Pensiile românilor ar fi trebuit indexate, conform legii, la 1 ianuarie 2025. Astfel, pensia minimă urma să fie mărită cu 150 de lei, iar cea medie să urce de la 2.720 de lei la 3.050 de lei.
În contextul măsurilor de austeritate decise pentru anul în curs, guvernul a amânat însă indexarea, care presupunea un efort bugetar considerabil – circa 2,2 miliarde de lei pe lună. Totuși, vor fi sprijiniți seniorii cu venituri mici, care ar urma să primească, cel mai probabil, 1.000 de lei, într-o singură tranșă, notează newsweek.
Pe acest fundal de austeritate, vine o ”bombă”: se măresc pensiile speciale!
În decembrie 2024, Curtea Constituțională a României (CCR) a decis să micșoreze pragul de impozitare a pensiilor speciale, stabilind că nu este constituțional ca acestea să fie impozitate progresiv.
Astfel, conform hotărârii CCR publicate miercuri în Monitorul Oficial, toate pensiile speciale vor fi impozitate, din martie, cu 10 la sută.
În prezent, pensiile speciale sunt impozitate după cum urmează:
Potrivit hotărârii CCR de la finalul anului trecut, impozitarea progresivă a pensiilor speciale, cu 15 la sută și 20 la sută, nu este constituțională și trebuie să se revină la impozitarea de 10 la sută și pentru partea necontributivă din pensiile speciale. În aceste condiții, un impozit mai mic va duce automat la o creșterea a pensiei, potrivit sursei citate.
În magistratură, pensia specială medie este 22.200 de lei, cu partea necontributivă de 16.000 de lei, tot în medie. O impozitare redusă de la 20 la sută la 10 la sută ar însemna și o creștere de 1.600 de lei a pensiei, începând cu 1 martie 2025, mai notează aceeași sursă.
Citește și Anunț de ultimă oră pentru persoanele care au montate contoare inteligente. Pot fi taxate în plus