REZULTATE ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2024. Răsturnare de situaţie, socialiştii cer preşedinţia Consiliului European

Faţă de situaţia din fostul Parlament European, popularii câştigă nouă mandate, social-democraţii pierd două, iar liberalii pierd 22 de mandate.
Filip Stan
10 iun. 2024, 16:45
REZULTATE ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2024. Răsturnare de situaţie, socialiştii cer preşedinţia Consiliului European
REZULTATE ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2024. Secretarul general al Partidului Socialiştilor Europeni, Giacomo Filibeck, a declarat luni că speră ca viitorul preşedinte al Consiliului European să fie membru al formaţiunii social-democrate, apreciind că fostul prim-ministru portughez Antonio Costa ar fi potrivit pentru acest post, relatează agenţia EFE.

„Este evident pentru noi că, fiind a doua forţă şi sprijinind principiul candidatului principal (‘spitzenkandidat’), sperăm că postul de preşedinte al Consiliului European va putea fi în cele din urmă ocupat de unul dintre ai noştri”, a spus reprezentantul socialiştilor europeni, sugerând astfel că, în discuţiile pentru împărţirea posturilor de conducere ale instituţiilor europene, cel de preşedinte al Comisiei Europene le-ar rămâne popularilor şi cel de preşedinte al Consiliului European le-ar reveni socialiştilor.

România TV, cea mai urmărită televiziune de știri în ziua alegerilor. La anunţarea rezultatelor, postul era urmărit de peste un milion de telespectatori, peste Pro TV şi Antena 1

REZULTATE ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2024. Socialiştii europeni au „numeroşi lideri politici extrem de calificaţi şi cu experienţă care pot ocupa acest post în folosul instituţiei”, iar fostul premier portughez „António Costa se numără categoric printre ei”, a indicat Giacomo Filibeck, în cadrul unei dezbateri organizate de publicaţia Politico pentru analizarea rezultatelor alegerilor europarlamentare.

Fostul premier socialist portughez a demisionat pe 7 noiembrie după ce justiţia a deschis împotriva sa o anchetă pentru presupuse neregularităţi în afaceri cu litiu, hidrogen verde şi cu un centru de date, dar până în prezent nu a fost inculpat în acest dosar.

REZULTATE ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2024. În timp ce socialiştii europeni vorbesc despre ocuparea postului de preşedinte al Consiliului European, liberalii din grupul Renew, care au pierdut 23 de mandate de eurodeputat, conform proiecţiilor rezultatelor alegerilor europarlamentare, par să-l dorească pe cel al şefului diplomaţiei europene, în cadrul unei înţelegeri cu popularii şi cu socialiştii pentru formarea unei majorităţi în Parlamentul European şi împărţirea posturilor de conducere ale instituţiilor europene.

Alegerile din 2024 în UE: Europa se înclină spre dreapta – condusă de Franţa

Astfel, întrebat la aceeaşi dezbatere dacă un liberal ar putea fi viitorul şef al diplomaţiei europene, secretarul general al Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa, Didrik de Schaetzen, a răspuns că grupul liberalilor din Parlamentul European are „mai multe personalităţi care-şi pot asuma mari responsabilităţi, înaltul reprezentant (al UE pentru afaceri externe) fiind una dintre ele”.

Marile grupuri progresiste pro-europene din Parlamentul European, respectiv popularii (PPE), social-democraţii (S&D) şi liberalii (Renew), au obţinut la alegerile europarlamentare 402 din cele 720 de mandate în Parlamentul European, conform rezultatelor încă provizorii, care confirmă de asemenea creşterea extremei-drepte eurosceptice.

Faţă de situaţia din fostul Parlament European, popularii câştigă nouă mandate, social-democraţii pierd două, iar liberalii pierd 22 de mandate.

REZULTATE ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2024. Actuala preşedintă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, membră a PPE şi care doreşte un nou mandat în acest post, le-a cerut socialiştilor şi democraţilor să formeze împreună cu PPE o majoritate în viitorul Parlament European, solicitare la care secretarii generali ai celor trei grupuri politice deja au răspuns pozitiv.

