Revoluţie în Libia. Protestatarii au pătruns vineri seara în parlamentul libian din Tobruk şi incendiat mai multe obiecte în faţa clădirii pentru a-şi exprima furia faţă de partidele politice beligerante din Libia, au declarat martori pentru Reuters.
Incidente grave în Libia. Forţele de securitate care protejează parlamentul s-au retras de la faţa locului, au adăugat martorii.
Zelenski, anunţ terifiant în miez de noapte: „Sunt mulţi morţi şi răniţi nevinovaţi”. Ucraina cere sisteme de apărare antirachetă
Demonstraţii au avut loc vineri în Tobruk, Benghazi şi în unele oraşe mai mici din cauza eşecului guvernării. Libia se află în haos de la revolta din 2011 care l-a înlăturat pe Muammar Gaddafi. În 2014, ea s-a divizat între facţiuni din est şi vest, înainte ca un proces de pace început în 2020 să încerce să unească din nou ţara.
Cu toate acestea, după ce alegerile programate au fost oprite în decembrie, parlamentul cu sediul în est a declarat că guvernul interimar de unitate al lui Abdulhamid al-Dbeibah a expirat şi l-a numit pe Fathi Bashagha pentru a-l înlocui.
Ministrul de Externe al Finlandei, Pekka Haavisto, vorbeşte despre pericolul extinderii războiului în Europa: „Este o nouă realitate”
Producția de țiței a Libiei s-a oprit aproape pe deplin, asta pe fondul unei crize profunde care a dus la oprirea activității în majoritatea câmpurilor petrolifere și porturilor. Bloomberg îl citează pe Mohamed Oun, ministrul de resort, care explică faptul că producția medie a scăzut de la 1,2 milioane de barili la doar 100.000.Scăderea ofertei va complica și mai mult situația de pe piața globală care a înregistrat o creștere a prețurilor la țiței de peste 50% în acest an, la aproximativ 120 de dolari pe baril. Primele efecte se resimt deja, traderii anunță deja o creștere a prețurilor de tranzacționare pentru petrolul din Marea Nordului, de o calitate similară celui libian.
Libia a exportat aproximativ 380,000 de barili pe zi de țiței din cele două instalații în luna mai, potrivit datelor de Bloomberg. Muncitorii de la Hariga, al doilea cel mai mare port, au fost, de asemenea, forțați să oprească operațiunile. Acest lucru s-a întâmplat în condițiile în care câmpul Sarir cu o producție de 125,000 de barili pe zi, a fost complet închis, după cum au declarat luni două persoane familiarizate cu situația.
„Riscul unui conflict pe scară largă rămâne ridicat”, a declarat Francois Conradie, economist politic al Oxford Economics Africa. Chiar dacă nu va exista o creștere a tensiunilor din această țară, industria petrolieră va rămâne pradă interferențelor din partea oamenilor puternici.