REZULTATE ADMITERE MEDICINA 2016 IASI: Examenul de admitere, organizat de Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr.T. Popa“ din Iaşi, a scos la iveală o serie de surprize. Dacă anul trecut concurenţa a fost acerbă la Facultatea de Medicină Generală, anul acesta concurenţa s-a mutat la specializarea Asistenţă Medicală, unde pe 50 de locuri bugetate s-au înscris 263 de candidaţi. Motivul acestei schimbări este prezenţa chimiei la examenul de admitere de la medicină. Există numeroşi candidaţi care visau să se înscrie la Medicină Generală, dar, pentru că de anul acesta există în testul grilă şi întrebări din chimie (35 din 90), aceştia s-au reorientat şi s-au înscris la Asistenţă Medicală, unde examenul se dă doar din anatomia corpului uman. O altă surpriză este numărul mare de persoane trecute de prima tinereţe care s-au înscris la Asistenţă Medicală.
NUTRIȚIE ȘI DIETETICĂ:
MEDICINĂ DENTARĂ:
TEHNICĂ DENTARĂ:
REZULTATE ADMITERE MEDICINA 2016 IASI: A doua şansă
Aceasta este absolventă a Şcolii Postliceale Sanitare „Ghica Vodă“, pe care a terminat-o în anul 1998, iar cu învăţatul spune că nu prea s-a stresat. Pentru ea, practica este cel mai bun profesor. Acasă are doi copii, băieţi, iar cel mai mare a trecut în clasa a XII-a.În cursul zilei de ieri, reporterii „Ziarul de Iaşi“ au aşteptat candidaţii să iasă de la examen şi au reuşit să stea de vorbă cu câteva doamne trecute de 40 de ani, care spun că au dorit să facă o schimbare în viaţa lor. „Subiectele au fost accesibile, şi grele şi uşoare. Acum susţin pentru prima dată acest examen, lucrez tot în sistemul sanitar, de 9 ani sunt asistent medical în spital, dar vreau să fac şi facultatea, pentru că salariul este mai mare. E vorba o diferenţă de 1.000 de lei, deci vreau să fac această facultate pentru diferenţă. Eu am încercat, acum, să vedem: dacă iau e bine, dacă nu, asta e!“, mărturiseşte Maria, în vârstă de 43 de ani.
Tot o schimbare în mai bine doreşte să facă şi Mirela, din Suceava. Aceasta s-a decis să se reorienteze la cei 40 de ani ai săi şi să încerce la Asistenţă Medicală. „Eu am absolvit acum 20 de ani, am terminat în Suceava un liceu teoretic, am făcut fizică-chimie şi am lucrat până acum în acest domeniu. M-am decis să mă reorientez. Subiectele au fost uşoare, au fost lucruri pe care le ştii dacă ai învăţat“, spune femeia, abia ieşită de la admitere.
Dacă majoritatea celor care au susţinut examenul sunt absolvenţi de anul acesta, printre cei înscrişi se numără şi absolvenţi din anii anteriori, care ori au stat un an acasă, ori s-au înscris pentru un an la o postliceală sanitară, iar acum încearcă să-şi îndeplinească visul. Lucia Morariu este una dintre candidatele care speră la ieşirea din sală că va obţine o notă destul de mare cât să-i permită un loc la UMF. „Subiectele au fost pe măsura aşteptărilor. Pentru cei care s-au pregătit, a fost foarte simplu, drept dovadă că am ieşit acum, cu o oră înainte de final. Sălile sunt încă pline! Pentru mine nu au fost probleme, am terminat liceul acum un an, aşa că am stat acasă şi m-am pregătit singură. Am vrut să mă înscriu la Medicină Generală, dar chimia mi-a pus beţe în roate, aşa că m-am îndreptat spre Asistenţă Medicală. Sper la un loc fără taxă, iar dacă intru la taxă, continui, eu nu renunţ la toată munca mea acum“, spune ferm convinsă tânăra, absolventă a Colegiului Tehnic „Gh. Asachi“ din Iaşi, specializarea design interior.
