Guvernul a aprobat ordonanţa privind modificarea Codului Fiscal. Schimbările, contestate în stradă. UPDATE

Ordonanţa de urgenţă pentru modificarea Codului fiscal a fost adoptată de Guvern. Actul normativ prevede transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, precum şi scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10%, decizie contestată de cetăţeni, sindicalişti, dar şi de către primari, care au susţinut că astfel se vor reduce considerabil încasările la buget şi, prin urmare, banii pentru investiţii. Noile prevederi fiscale au fost criticate şi de patronate, dar şi de către preşedintele Klaus Iohannis, care a spus că "marea revoluţie fiscală" se transformă într-o "bulversare fiscală" ce va băga România "într-o aventură economică şi fiscală cu final trist". Ordonanţa de modificare a Codului Fiscal a fost contestată în Piaţa Victoriei de sute de persoane.
Romania TV
08 nov. 2017, 04:26
Guvernul a aprobat ordonanţa privind modificarea Codului Fiscal. Schimbările, contestate în stradă. UPDATE

UPDATE: Ordonanţa de Guvern a fost adoptată, anunţă România TV. (vezi aici proiectul adoptat)

UPDATE: Guvernul a prezentat miercuri proiectul de Ordonanță de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal. Proiectul de OUG se află pe agenda şedinţei de miercuri. „OUG mult discutată care conţine modificările Codului Fiscal incluse în programul de guvernare aduce importante beneficii pentru cetateni si firme care activează azi în România”, a declarat ministrul de Finanţe Ionuţ Mişa, la începutul şedinţei de Guvern.

Modificarea Codului Fiscal de la 1 ianuarie 2018. Ce prevede PROIECTUL GUVERNULUI. Mişa: OUG aduce beneficii pentru cetăţeni şi firme

UPDATE: Guvernul amână aprobarea HG care majorează salariul minim. „Mai avem de luat avizul Consiliului Economic Social, dar nu sunt nici un fel de probleme”, a anunţat ministrul Muncii Lia Olguţa Vasilescu.

Majorarea salariului minim de la 1 ianuarie 2018, amânată. Ministrul Muncii: Mai avem de luat avizul CES, dar nu sunt probleme 

UPDATE: Guvernul va discuta miercuri o ordonanţă de urgenţă referitoare la majorarea punctului de pensie la 1.100 de lei şi a pensiei minim garantate la 640 de lei începând cu 1 iulie 2018, a anunţat ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu.

Ministrul Muncii anunţă majorarea punctului de pensie la 1.100 de lei şi majorarea indemnizaţiei minime de creştere a copilului

UPDATE: Şedinţa de Guvern în care urmează să fie adoptată OUG privind Codul Fiscal a început, miercuri, cu o întârziere de 30 de minute, în timp ce, în Piaţa Victoriei, aproximativ 200 de persoane protestează faţă de măsurile care vor fi introduse astfel, în principal faţă de transferul plăţii contribuţiilor de la angajator la angajat. Premierul Mihai Tudose a spus, miercuri, la începutul şedinţei din Guvern, că este „o inflamare excesivă” a opiniei publice, el susţinând că măsurile privind externalizarea profitului „au inflamat nişte multinaţionale”.

Mihai Tudose: „Măsurile privind externalizarea profitului au inflamat nişte multinaţionale”

UPDATE Şedinţa de Guvern anunţată iniţial pentru ora 15.00 a fost devansată pentru ora 13.00, potrivit site-ului Guvernului. Principalele măsuri cuprinse în Ordonanţa de Urgenţă care ar urma să fie adoptată de Cabinetul Tudose sunt transferul contribuţiilor în sarcina angajatilor, scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10% şi impunerea unei taxe de solidaritate pentru angajatori de 2,5%.

 

Anunţul privind adoptarea acestor măsuri în şedinţa de miercuri a Guvernului a fost făcut de către premierul Tudose marţi. Iniţial, şedinţa de Guvern în care urmau să fie adoptate noile măsuri fiscale era programată vinerea trecută, dar a fost amânată pentru luni, în lipsa avizelor de la Consiliul Legislativ şi de la Consiliul Social şi Economic, luni având loc o nouă amânare.

Citeşte şi: Cartel ALFA, apel către membri şi cetăţeni să se alăture protestului de azi din Piaţa Victoriei

„Marea revoluţie fiscală” este contestată de sindicate şi patronate, deopotrivă, dar şi de primari.

