FED a decis creșterea dobânzii cheie cu un sfert de punct procentual. După cea de-a noua creștere a dobânzii cheie din marrtie 2022, Comitetul Federal pentru Piața Deschisă, care stabilește politica monetară, a remararcat că viitoarele creșteri nu sunt prestabilite și vor depinde majoritar de datele primite.
„Comitetul va monitoriza îndeaproape informațiile primite și va evalua implicațiile pentru politica monetară. Comitetul anticipează că o anumită consolidare suplimentară a politicii ar putea fi adecvată pentru a obține o poziție a politicii monetare suficient de restrictivă pentru a reduce inflația la 2% în timp”, se arată în declarați de după ședința FOMC.
Citește și: Inflația din SUA a ajuns la 8,2%. Șanse mari ca FED să crească din nou dobânzile
Formularea este o abatere de la declarațiile anterioare care indicau că „creșterile în curs” ar fi adecvate pentru a reduce inflația.
„Sistemul bancar din SUA este solid şi rezistent. Evoluţiile recente ar putea avea ca rezultat condiţii de creditare mai stricte pentru gospodării şi întreprinderi şi să afecteze activitatea economică, angajările şi inflaţia. Amploarea acestor efecte este incertă. Comitetul rămâne foarte atent la riscurile de inflaţie”, a spus comitetul.
Chiar dacă au fost făcute avertismente cu privire la potențialele implicații ale crizei bancare, comitetul a aprobat în unanimitate majorarea dobânzilor.
Această creștere duce la creșterea dobânzii cheie de referință a fondurilor federale la un interval țintă între 4,75% – 5%.
Rolul dobânzii cheie este de a stabili ce percep băncile reciproc pentru împrumutul overnight, și determină dobânzile pentru o multitudine de împrumuturi de consum, precum ipoteci, împrumuturi auto și carduri de credit.
Proiecțiile publicate alături de decizia referitoare la dobânda cheie indică un vârf de 5,1%, la fel ca utima estimare din decembrie, și indică faptul că majoritatea oficialilor se așteaptă că va mai avea loc o singură creștere a dobânzii.
Valoarea proiecțiilor pentru următorii doi ani a arătat un dezacord considerabil între membri. Estimarea mediană indică o reducere de 0,8 puncte procentuale a dobânzilor în 2024 și reduceri de 1,2 puncte procentuale în 2025.
Comunicatul a eliminat orice referire la impactul invaziei Rusiei asupra Ucrainei.
Președintele Fed, Jerome Powell, a indicat că banca centrală ar putea fi nevoită să adopte o cale mai agresivă pentru a controla inflația.