REZULTATE ADMITERE MEDICINA 2016 IASI: Chimia i-a speriat pe candidaţii şi de la Farmacie
O altă candidată, Alina Grumăzescu, spune că şi-a dorit la Asistenţă încă de pe vremea când era mică. Când era întrebată ce vrea să se facă când va fi mare, mereu spunea asistentă, iar dragostea pentru meserie i se trage de la nana ei de botez, care lucrează în domeniul sanitar pe acest post. „De mică îmi doresc să fiu asistentă. Subiectele nu au fost nici prea grele, nici prea uşoare, eu am făcut un an la postliceală iar acest lucru m-a ajutat foarte mult în pregătirea mea pentru admitere“, spune tânăra. Tot la Asistenţă Medicală s-a înscris şi a dat admitere şi Mădălina Luchian. Şi ea a stat un an şi s-a pregătit, fiind absolventă de anul trecut. „Mă aştept să iau un 8, şi cred că se poate să intru cu această notă. Am terminat anul trecut Liceul Pedagogic din Botoşani, un an am stat acasă şi m-am pregătit, de aceea nici nu am dat în altă parte. Este un vis de-al meu, de când eram mică. După ce voi termina facultatea, vor rămâne cu siguranţă în ţară“, spune Mădălina pentru Ziarul de Iasi
Există şi absolvenţi care şi-au luat o măsură de precauţie şi s-au înscris deja şi la alte facultăţi. Adelina Morăraş este unul dintre candidaţii care nu vor să piardă un an acasă.„Iniţial am vrut să dau la Farmacie, dar s-a băgat chimia şi m-am răzgândit. Anatomia corpului uman am avut-o de învăţat şi pentru bac, din februarie însă mă pregătesc mai mult, am învăţat sistematic. Subiectele mi s-au părut grele, deoarece au fost şi capcane să ne încurce, şi detalii la care, dacă nu eşti atent, greşeşti. Nu m-am autoevaluat, mi-e frică! Am zis să încerc, m-am înscris şi la Cuza, la Facultatea de Chimie. Dacă nu iau acum la UMF, o să încerc şi la anul, însă, dacă îmi va plăcea la Chimie, cred că voi rămâne acolo“, spune Adelina, din Suceava. Aceasta este absolventă la Colegiul Economic „D. Cantemir“, profil mate-info.
Un loc la buget îşi doreşte să prindă şi Mihai Claudiu, un proaspăt absolvent al Liceului „Miron Costin“ din Iaşi, profil mate-info. Spune că la Medicină Generală, unde a dat el admitere, nu sunt nici doi candidaţi pe loc, dacă se iau în calcul şi locurile cu taxă şi cele bugetate şi că concurenţa este foarte mică, în comparaţie cu anii trecuţi. „Eu zic că iau peste 8.50, la bac am avut 9,11, se putea şi mai mult… dar contează doar 10%. La chimie m-am pregătit singur, am făcut teste, iar la biologie am învăţat pentru bac, dar nu se compară subiectele de la bac cu ce-i aici!“, spune tânărul. După cele trei ore de examen, candidaţii au aşteptat nerăbdători rezultatele, împreună cu părinţii, care au avut emoţii mai mari decât ei.
REZULTATE ADMITERE MEDICINA 2016 IASI: Examenul a devenit mai complex
Numărul mai mic de candidaţi de anul acesta este explicat de reprezentanţii UMF, în primul rând, prin scăderea populaţiei şcolare. „În al doilea rând, examenul de admitere la UMF Iaşi a devenit mult mai complex în acest an. Simulările pe care universitatea noastră le-a organizat, în trei sesiuni, şi la care au participat peste 1.200 de potenţiali candidaţi, au arătat că sunt candidaţi care preferă să mai înveţe şi să dea admitere anul viitor. Prin urmare, modificările aduse admiterii la UMF Iaşi ne permit să selectăm pe cei mai buni absolvenţi de liceu“, a declarat Viorel Scripcariu, rectorul UMF. Schimbările aduse anul acesta au vizat ponderea mediei de la bacalaureat, care până anul acesta a fost de 25%, iar de anul acesta este de 10%, introducerea chimiei, dar şi a examenului de admitere la Bioinginerie, unde până anul acesta se făcea doar pe bază de dosar. Evaluarea grilelor s-a realizat ca în anii precedenţi, prin scanarea tezei pe loc, în prezenţa candidatului. Rezultatele admiterii se vor afişa în cursul zilei de marţi, în jurul orei 11.