Principala măsură contestată de către sindicate este cea privind transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, care va duce, în opinia acestora, la scăderea salariilor. Atât premierul Mihai Tudose, cât şi liderul PSD, Liviu Dragnea, au susţinut că trecerea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat nu va genera reduceri de salarii ci, dimpotrivă, „este pentru prima dată când se măresc salariile într-un mod serios pentru toată lumea”.

Dragnea a spus că „niciun om de afaceri normal la cap şi de bună-credinţă nu îşi va permite să se folosească de această modificare pentru a scădea salariul angajatului”, în timp ce premierul a criticat şi ironizat sindicatele, susţinând că sunt de neînţeles şi că „au ajuns la o logică strâmbă plecând de la premisa că „închidem ţara şi n-o să mai muncească nici albinele”.

„Se poate aplica Legea salarizării fără niciun fel de probleme. În momentul în care a fost gândit transferul contribuţiilor ca măsură în programul de guvernare a fost luat în calcul tot ansamblul măsurilor fiscale şi nu va fi niciun efect negativ asupra legii salarizării”, a susţinut, la rândul lui, ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa.

Calculează-ţi salariul net de la 1 ianuarie 2018. Cum explică PSD MODIFICAREA Codului Fiscal. FOTO

Mai mult, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că angajatorii care nu plătesc contribuţiile angajaţilor după intrarea în vigoare a Ordonanţei de Urgenţă privind transferul acestor contribuţii în sarcina salariaţilor se vor face vinovaţi de infracţiune, acest lucru urmând să fieprevăzut în ordonanţa care urmează să fie adoptată de Guvern sau într-o lege ulterioară.

La rândul lor, primarii se opun reducerii impozitului pe venit, care va genera scăderea semnificativă a încasărilor la buget. Soluţia găsită de Guvern a fost acordarea unor compensări de la bugetul de stat pentru anul 2018. Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, spunea că, odată cu scăderea impozitului pe venit, Aradul va pierde 8 milioane de euro anual chiar şi după compensarea de la Guvern.

Săptămâna trecută, preşedintele Iohannis a criticat dur Guvernul pentru măsurile fiscale anunţate, afirmând că se vor transforma într-o bulversare fiscală şi că „vor băga România într-o aventură economică şi fiscală cu final trist”. Luni, şeful statului a reluat criticile, spunând că tot ceea ce a văzut în ultimele zile îi confirmă că a avut dreptate atunci când a afirmat că este „o ţopăială fiscală”, el spunând că este total inoportun ca data de implementare a acestor măsuri fiscale să fie 1 ianuarie 2018 şi că „minim, minimorum” s-ar impune o amânare semnificativă şi un studiu foarte bine fundamentat. Şeful statului a mai spus că nu a mai avut discuţii cu premierul Mihai Tudose, dar că faptul că toată lumea este împotriva acestor modificări fiscale ar trebui să dea de gândit oricui: „Nu am mai discutat cu premierul, dar am văzut cu toţii că, în afară de iniţiatori, toată lumea este împotriva acestor modificări. Ced că trebuie să dea de gândit oricui care doreşte să facă modificări atât de ample şi vede că nu vrea nimeni să meargă pe aceeaşi linie”.

Care sunt principalele schimbări

Printre măsurile anunţate se numără reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10% pentru veniturile din salarii, pentru unele pensii, pentru chirii, dobânzi, activităţi agricole, introducerea unei „contribuţii asigurătorii pentru muncă” de 2,25% pentru angajatori, majorarea nivelului salariului lunar brut în funcţie de care se acordă deducerea personală, reducerea cotei totale a contribuţiilor sociale obligatorii de la 39,25% la 37,25%, reducerea numărului contribuţiilor sociale de la 6 la 3. De asemenea, salariul minim brut pe ţară va creşte de la 1.450 de lei la 1.900 de lei începând cu 1 ianuarie 2018.

O altă măsură se referă la majorarea nivelului salariului lunar brut în funcţie de care se acordă deducerea personală: de la 1500 lei (în prezent) la 1950 lei – limita până la care deducerile se acordă în sumă fixă, în funcţie de numărul persoanelor aflate în întreţinere; de la la 3000 lei (în prezent) la 3600 lei – limita maximă până la care deducerile se acordă în mod degresiv. Pentru salariaţii care realizează venituri brute lunare din salarii de peste 3.600 lei nu se acordă deduceri personale.

Totodată, Guvernul are în vedere majorarea numărului microîntreprinderilor care vor plăti impozit de 1% pe veniturile realizate, prin creşterea plafonului de încadrare ca microîntreprindere de la 500.000 de euro la 1 milion de euro. În prezent, IMM-urile care realizează cifra de afaceri între 500.000 de euro şi 1 milion de euro plătesc impozit de 16% pe profit.

