Profesorul Daniel Petriceanu, de la Colegiul National ”Mihai Viteazul” din București, a declarat cât de grele au fost subiectele de la Bac 2023.
”Examenul este conform modelelor publicate de către minister. Elevii nu au avut nimic de rezolvat nou. Subiectele erau banale, nu au fost niște cerințe care să stârnească curiozitatea unui copil inteligent. Cu asemenea subiecte, ne îngropăm singuri. Se duc destul de slab pregătiți în facultăți, facultățile sunt nevoie să scadă nivelul predării, al cursurilor și în acest fel să avem niște specialiști mult mai slabi decât am avut. Nu susțin să avem un examen dur, dar chiar nu avem câteva cerințe care să-i provoace pe copii?”, a declarat profesorul Daniel Petriceanu, la Euronews.
”Nota 5 poate fi obținută de către un copil de clasa a 8-a bun, nu foarte bun. Un copil de clasa a 9-a reușește să ia peste 6.”, a mai spus profesorul.
Profesoara Florentina Pavăl de la Colegiul Național “Nicu Gane” din Fălticeni a rezolvat pentru Edupedu.ro subiectele la Matematică pentru specializarea Științe ale naturii de la BAC 2023.
Subiectele pot fi considerate „ușoare, însă subiectele II. 2. c) și III. 1. c) ar putea să pună în dificultate o parte candidați”, este de părere profesoara Florentina Pavăl, cunoscută pe rețeaua de socializare TikTok drept “Profa de mate cool”.
Miercuri este programată proba la alegere a profilului şi specializării (se poate opta, în funcţie de filieră, profil şi specializare pentru una din cele 10 discipline: Biologie, Chimie, Fizică, Economie, Filosofie, Geografie, Informatică, Logică, argumentare şi comunicare, Sociologie şi Psihologie).
Elevii din partea minorităţilor naţionale susţin joi proba la Limba şi literatura maternă.
Rezultatele iniţiale vor fi afişate în data de 3 iulie, până la ora 12,00, în centrele de examen şi online http://www.bacalaureat.edu.ro/, contestaţiile putând fi depuse/transmise în aceeaşi zi, în intervalul orar 12,00 – 18,00, inclusiv prin mijloace electronice.
Candidaţii care contestă rezultatul iniţial al evaluării trebuie să completeze, să semneze şi să depună/transmită prin mijloace electronice şi o declaraţie-tip în care se menţionează faptul că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială prin creştere sau descreştere.
Afişarea rezultatelor finale este programată în data de 7 iulie, în centrele de examen şi online http://www.bacalaureat.edu.ro/.
Pentru a promova examenul, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească, cumulat, mai multe condiţii, respectiv:
– recunoaşterea/echivalarea tuturor probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale;
– susţinerea tuturor probelor scrise şi obţinerea notei 5 (cel puţin) la fiecare dintre acestea;
– obţinerea unei medii a notelor, la probele scrise, de cel puţin 6.