Pentru consolidarea acestei majorităţi, ea s-ar putea deschide şi către grupul Verzilor, care a pierdut 19 eurodeputaţi faţă de fosta legislatură, conform aceloraşi rezultate provizorii. În 2019, Verzii s-au abţinut la votul pentru numirea Ursulei von der Leyen ca preşedintă a Comisiei, dar pe parcursul legislaturii au sprijinit de obicei iniţiativele majorităţii acesteia de care sunt apropiaţi ideologic.

În dezbaterea organizată de Politico, secretarul general al socialiştilor europeni, Giacomo Filibeck, a insistat asupra includerii Verzilor în această majoritate reconfirmată. „Extinderea acestei platforme (a popularilor, social-democraţilor şi liberalilor), dacă nu este cu Verzii, atunci este fără noi. Dacă este cu Conservatorii şi Reformiştii Europeni, atunci este fără noi”, a indicat el, făcând referire la unul din cele două grupuri eurosceptice din Parlamentul European.

Înaintea alegerilor, Ursula von der Leyen sugerase că, dacă nu va beneficia de majoritatea dorită în noul Parlament European, ar fi deschisă unei înţelegeri cu grupul conservatorilor, menţionând-o pe şefa guvernului italian, Giorgia Meloni, al cărei partid „Fratelli d’Italia” (Fraţii Italiei) se află în grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni (ECR).

Spynews
Horoscop săptămânal 1 - 7 iulie: Leii vor avea o periodă agitată
Bzi.ro
Ce va face Zanni cu banii câștigați la Survivor All Stars: „Am planul ăsta din vara anului 2023!”
Fanatik.ro
Orașele din România unde prețurile apartamentelor s-au scumpit cel mai mult. Care este situația în Capitală
Capital.ro
Legea este în vigoare în toată România. Se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani
Playtech.ro
Vremea o ia razna din nou! Cod PORTOCALIU de ploi și vijelii în zonele astea ale României
DailyBusiness
Noi locuri de muncă pentru români! Sunt 100 de posturi disponibile!
Adevarul
România, primele reacții după eșecul cu Olanda: Hagi și Burcă au explicat ce s-a întâmplat
Spynews
Florin Salam, înțepătură dură pentru Bogdan de la Ploiești! Să facă referire la Cristina Pucean? „Ce au avut ei...” / VIDEO
Spynews
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam, declarații acide la adresa lui Bogdan de la Ploiești, după scandalul de la nuntă! Artistul a fost dat afară de la eveniment / VIDEO
Evz.ro
Zodiile care trec prin cea mai bună perioadă a vieții. Norocul le răsare la fiecare pas
Impact.ro
ȘOC! Alexandra Stan, DEZBRĂCATĂ pe net! Chiloții minusculi au lăsat la vedere TOT. Ce posterior apetisant are
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
wowbiz.ro
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit că s-a logodit în secret cu Salman Khan:
Cancan.ro
Gabi Bădălău și Ramona Gabor, împreună după 15 ani! PRIMELE IMAGINI
Playsport.ro
Andreea Mantea n-a mai ascuns NIMIC! Imaginile astea ar trebui interzise! Cum s-a lăsat pozată pe plajă
kanald.ro
Edward Iordănescu se desparte de echipa națională a României după un parcurs istoric la EURO 2024? „Familia mea are nevoie mai mare de mine”
Capital.ro
Cod Rutier 2024. Nu ai dreptul să spui NU polițistului. Se suspendă instant permisul auto
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cine transmite la TV România – Olanda. Aici vezi azi, de la 19:00, meciul din optimile EURO 2024
stirilekanald.ro
Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!
substantial.ro
Alina Gorghiu: Consultările privind alegerile prezidențiale au fost un pretext al PSD pentru amânare
MediaFlux
ANAF a intrat pe FIR! NU se DAU AMENZI până la 1 IANUARIE
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?