de bună credință se duc, în bună măsură, către pensii speciale, deci necontributive. Guvernul PSD a promis încă o dată să elimine aceste venituri considerate discriminatoare, după ce le-a introdus.
Filip Stan
17 iun. 2023, 09:07
Revoltător! Cât costă pensiile „specialilor

Peste 10.000 de români primesc pensii speciale plătite din bani publici, pe lângă pensia care li s-ar cuveni în baza propriilor contribuții.

Pensiile speciale sunt plătite atât din fondurile BASS (contributivitate), cât și de la bugetul de stat, adică un supliment plătit din taxele și impozitele românilor, informează Casa Națională de Pensii Publice (CNPP).

Astfel, în luna februarie au fost plătite 10.198 de pensii speciale, din care fac parte cele șase categorii: corpul diplomatic, funcționari din Parlament (nu parlamentari), foști angajați ai Aviației Civile, magistrați, grefieri și foști angajați ai Curții de conturi.

Mai precis, dintre cei 753 de pensionari care provin din Corpul Diplomatic, doar 692 iau pensii bazate și pe contributivitate. Pensia medie de serviciu este calculată la 5.796 lei.

Pentru că nu toți foștii diplomați au și plătit contribuții pentru sistemul de pensii, CNPP plătește suplimentar pensiei care li s-ar fi cuvenit suma de 2.552 lei, ceea ce înseamnă un efort lunar de 1,9 milioane de lei. Doar pentru cei 753 de pensionari.

Funcționarii publici parlamentari, în număr de 716, din care doar 601 au contribuit la sistemul de pensii, încasează lunar 5.057 lei, pensia medie suportată de stat, suplimentar pensiei care li s-ar fi cuvenit, fiind de 2.525 lei, adică o cheltuială lunară suplimentară a statului de încă 1,8 milioane de lei.

Foștii angajați ai Aviației Civile, 1,381 la număr, au contribuit toți la sistemul de pensii, însă potrivit Legii 223/2007 statul plătește suplimentar pensiei medii care li s-ar fi cuvenit – de 5.502 lei – suma de 7.531 lei, respectiv 10,4 milioane de lei lunar.

Cea de-a patra categorie de „speciali” este și cea mai numeroasă și „mânâncă” cei mai mulți bani. Foștii magistrați, 5.137 la număr, au o pensie lunară medie de 21.447 lei, dar numai 1.581 dintre foștii judecători și procurori au contribuit la sistemul de pensii publice.

Statul român suplimentează pensia medie cuvenită pe baza contribuțiilor, de 4.765 lei, cu o medie de 20.061 lei, un efort bugetar lunar din banii contribuabililor de 103,05 milioane de lei.

Grefierii și personalul auxiliar din parchete, în număr de 1.662 de persoane, din care doar 1.514 au plătit contribuții pentru pensii, încasează lunar 5.108 lei, deși li s-ar fi cuvenit 3.113 lei în baza propriilor contribuții. Statul le suplimentează pensiile cu suma de 2.447 lei lunar, adică 4,066 milioane de lei lunar.

Dintre cei 559 de foști angajați ai Curții de Conturi, doar unul nu a plătit contribuții la sistemul de pensii. Pensia medie lunară este de 8.502 lei, deși li s-ar fi cuvenit doar 5.780 lei. Statul le suplimentează și lor pensia cu o medie de 2.818 lei, ceea ce înseamnă un efort bugetar de 1,58 milioane de lei lună de lună.

Cumulat, toate suplimentările statului pentru doar 10.198 de pensionari privilegiați se ridică la aproape 123 de milioane de lei lunar, adică 1,47 miliarde de lei anual, bani cu care s-ar putea plăti peste 735.000 de pensii de rând (2.003 lei/lună), potrivit calculelor făcute de Adevarul.ro.

De asemenea, pe lângă veniturile CNPP, printre pensiile necontributive se numără și cele ale militarilor, cele mai numeroase, care se supun unui alt „regim”.

Noul guvern a promis eliminarea pensiilor speciale

Marcel Ciolacu, noul premier al României, a promis în această săptămână încă o dată „dreptate” pentru cetățeni, prin eliminarea veniturilor necontributive, nicidecum impozitarea lor.

„Trebuie să reducem risipa! Și cred că acest nou Guvern trebuie să își asume legea interzicerii cumulului pensiei cu salariul la stat. Este nedrept pentru restul cetățenilor ca aparatul de stat să fie înțesat cu speciali.

La fel cum trebuie, împreună, să facem dreptate odată pentru totdeauna în ceea ce privește pensiile speciale.

Este poate cea mai grea reformă, care a rupt cel mai mult societatea. Dacă vrem să redăm încrederea în stat, atunci trebuie să înțelegem că nu mai putem avea două categorii de cetățeni: unii normali și unii speciali. Toți suntem români (…).

Înainte de a-mi da votul, vă anunț: susțin cu tărie eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari, este singura soluție pentru a avea legitimitate, pentru a tăia apoi toate pensiile speciale.

Vreau ca Parlamentul să fie alături de mine și de Guvern, să reușim împreună să facem reformă, să aducem dreptatea și să luăm banii din PNRR (…).

Vreau să fac aceste lucruri, pentru că simt că această guvernare nu trebuie să mai fie doar despre stabilitate, ci mai ales despre asumare.

Programul de guvernare pentru care vă cer astăzi votul în Parlament își propune să treacă de la stabilizarea României la modernizarea economică și socială a țării. Această guvernare va fi despre reforme și economie.

Vom lucra în strânsă legătură cu BNR pentru a duce inflația la o singură cifră”, a declarat joi, Marcel Ciolacu.

DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Orașul surpriză din România care a trecut printr-o schimbare la față. E printre cele mai bogate din țară, construiește pe bandă rulantă și atrage fonduri cu o forță de nedescris. E la zi cu tot ce e nou și frumos. Până și transportul public este exclusiv electric
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Anunț oficial de la Guvern! Probleme rezolvate, vești importante pentru români!
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Schimbare pentru permisul auto. Va fi ZERO. Guvernul României dă lege nouă
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Selly încurajează tinerii să participe la alegeri: „Este modul vostru de a ține democrația în viață”
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni