REZIDENŢIAT 2017: Ministerul Sănătăţii anunţă că va cere Guvernului, în premieră, majorarea cifrei de şcolarizare

Concursul de intrare în rezidenţiat va avea loc în 19 noiembrie, şi, la fel ca în anii trecuţi, se va desfăşura în şase centre universitare, anunţă Ministerul Sănătăţii, precizând că, în premieră, va solicita Guvernului majorarea cifrei de şcolarizare pe baza necesităţilor existente în unităţile sanitare din teritoriu, dar şi a capacităţii de pregătire disponibile în universităţile de medicină şi farmacie.
Filip Stan
07 sept. 2017, 10:55
REZIDENŢIAT 2017: Ministerul Sănătăţii anunţă că va cere Guvernului, în premieră, majorarea cifrei de şcolarizare

REZIDENŢIAT 2017: Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a discutat joi cu reprezentanţii universităţilor de medicină şi farmacie calendarul de desfăşurare a concursului de intrare în rezidenţiat, care se va desfăşura duminică, 19 noiembrie, în şase centre universitare: Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara.

Potrivit calendarului pentru organizarea concursului, în a doua decadă a lunii octombrie Ministerul Sănătăţii va publica pe site-ul oficial www.rezidenţiat.ro informaţiile privind numărul locurilor şi posturilor, metodologia şi condiţiile de participare. Tot în această perioadă s-a prevăzut începerea înscrierilor candidaţilor la concurs.

Ministerul Sănătăţii spune că va solicita Guvernului, în premieră, majorarea cifrei de şcolarizare pe baza necesităţilor existente în unităţile sanitare din teritoriu, dar şi a capacităţii de pregătire disponibile în universităţile de medicină şi farmacie. “Anul acesta vrem să pregătim mai mulţi specialişti pentru că, realitatea din sistem, ne arată că este nevoie de medici specialişti tineri în spitale. Voi propune primului ministru suplimentarea locurilor la Rezidenţiat, pe baza solicitărilor realizate de universităţi şi studenţi, dar şi în baza experienţei din ultimii ani”, a declarat ministrul Bodog.

De asemenea, începând de anul viitor, Ministerul Sănătăţii intenţionează regândirea şi modificarea, în profunzime, a politicilor de pregătire prin rezidenţiat.

“Am propus astăzi rectorilor ca, de anul viitor, să descentralizăm total rezidenţiatul, astfel încât fiecare instituţie de învăţământ superior medical publică să poată organiza concursul de Rezidenţiat, pe baza numărului de locuri repartizate de minister şi a metodologiei de concurs care probabil va rămâne elaborată la nivel central. De asemenea, vrem să începem să pregătim tineri în spitale judeţene, motiv pentru care vom aronda centrelor universitare mai multe spitale judeţene unde se vor face stagii de pregătire a rezidenţilor la diferite nivele. Tinerii trebuie să vadă şi să se confrunte cu realităţile unităţilor medicale şi, sperăm că, după 3-4 ani petrecuţi într-o astfel de unitate  vor fi determinaţi să rămână să lucreze acolo” a mai spus Bodog.

Ministrul Sănătăţii a declarat că sistemul de pregătire a tinerilor specialişti ar trebui să se îndrepte în viitor către o autonomie universitară, în sensul în care şi metodologia şi subiectele de concurs să fie stabilite la nivel de centru universitar.

El a precizat că ministerul va decide asupra acestor modificări după consultareareprezentanţilor universităţilor de medicină şi farmacie, a instituţiilor de învăţământ de profil, a colegiilor profesionale şi a organizaţiilor studenţilor medicinişti.

DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Județul din România care s-ar fi schimbat total. Un proiect început de Nicolae Ceaușescu transforma definitiv zona și harta României. Sute de oameni lucrau non stop ca să termine totul în 3 ani de zile. S-a ales praful de tot
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare actriță. Nu o vom uita niciodată! A fost unică
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Exproprieri pentru podul peste Prut de la Ungheni, în folosul Autostrăzii Unirii
Adevarul
Dacă stăm jos mai mult de 10 ore pe zi riscăm să murim. Descoperirile șocante ale specialiștilor privind sedentarismul
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Netflix dă lovitura sfârșitului de an. Asta da surpriză pentru a bonați
Ego.ro
Ce spunea soția lui Cotabiță despre artist. Nu era fan înrăit, dar i-a dat un mesaj ca să...
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet 😢 Se plângea soției sale că nu îl mai…
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
S-a stins unul dintre cei mai iubiți cântăreți din România. Ar fi avut concert chiar astăzi
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
Fermierii polonezi blocază un punct de frontieră cu Ucraina în semn de protest
MediaFlux
ULTIMELE IMAGINI cu GABRIEL COTABIȚĂ! Era de NERECUNOSCUT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni