„Spre deosebire de anii trecuţi când rezidenţiatul se desfăşura numai în Bucureşti în mai multe centre, astăzi (duminică – n.r.) concursul s-a organizat în şase centre universitare din Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara. Până la acestă oră nu au fost semnalte probleme, concursul desfăşurându-se în condiţii bune”, a spus Streinu Cercel, potrivit Mediafax.
Absolvenţii universităţilor de medicină şi farmacie concurează pe 3.810 locuri şi posturi, dintre care 2.998 locuri şi 812 posturi, pentru sesiunea din acest an fiind înscrişi 5.025 candidaţi, a mai spus preşedintele comisiei. De asemenea, din totalul celor 2.998 locuri scoase la concurs, 2.600 sunt pentru medicină, 290 pentru medicină dentară şi 108 pentru farmacie.
În centrul organizat de Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Capitală au fost înscrişi 1.773 de candidaţi, dintre care 1.393 pe 650 locuri pentru Medicină, 295 pe 53 locuri pentru Medicină dentară şi 85 pe 41 locuri la Farmacie.
În premieră, subiectele de examen au fost proprii pentru fiecare centru universitar, având însă la bază o tematică comună, după o metodologie unică, în conformitate cu legislaţia în vigoare, a adăugat preşedintele comisiei naţionale
Ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau, a declarat, recent că la această sesiune accentul va fi pus pe pregătirea medicilor în specialităţile deficitare. Astfel, posturile scoase la concurs sunt, în principal, pentru medicina de urgenţă, ATI, neonatologie, oncologie, farmacie clinică, specialităţi unde nu există în prezent o acoperire suficientă cu personal calificat.
Concursul s-a desfăşurat sub formă de test-grilă cu 200 de întrebări şi a durat patru ore.
Ocuparea locurilor în specialitate se face în ordinea punctajului de promovare obţinut, pe fiecare centru universitar, în limita locurilor publicate pentru fiecare domeniu din respectiva universitate, alcătuindu-se o singură clasificare pentru fiecare domeniu. Pentru rezidenţiatul pe post clasificarea se face pe fiecare post.
Posturile scoase la concurs pentru care nu au fost candidaţi înscrişi sau posturile pentru care candidaţii nu au obţinut punctajul minim de promovare nu vor putea fi alese de alţi candidaţi. Punctajul minim de promovare este de 60% din punctajul maxim al celor 200 de întrebări pentru fiecare domeniu.