NASA a promis o mică surpriză pentru a 20-a aniversare a zilei în care a descoperit că planetele orbitează şi în jurul altor sori decât al nostru. Agenţia Spaţială Americană s-a ţinut de cuvânt şi joi a prezentat-o pe Kepler-452b, prima exoplanetă cu o mărime comparabilă cu cea a Terrei, care orbitează în jurul propriului soare, într-o „zonă locuibilă” din spaţiul cosmic.
Citeşte şi Experţii NASA, tot mai aproape de extratereşti: „Vom găsi dovezi că există viaţă undeva în Univers”
Această exoplanetă se află la o distanţă de 1.400 ani lumină de Pământ, în constelaţia Lebăda. Ea este un pic mai „bătrână” decât Terra, având şase miliarde de ani, şi un pic mai mare, dar se estimează că are aceeaşi temperatură şi orbitează în jurul propriului soare, de la o distanţă comparabilă cu cea dintre planeta Pământ şi soarele nostru. Se presupune astfel că la suprafaţa acestei exoplanete s-ar putea afla apă.
Kepler-452b este cu 60% mai mare decât Pământul, dar este cea mai mică dintre exoplanetele aflate în „zona locuibilă”. Investigaţiile preliminare arată că este o exoplanetă preponderent stâncoasă.
Vezi şi Fenomene misterioase fotografiate pe suprafaţa unei planete. NASA nu poate să le explice FOTO
O exoplanetă (sau planetă extrasolară) este o planetă care ori îşi are orbita în jurul unei alte stele decât Soarele, aparţinând deci unui alt sistem planetar decât sistemul nostru solar, ori se mişcă liber prin galaxie.