REVOLUŢIA ROMÂNĂ din decembrie 1989. Ziua de 22 decembrie, pas cu pas

Ce s-a întâmplat pe data de 22 decembrie 1989 în Bucureşti. La primele ore ale zilei de 22 decembrie 1989, marile uzine bucureștene își încetează activitatea.
Filip Stan
22 dec. 2014, 09:36
REVOLUŢIA ROMÂNĂ din decembrie 1989. Ziua de 22 decembrie, pas cu pas

În jurul orei 10.00 are loc o ședință, la care participă unii membri ai CPEx al PCR. Nicolae Ceaușescu anunță că generalul Milea, pe care-l califică drept trădător și că a „sabotat aplicarea măsurilor și a lucrat în strânsă legătură cu străinii”, s-a sinucis.

La ora 10.59 postul de radio anunță că prin decret prezidențial se instituie „starea de necesitate” pe întreg teritoriul României. Anunțul este urmat de următoarea știre: „informăm că ministrul forțelor armate a acționat ca un trădător împotriva independenței și suveranității României și, dându-și seama că este descoperit, s-a sinucis”.

După ora 11.00. Vestea sinuciderii generalului Vasile Milea se răspândește cu viteza fulgerului, în ferestrele caselor se ivesc receptoare radio, care informează direct strada, unde, la aflarea veștii, mii și mii de cetățeni pornesc spre centrul orașului. Este momentul în care trupele mecanizate din București părăsesc locurile de dispunere stradală din preajma sediului Comitetului Central și se îndreaptă spre cazărmi.

INSCOP: Aproape 80% dintre români nu ştiu adevărul despre ce s-a întâmplat în decembrie 1989

Armata rămasă fără comandant, având în față sute de mii de civili, refuză, în masă, ideea confruntării și acceptă cu ușurare primul semnal de retragere dat de generalul Victor Atanasie Stănculescu, prim adjunct al ministrului. În aceste momente sutele de mii de manifestanți scandează „Armata e cu noi” și invadează Piața Republicii. O parte din manifestanți forțează intrările și pătrund în Comitetul Central.

Ora 12.06. Nicolae și Elena Ceaușescu, însoțiți de Manea Mănescu, Emil Bobu, generalul Marin Neagoe și două gărzi de corp părăsesc clădirea CC al PCR cu elicopterul. După amiază, în jurul orei 15,30, sunt arestați lângă municipiul Târgoviște (la 80 km nord de București).

În jurul orei 13.00, sediile Radioului și cel al Televiziunii sunt ocupate de manifestanți; radio transmite în direct evenimentele. Postul de televiziunea își începe emisiunea având în platou un grup de manifestanți în frunte cu actorul Ion Caramitru și poetul Mircea Dinescu, cunoscut disident. Acesta anunță în direct populația că „dictatorul a fugit”, „Victorie! Frați români am învins!”.

Între orele 14.15 și 16.00 unități ale armatei sunt trimise să asigure paza unor obiective importante din Capitală: Televiziunea Română, Casa Scânteii, sediul Comitetului Central, Banca Națională, Radiodifuziunea Română, Palatul Telefoanelor, alte instituții și unități de interes strategic. Conform ordinelor primite, blindatele arborează tricolorul, iar militarii poartă brasarde tricolore.

La ora 15.00, Agenția Română de Presă „AGERPRES” transmite o declarație a corpului redacțional, în care se afirmă că nu se mai supune nici unei cenzuri. „Agerpres” își va face datoria și va informa în mod real, cinstit și civilizat întreaga opinie publică internă și internațională asupra tuturor evenimentelor ce se vor desfășura în România și în lume. Vom oferi presei, tuturor agențiilor internaționale de presă o viziune completă și onestă a tuturor evenimentelor românești”.

