Potrivit proiectului de lege, revoluţionarii sunt obligaţi să obţină, pentru indemnizaţii, noi certificate care să ateste că au avut „un rol determinant” la Revoluţie.
La vot au fost înregistrate 60 voturi ”pentru”, 44 voturi ”împotrivă” şi 11 ”abţineri”, raportul de respingere propus plenului de Comisia juridică fiind respins cu 64 de voturi ”împotrivă”, 38 de voturi ”pentru” şi 11 abţineri.
Citeşte şi: Victor Ponta, într-o dispută verbală cu revoluţionarii adunaţi la Cercul Militar VIDEO
Proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă 95/2014 pentru modificarea Legii recunoştinţei faţă de eroii martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989, precum şi faţă de persoanele care şi-au jertifit viaţa sau au avut de suferit în urma revoltei muncitoreşti anticomuniste de la Braşov din noiembrie 1987 primise votul negativ unanim al senatorilor din Comisia juridică prezenţi la şedinţa în care s-a dat vot pe raport, inclusiv din partea social-democraţilor.
Membrii Comisiei juridice au arătat, în raport, că ”în cadrul dezbaterilor s-a conturat opinia conform căreia, în acest domeniu de reglementare, nu se impun modificări legislative de natura celor promovate prin ordonanţa de Guvern”.
Comisia juridică menţionează că a primit peste 40 de memorii din partea unor persoane fizice, beneficiari ai legii supuse modificării şi completării, precum şi din partea asociaţiilor în care sunt constituiţi revoluţionarii din România.
Potrivit expunerii de motive, Guvernul propune modificarea legislaţiei în vigoare pentru a exista prevederi clare, fără echivoc în acest domeniu.
În documentul menţionat se arată că OUG a fost adoptată în vederea acordării recunoştinţei numai faţă de persoanele care au avut un rol determinant la victoriei Revoluţiei, implicând reluarea plăţilor cu un efort bugetar redus faţă de cel existent şi descurajarea abuzurilor.
Citeşte şi: Sute de revoluţionari au protestat la Guvern faţă de obligativitatea obţinerii de noi certificate
Proiectul va merge la Camera Deputaţilor în calitate de cameră decizională.
Guvernul susţine că Legea 341/2004 nu mai corespunde realităţilor social-politice actuale, iar aplicarea greşită sau abuzivă a acesteia a generat inechităţi şi multiplicarea numărului beneficiarilor şi a generat conflicte sociale şi manifestaţii de stradă.