În 2009, Guvernul PSD-PDL au introdus în legislaţie prin Ordonanţă de Urgenţă, pensia minimă de 350 de lei pentru toţi pensionarii care au o pensie calculată sub acest cuantum. Cu alte cuvinte, pensia socială este mijlocul de protecţie al statului pentru pensionarii care au avut pensii calculate foarte mici. În această categorie intră persoanele care au muncit fără carte de muncă sau pensionarii care au muncit la CAP-uri sau alte cooperative având în consecinţă o cotă de contribuţie foarte mică. Înainte de introducerea acestui principiu existau pensii sub 10 lei în România.
Conform legii, statul completează toate pensiile sub 350 de lei, inclusiv cele de 300 de lei, până la nivelul de 350 de lei. Prestaţia se numeşte indemnizaţie socială în conformitate cu Legea 118/2010.
„Nu putem sa spunem ca pensia minimă trebuie să fie 400 de lei, nici cu asta nu-i scoatem pe oameni din mizerie”, a mai spus ieri Iohannis.
Candidatul ACL a demonstrat că nu ştie nici cât este pensia minimă în România, nici faptul că Guvernul Ponta a anunţat deja că de anul viitor va creşte pensia minimă la 400 de lei.
Gafa lui Iohannis nu a rămas nesancţionată de liderii PSD.
„Klaus Iohannis este rupt total de realităţile din România. Habar nu are că pensia minimă în România este de 350 de lei şi spune că soacra sa are o pensie de 300 de lei. Habar nu are cât este salariul minim în România. Nu văd cum românii ar putea alege un om atât de nepregătit pentru funcţia de preşedinte”, a explicat Ana Birchall, deputat PSD.
„Iohannis ar trebui să-şi ceară scuze pentru ignoranţa de care dă dovadă faţă de toţi aceşti oameni care au nevoie de ajutorul nostru. Nu ştie cât este pensia minimă, nu ştie cât este salariul minim, trăieşte într-o Românie paralelă cu realitatea şi văd că îi este foarte greu să se conecteze la România reală. Un astfel de politician nu poate fi preşedintele românilor”, a precizat Viorica Dăncilă, europarlamentarul PSD.