Suprataxă botez Piteşti. O femeie din Piteşti a scris pe grupul de Facebook „Piteşti, oraşul meu!” o postare plină de indignare în care reclamă faptul că preoţii de la o biserică din Piteşti au perceput o suprataxă la botezul unui bebeluş. Postarea a fost distribuită de peste 100 de ori şi a avut aproape 500 de comentarii.
Mădălina Ontoiu povesteşte cum preoţii de la biserica Sf. Andrei din Trivale le-au solicitat naşilor aproape de 10 ori echivalentul taxei legale deja achitate în avans. Pentru această suprataxă, naşii nu au primit chitanţă.
„Cum este posibil aşa ceva? Un botez la biserică 1.400 lei? Fără chitanţă, fără nimic. La biserica Sf. Andrei. Ruşine. Când am întrebat, ne-au spus că taxa este de 150 lei. Şi naşii dau cât vor. Surpriza a fost când naşii s-au dus să plătească. Fiind cu prea mult bun simţ, nu au spus la nimeni atunci să nu strice o zi aşa specială. Când am aflat, am zis clar că preoţii de acolo jecmănesc pur şi simplu oamenii. După turul bisericilor unde întrebasem cât este botezul cel mai mult era în centru. Am zis că fiind biserică de cartier, 150 lei taxa este ok. Şi cât mai voiau naşii. Dar 1.400 este foarte mult. Pentru o nuntă atunci cât costă? Aviz pentru cei care mai vor botez la această biserică în Piteşti„, a scris Mădălina Ontoiu pe Facebook.
Într-un comentariu la la postare, Mădălina a detaliat povestea: ”Ce as putea să vă spun? 150 lei au fost dați înainte când s-a hotărât data. 1200 lei a cerut preotul nașilor și 50 lei m-a chemat pe mine femeia de la lumânări ca trebuie să îi dea moasa. Asta e tot. Nemulțumirea mea a fost că suma cerută de preot era prea mare. A început ceva de genul 2 preoți 800 lei. Noi nu am cerut așa ceva. Au cerut pentru cel care a cântat. Noi nu am cerut așa ceva. Și pentru cantina sociala. Nu ne au dat chitanță la absolut nimic”.
Practicile preoţilor de la respectiva biserică au fost confirmate de mai multe persoane.
„Acelaşi preot, discuţie cu familia unui om decedat de COVID: „- La ce firmă de pompe funebre aţi apelat? – La…cutare. – Dar ştiţi că avem şi noi, aici, pompe funebre…- Ne pare rău, nu am ştiut. – Data viitoare să ştiţi! ….”
Unul dintre comentarii face referire la înmormântarea unui bebeluş: „Cer sume imense… Dacă îţi spun cât au cerut pentru înmormântarea lui Denis, te cruceşti… Ne-au făcut o listă de 4.500 lei. L-am îngropat în cimitirul bunicilor mei şi preotul nu a vrut nici un leu….„, a povestit, pe aceeaşi pagină, Mădălina Badea Ciupitu, mama copilului înmormântat.
Au existat, însă, şi comentatori care au susţinut practicile preoţilor de aici.
„Naşa a plătit o taxă şi a făcut un dar Bisericii cu ocazia încreştinării unui copilaş. Unde este problema? Îi pare rău pentru acest dar? Nu cred ca e bine să umbriţi această Mare Taină cu comentarii urâte„, a comentat Nina D.
Reprezentantul Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului a declarat, pentru Adevărul, că această taxare nu este tolerată de Biserica ortodoxă şi că vor demara o anchetă.
„Nu e tolerată, dar noi am demarat o cercetare şi vom stabili clar despre ce e vorba. Ideea este că nu doamna, personal, a dat acei bani, şi ei i s-a povestit. Astfel încât adevărul e undeva la mijloc„, a precizat pentru „Adevărul” Arhimandritul Caliopie Ichim.
Acesta a explicat şi cum se stabilesc taxele pentru care credincioşii primesc chitanţă şi de ce diferă de la o biserica la alta. „Aceste taxe sunt stabilite de fiecare parohie, prin Consiliul parohial compus din aproximativ zece credincioşi. Depinde de nivelul parohiei, urban sau rural. Dar depinde şi de ce hotărăsc cei din Consiliu. Acea sumă despre care vorbeşte doamna nu se referă la taxa pentru botez, ci la toate cheltuielile ocazionate de eveniment„, a explicat Arhimandritul Caliopie Ichim.