REVOLUŢIONAR. Cadavrele umane pot deveni preţioase surse de celule stem

Imediat după instalarea morţii clinice, viaţa nu părăseşte complet trupul, iar o parte dintre celulele care rămân în viaţă pot fi recoltate şi apoi pot fi readuse la starea de celule stem, stare în care se pot respecializa în orice tip de celule din organsimul uman, conform unui nou studiu, transmite LiveScience.
Romania TV
17 oct. 2012, 06:55
REVOLUŢIONAR. Cadavrele umane pot deveni preţioase surse de celule stem

Plămânii se opresc, fiind imediat urmaţi de inimă. Apoi intervine şi moartea cerebrală, iar corpul se răceşte şi se rigidizează. Însă chiar la intervale lungi de timp după intervenţia decesului, mici grupuri celulare continuă să trăiască în interiorul organismului, timp de zile sau chiar săptămâni.

Oamenii de ştiinţă au reuşit să recolteze astfel de celule din scalpul şi creierul unor cadavre umane şi le-au readus în stadiul iniţial, nespecializat, de celule stem.

Această practică poate conduce la noi terapii pe bază de celule stem şi poate oferi noi informaţii importante despre maladii precum schizofrenia şi retardul mintal, sau modificări comportamentale de tipul autismului.

Celulele mature pot fi readuse la stadiul de celule imature, sau celule stem pluripotente, care au abilitatea de a se transforma în orice tip de celulă din organism, putând înlocui astfel ţesuturi afectate de diferite boli sau accidente. Această descoperire a fost recompensată în urmă cu o săptămână cu Premiul Nobel pentru Medicină.

Alte studii au demonstrat că aceaşi operaţiune se poate face cu celule fibroblaste recoltate din pielea cadavrelor umane, însă, în acest caz, celulele stem sunt mai greu de obţinut pentru că pielea respectivă poate fi contaminată cu diferiţi agenţi bacteriologici sau cu ciuperci care distrug apoi culturile de celule din laborator.

În ultimele experimente în acest domeniu, cercetătorii au recoltat fibroblaste din scalpul şi membrana cerebrală dura mater de la 146 de donatori umani decedaţi, reuşind să readucă aceste celule la stadiul de celule stem.

Cadavrele folosite în experimente erau moarte de două zile în momentul în care au fost prelevate celulele. Acestea au fost ţinute la rece, în morgă, dar nu au fost îngheţate, pentru a nu se forma cristale de gheaţă în interiorul pereţilor celulari, cristale care ar distruge celulele.

De la cadavre se pot preleva ţesuturi cerebrale, miocardice dar şi alte tipuri de ţesuturi care nu pot fi recoltate în condiţii de deplin confort şi siguranţă de la donatori vii.

„Spre exemplu, putem compara neuronii derivaţi din fibroblaste cu neuronii existenţi ai aceluiaşi individ. O astfel de comparaţie ne poate spune cât de eficientă este o anumită cale de a deriva neuroni din fibroblaste. Aceaste informaţii sunt de importanţă crucială, spre exemplu, pentru a crea neuroni specializaţi în dopamină pentru a trata pacienţi cu maladia Parkinson”, a mai explicat Thomas Hyde, potrivit Agerpres.

DailyBusiness
Cine va primi tichete sociale de sărbători. Distribuirea începe pe 9 decembrie
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Lista candidaților la alegerile prezidențiale 2024, turul 1. Cine vrea să fie președinte
Capital.ro
Obligație pentru șoferi. Regulă pentru cei cu mașini second-hand. Se verifică neapărat
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Elevii care vor primi 1.100 de lei! Care sunt CONDIȚIILE pentru a primi banii
Adevarul
Cum își direcționează voturile candidații cu scor bun, dar fără șanse in turul 2. Analist: „Mă aștept ca Simion să nu fie susținut” | ANALIZǍ
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Trucul pe care gospodinele nu-l împărtășesc nimănui. Te scutește de la un mare efort
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Cea mai mare dorință a lui Igor Cuciuc, după moartea fulgerătoare a fiicei sale de doar 17 ani. Interpretul ar vrea să fie tată pentru a doua oară: „Să ne dăruiască încă un prunc”
Cancan.ro
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Rusia ATACĂ România?! Putin nu mai blufează: România este o țintă militară
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Vreme extremă în România: zeci de localități fără curent, acoperișuri distruse și drumuri blocate
MediaFlux
Rusia AMENINȚĂ România și statele NATO. RACHETA HIPERSONICĂ e doar începutul
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Burse de 1.000 de lei pentru elevii din acest județ. Ce trebuie să facă pentru a fi eligibili