Taxa plătită de medicii rezidenţi străini la Iaşi este de 7.700 euro pe an. La Bucureşti aceeaşi taxă ajunge la 4.400. Astfel, pretenţiile rezidenţilor sunt pe măsura sumelor plătite. „Problema intervine atunci când începi rezidenţiatul. Când vede un doctor că are o muncă în plus de făcut faţă de un străin, nu este încurajat de salariul lui să îi ofere o practică bună”, a spus un medic rezident străin, student în Bucureşti.
Studenţii sunt hotărâţi să înveţe dar nu au cu cine. „Aşteptam să fac treabă, a venit la un moment dat colega şi mi-a zis că nu este treabă azi, că pot să plec. Şi am stat de la la 8 până la 12 degeaba. Şi asta se întâmplă frecvent. Să cheltuiesc banii degeab nu sunt de acord”, a spus un alt medic străin, aflat la studii în România, student la UMF Iaşi.
Pentru că plătesc şi nu primesc nimic în schimb, studenţii vor să plece din România. „Care sunt condiţiile care i se asigură unui rezident în Germania de exemplu? Salariu mare începând de la două mii euro, cazare, asigurare medicală. Fără taxe”, a declarat unul dintre medicii rezidenţi.
Reprezentanţii Facultăţii din Iaşi nu se consideră vinovaţi. „Cine este nemulţumit poate merge să îşi facă studiile în altă parte, nu este legat de glie, cu atât mai mult cu cât cererea pentru a învăţa în universităţile româneşti este mult mai mare decât oferta”, a spus Vasile Astărăstoae, Rector al U.M.F. „Gr.T. Popa” Iasi.
În unităţile de profil din Bucureşti şi Iaşi îşi fac rezidenţiatul peste două mii de străini.