Recep Erdogan, președintele suveranist al Turciei, aflat la putere de 20 de ani, ar putea ajunge în turul al doilea, alături de Kemal Kilicdaroglu, reprezentantul opoziției, cel considerat mai apropiat de SUA, respectiv Occident.
Astfel, după numărarea a 98% dintre voturi, Recep Erdogan înregistrează 49,34% dintre voturi, iar reprezentantul opoziției 45%.
Susținătorii lui Recep Erdogan au ieșit pe străzi pentru a sărbători victoria. Unii au ieșit chiar pe străzi cu poza președintelui, pe care au sărutat-o. În statul cu a doua cea mai puternică armată NATO, situația alegerilor este asemănătoare cu cea din Ungaria lui Viktor Orban. Pe de o parte, există un candidat susținut de un partid foarte puternic, ce are o susținere de aproximativ 50%, iar de partea cealaltă, o alianță formată din nu mai puțin de șase partide, susținute ,mai degrabă de Occident, care adună peste 40%.
Kemal Kilicdaroglu a început să lanseze deja acuzații privind implicarea Rusiei la alegerile din Turcia.
„Dragi prieteni ruși, voi sunteți în spatele montajelor, conspirațiilor, conținuturilor ‘deep fake’, înregistrărilor care au fost dezvăluite în această țară. Dacă vreți ca prietenia noastră să continue și după 15 mai, luați-vă mâna de pe statul turc!”, a notat Kilicdaroglu, pe Twitter.
Analistul politic Răzvan Pantelimon a anunțat la Antena 3 că Recep Erdogan a obținut 55% din voturile turcilor de peste hotare, iar Kilicdaroglu aproape 41%. Aproape 1.200 de turci din România au votat majoritar cu Erdogan, aproape 58%, în timp ce candidatul opoziției a primit aproape 38%.
În turul al doilea, diferența ar putea să o facă Sinan Ogan, candidatul situat pe locul al treilea, cu 5,3% dintre voturi. Ogan a fost apropiat al regimului Recep Erdogan, dar în ultimii ani a avut critica la adresa regimului de la Ankara, pentru a putea obține la rândul său capital electoral. Întrebat pe cine va susține în turul secund, Ogan a fost mereu evaziv. Totuși, potrivit presei internaționale, majoritatea votanților lui Ogan ar face parte mai degrabă din viitorul bazin electoral al președintelui în funcție, Erdogan.
La începerea numărătorii, liderul turc înregistrase peste 50% dintre voturi, dar spre finalul zilei de ieri, acesta a ajuns la sub jumătate.
Cert este că în primul tur, Erdogan a obținut mai multe voturi față de estimarea prezentată în sondajele din presa internațională.
În Turcia, votul este obligatoriu prin lege.