Prin analiza nivelului a zece lipide din sânge se poate prevedea, cu o acuratețe de 90%, riscul ca boala Alzheimer să se instaleze în următorii trei ani, indică studiul ale cărui concluzii au fost publicate în revista Nature Medicine.
Rezultatele studiului realizat de specialiști de la Georgetown University din Washington DC urmează să fie examinate în teste clinice mai ample. Experții în domeniu arată că, deși mai este nevoie de confirmări, punerea la punct a unui astfel de test va fi un ‘adevărat pas înainte’, mai ales în condițiile în care în prezent numărul persoanelor atinse de demență se ridică la 44 de milioane, pe întregul glob, și este de așteptat să se tripleze până în 2050.
Boala Alzheimer atacă pe nesimțite creierul, cu mai mult de un deceniu înainte de apariția simptomelor, iar medicii consideră că testele de medicamente împotriva acestei afecțiuni eșuează pentru că pacienții sunt tratați prea târziu ca să mai conteze.
Cercetătorii de la Universitatea Georgetown au analizat mostre de sânge de la 525 de persoane cu vârsta de peste 70 de ani. Comparând rezultatele de la 53 de participanți la care, în cei cinci ani cât a durat testul, au început să se manifeste semne de Alzheimer sau disfuncții cognitive mai ușoare cu cele de la alți 53 care și-au păstrat agilitatea mentală, cercetătorii au observat diferențe în ce privește nivelurile a 10 lipide.
Nu se știe cu exactitate ce anume provoacă modificarea nivelurilor de lipide din sânge, dar se crede că ar putea fi o consecință a unor modificări precoce la nivel cerebral care ar semnala instalarea demenței. Oamenii de știință și-au propus să aprofundeze studiile pentru a încerca să determine cu mai mult timp înainte riscul de apariție a bolii.
Citeşte şi Celulele stem pot încetini evoluţia bolilor Alzheimer şi Parkinson