Manifestaţie împotriva modificării Codului Fiscal, astăzi, în Piaţa Victoriei; companiile, rugate să le dea liber angajaţilor prin rotaţie

Pagina „Corupţia Ucide” a lansat un apel pentru organizarea unei manifestaţii împotriva modificării Codului fiscal, în Piaţa Victoriei, miercuri, începând de la ora 11:00, în aceeaşi zi în care Guvernul ar urma să adopte prin OUG trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat. De asemenea, organizatorii evenimentului intitulat „Opriţi modificarea Codului fiscal!” fac apel la marile companii să permită angajaţilor să îşi ia liber prin rotaţie pentru a participa la miting.

Miercuri, de la ora 15.00, va avea loc şedinţa de Guvern în care ar urma să fie adoptate, prin Ordonanţă de Urgenţă, modificările Codului fiscal, inclusiv transferul contribuţiilor de la angajator la angajat.

„8 noiembrie este Miercurea Neagră pentru economia României. Pentru a cârpi un buget pe care nu a fost în stare să îl gestioneze, Guvernul PSD-ALDE este capabil să distrugă economia liberă a României. Modificările Codului Fiscal, pe care Cabinetul Tudose intenţionează să le adopte printr-un nou derapaj democratic (Ordonanţă de Urgenţă), vor aduce haosul în planurile de afaceri şi în salarizare. În acest fel, inconştienţa guvernanţilor distruge orice şansă pentru o economie predictibilă şi stabilă în România”, scrie pe pagina evenimentului.

Orgaizatorii anunţă că miercuri, de la ora 11.00, oamenii se vor aduna în Piaţa Victoriei pentru a opri această OUG toxică.

Liviu Dragnea a negat că premierul s-ar fi opus pachetului fiscal. Mihai Tudose: Relaţia cu Liviu Dragnea „este foarte bună”

DailyBusiness
Ministrul Finanțelor lovește din plin zvonurile. TVA-ul rămâne neschimbat, guvernul nu ia în calcul majorarea
Spynews
Marius Niţă i se alătură Geaninei Ilieş la pupitrul Ştirilor Antena Stars
Bzi.ro
Cum arată Andreea Esca în costum de baie, la 52 de ani! Vedeta și-a lăsat fanii mască! – FOTO
Fanatik.ro
Planta pe care e bine să o pui pe calorifer. Îmbunătățește aerul din cameră
Capital.ro
O nouă taxă de la Primărie. Proprietarii de locuințe o plătesc din 2025. Se achită anual în România
Playtech.ro
Ce conține pudra roz pe care autoritățile o pulverizează deasupra orașului Los Angeles, pentru a înăbuși incendiile
DailyBusiness
Cu ce se stropesc pomii fructiferi în ianuarie pentru o recoltă bogată în 2025. Sfaturi pentru o livadă ferită de boli și dăunători
Adevarul
Diana Șoșoacă, prezentă la învestitura lui Nicolas Maduro, președintele-dictator al Venezuelei. Mii de oameni care l-au contestat au fost arestați
wowbiz.ro
Detalii bombă despre bebelușul Monicăi Gabor și al lui Mr. Pink! Când a născut, de fapt, fosta soție a lui Irinel Columbeanu și cum arată acum? | EXCLUSIV
Spynews
Ce cuvinte trebuie să rostești pentru a atrage banii în viața ta. Cum poți manifesta abundența
Spynews
Cum arată mașina care poate sări peste gropile din asfalt. Cu cât se vinde un astfel de vehicul
Evz.ro
Momentul care a schimbat internetul pentru totdeauna. Istoria bătăliei online
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
FOTO. Andreea Bălan, ce apariție în Australia! Vedeta a atras toate privirile
kanald.ro
Descoperire macabră în Bragadiru. O femeie a fost găsită fără suflare, cu o lovitură la cap, într-un depozit de fier vechi
Cancan.ro
Cum arată iadul, porivit unui bărbat care a murit timp de 3 minute. Ce a văzut: 'Extrem de...
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a fost folosit. Românii n-au știut ce se ascunde în spate: Nu există gesturi gratuite
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini în costum de baie
stirilekanald.ro
Andrei, băiatul de 15 ani ucis în bătaie de prieteni, dus pentru ultima dată acasă. Bunica îl plânge cu lacrimi amare: „A fost abandonat de mamă și de tată”
substantial.ro
Nicuşor Dan avertizează asupra unui posibil eşec al instituţiilor după anularea alegerilor prezidenţiale
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Boala lui Calache lovește și în zilele noastre