Ultimele fotografii cu NICOLAE CEAUSESCU înainte de a fi executat. GALERIE

În seara zilei se constituie Consiliul Provizoriu al Frontului Salvării Naționale care preia întreaga putere în stat cu scopul „instaurării democrației, libertății și demnității poporului român”. Acesta are o structură provizorie formată din 39 de persoane, printre care Ana Blandiana, Doina Cornea, Dumitru Mazilu, Mircea Dinescu, Lászlo Tökés, Dan Deșliu, Petre Roman, Ion Caramitru, Sergiu Nicolaescu, Dan Marțian, Cazimir Ionescu, Domokos Geza și Ion Iliescu.

Consiliul Provizoriu al Frontului Salvării Naționale adresează, în cursul serii, un „Comunicat către țară”. Primul document al Revoluției Române — citit la posturile de radio și televiziune de Ion Iliescu, ce se prefigura liderul noii structuri de conducere — anunță dizolvarea tuturor structurilor de putere ale regimului comunist și face cunoscut un program vizând democratizarea vieții politice și sociale în România. Programul cuprindea deziderate precum abandonarea rolului conducător al unui singur partid politic și statornicirea unui sistem democratic pluralist de guvernământ; organizarea de alegeri libere în luna aprilie; separația puterilor statului; elaborarea unei noi Constituții; promovarea liberei inițiative în economie; sprijinirea micii producții țărănești; democratizarea învățământului și culturii; respectarea drepturilor și libertăților minorităților naționale; respectul deplin al drepturilor și libertăților omului și integrarea în procesul de construire a unei Europe unite. Sunt arestați Ion Dincă, Constantin Dăscălescu, Tudor Postelnicu și Nicu Ceaușescu.

După orele 18.00 și în tot cursul serii și al nopții de 22 spre 23 decembrie, elemente diversioniste necunoscute deschid focul simultan în mai multe puncte din București; mai multe ținte sunt vizate de trădători necunoscuți. Se înregistrează victime în rândul armatei și populației civile. Sediul Televiziunii este atacat în forță și pentru puțin timp emisia este întreruptă; se trage și în Piața Republicii fiind vizat sediul Comitetului Central; la fel, unitatea militară care păzea Palatul Primăverii — locuința fostului dictator — este atacată de grupuri de diversioniști.

În schimbul de focuri din Piața Republicii, trăgându-se din clădirea fostului Palat Regal ce adăpostea Muzeul de Artă spre clădirea CC al PCR și asupra mulțimii din piață, este incendiată clădirea Bibliotecii Centrale Universitare.

După amiază, apare ”Libertatea”, primul ziar al Revoluției române. Seara, apare primul număr al ziarului ”Tineretul Liber”. Apare, în ediție specială, ziarul „Scînteia Poporului”.
Târgoviște — După orele prânzului, cetățeni ai orașului se constituie în mai multe echipe pentru a verifica unele informații transmise prin televiziune și radio privitoare la apariția soților Ceaușescu în oraș sau împrejurimi.

Ministrul de Interne din timpul lui Ceauşescu face declaraţii cutremurătoare la 25 de ani de la Revoluţie

Ora 18.30: Soții Ceaușescu, reținuți de doi milițieni, sunt transferați de la sediul Inspectoratului de Miliție la Unitatea Militară 01417 din oraș. Generalul Victor Atanasie Stănculescu ordonă întărirea dispozitivului de apărare al unității și realizarea unei acțiuni de dezinformare prin toate mijloacele privind locația unde sunt deținuți cei doi. Orașul este, spre seară, survolat în repetate rânduri de ținte aeriene neidentificate.
Timișoara — Populația orașului este pentru a șaptea zi tot în stradă. Delegații de revoluționari sunt trimise, pentru a solicita sprijin în orașele importante din zonă: Arad, Lugoj, Caransebeș. Comanda tuturor unităților militare este preluată de lt. col. Constantin Zeca. Din balconul Operei, el anunță că armata sprijină Revoluția.

