Rezolvare subiecte Română la Evaluarea Națională 2023. Profesorul și scriitorul Radu Vancu a declarat, pentru Edupedu.ro, că, „la prima vedere, subiectele sunt construite în maniera de examinare a faimoaselor teste PISA: încearcă să se asigure că elevii pot citi corect niște texte, pot extrage informații relevante de acolo, pot face conexiuni între frânturi de informație. Asta mă bucura, este mare nevoie de așa ceva”.
„Poți obține nota 8 fără să tratezi subiectul de elaborare a unui text, care arată claritatea gândirii, a elaborării ideilor și a argumentării. Important este tipul de societate pe care îl proiectează aceste examinări: vrem și o societate în care oamenii să fie creativi și să elaboreze ei înșiși texte, să poată argumenta o idee? Mai ales că intrăm în zona unei dezvoltări accelerate a Inteligenței Artificiale, în care capacitatea de a elabora texte reprezentative pentru specia umană este mai importantă. Cred că trebuie să ne antrenăm foarte eficient și latura creativității, nu doar pe cea a înțelegerii textelor”, a mai spus profesorul Radu Vancu.
În ceea ce privește gradul de dificultate al itemilor, profesorul a spus că: „Mi se par corect calibrate, realist făcute, nu sunt dificile. Cred că probabil departajarea se va face în funcție de acest subiect de 20 de puncte, de elaborare de text. Restul subiectelor, care țin de alfabetizarea funcțională și a unei stăpâniri funcționale a gramaticii, cred că sunt abordabile de majoritatea elevilor”.
Citește și: ADMITERE LICEU 2023. Media claselor V-VIII nu mai este luată în calcul la media de admitere
Și profesoara Ecaterina Stanca de la Colegiul Național de Informatică ”Tudor Vianu” a rezolvat subiectele la Limba și literatura română de la Evaluarea Națională 2023.
”La Subiectul I trebuiau rezolvate niște cerințe care nu verificau doar cunoștințele, ci și atenția elevului. La primul punct am văzut că au fost două cuvinte din câmpul lexical al fructelor, era imposibil să nu găsească în text două cuvinte din acest câmp lexical. Subiectele 1,2,3 și 4, toate urmăresc textul. Dacă citeai cu atenție era imposibil să nu răspunzi la aceste întrebări.
La exercițiul 5 este cu varianta Adevărat/Fals și aici ține foarte mult de atenția elevului. La subiectul 6 – să transcrie două figuri de stil, nu era o problemă dificilă.
La punctul 7 au avut un element de conținut comun între cele două texte. Nu era greu nici acesta.
La 8 se cerea un text de tip argumentativ, nu chiar ca la cei de liceu, să își exprime opinia cu privire la importanța respectării regulilor și cu motivarea răspunsului 50-100 de cuvinte. Trebuiau să fie atenți la cerința de respectare a limitei de număr de cuvinte, valorificând textul al doilea, și atenție la numărul textului, dacă ți-a cerut din textul doi, trebuiau scoase doar de acolo.
În esență ar trebui să se descurce orice elev pentru că această caracterizare de personaj se face încă din clasa a V, se discută apoi în toți ceilalți ani. Uneori apar probleme în identificarea metodelor de caracterizare și în numirea trăsăturilor mai ales când trebuie deduse.
La subiectul 1 li s-a cerut să precizeze cuvintele cu hiat, nu cred că era mare dificultate dacă știai regula, la derivate era test grilă și trebuia alesă varianta. Mulți încurcă derivarea cu compunerea, dar dacă se uitau cu atenție nu era greu să aleagă varianta corectă.
La subiectul 5 trebuiau scoase niște substantive și să precizeze cazul, aici mai există dificultăți la identificarea cazului nominativ și a cazului acuzativ din pricina intrebărilor, cum ar fi CE?
La punctul 6 au avut să menționeze imperativul negativ persoana a II-a singular, care întotdeauna coincide cu infinitivul.
E mai ușor să caracterizezi un personaj dintr-o operă cunoscută, pentru că la clasă se comentează, de obicei se practică o așa numită o lectură activă, era mult mai simplu să faci o caracterizare când textul e cunoscut. ”, a spus profesoara Ecaterina Stanca, la Euronews.ro.