Un grup de cercetași verifică informația vehiculată în mass-media occidentală conform căreia, în Cimitirul Săracilor din oraș s-ar fi îngropat, în grabă, cadavre ale unor cetățeni, victime ale represiunii. Echipa constată că trupurile erau exhumate recent și se aflau în stare avansată de descompunere, neavând nici o legătură cu evenimentele din ultimele zile. Spre seară, grupuri de diversioniști declanșează atacuri asupra locațiilor strategice din oraș și asupra unităților militare.

Sibiu — ora 15.00. Un grup de tineri ocupă sediul local al Securității, preluat ulterior de militari din cadrul MApN, care vor sigila încăperile și vor recupera armamentul depozitat sau aflat în posesia cadrelor Securității. Obiective strategice din oraș sunt atacate spre seară de grupuri de diversioniști.

Partidul Național Țărănesc își reia legal activitatea. Se fondează Partidul Creștin Național Țărănesc. Ulterior, cele două formațiuni politice fuzionează, formând Partidul Național Țărănesc Creștin Democrat. PNȚCD a fost înscris oficial la 7 ianuarie 1990.

DailyBusiness
Vortex polar în România! ANM anunță prognoza meteo până pe 9 decembrie 2024
Spynews
El este polițistul care a murit în Timiș. Flavius avea 21 de ani și a fost găsit fără suflare de un coleg
Bzi.ro
Fosta vedetă din România a ajuns fără dinți în gură! Cerșește în Anglia și își reneagă familia!
Fanatik.ro
Amestecul care te scapă definitiv de musculițele din bucătărie. Se face din două produse care costă doar câțiva lei și se găsesc în orice magazin
Capital.ro
Elena Udrea nu mai scapă! Decizia este definitivă
Playtech.ro
MAE, avertisment pentru românii care vor să plece în Italia. Ce se întâmplă pe patru aeroporturi importante
DailyBusiness
Se dau 44.000 de euro GRATIS. Ce dosar trebuie să depui
Adevarul
Cât costau blănurile purtate de Nicolae și Elena Ceaușescu în ultima lor zi de viață
wowbiz.ro
Ce a trăit Raluca Pastramă alături de Ibrahim Ibru! Motivul pentru care s-a căsătorit cu el, deși a știut de la început că face o greșeală: „M-am simțit dorită. Cu Pepe nu am simțit niciodată dragoste extraordinară”
Spynews
Mihaela Borcea, primele declarații despre cererea în căsătorie! Când are loc nunta și cum arată inelul pe care l-a primit de la Sorin
Spynews
Temperaturile extreme au făcut primele victime în România. Doi bărbați au murit de frig în Harghita
Evz.ro
Evită floarea în borcanele cu murături. Multe gospodine fac o mare greșeală
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
kanald.ro
Un polițist din Timiș, în vârstă de doar 21 de ani, a decedat la serviciu. Tânărul a fost găsit inconștient în toaleta secției
Cancan.ro
Fostul soț al Cristinei Bâtlan de la Imperiul Leilor a provocat un accident grav! Doi polițiști au fost răniți în urma coliziunii
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Vestea care a devastat toată România. A murit marele erou al țării. Dumnezeu să-l odihnească!
StirileBZI
De ce se aprinde becul roșu de la congelator: Care sunt cele mai frecvente cauze și ce poți face
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
stirilekanald.ro
El este polițistul care a murit chiar în secție! Flavius avea doar 21 de ani. Care este cauza decesului: „Un om tânăr, muncitor, mereu dornic să înfrunte provocările”
substantial.ro
Starul Bollywoodian Salman Khan primește amenințări cu moartea din partea unei bande criminale
MediaFlux
Incineratorul Repsan Energy Oarja, închis de autorități după o descindere de proporții! Bomba ecologică a fost oprită și destructurată
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Time Out a numit cele mai neglijate destinații turistice din Europa de vizitat în 2025. Un oraș din România este pe locul 9