„Am primit un mandat puternic, a fost o prezenţă masivă în comparaţie cu alte judeţe. Şi de ce spun lucrul acesta? Pentru că, din păcate, partidele politice, ca să mobilizeze electoratul, în afara unor mici excepţii, s-au mobilizat pe politică internă, pe lupta între persoane care sunt port-drapele ale acestor forţe politice, pe agendă internă şi nimeni nu a dorit ca cetăţenii României, folosind acest moment, campania electorală pentru PE, să înţeleagă ceva în plus despre UE. Toată lumea a înţeles ceva în plus pentru toamna acestui an. Şi mă bucură că am reuşit să comunicăm, să convingem susţinătorii noi şi mandatul acesta, dacă este doi, dacă este trei, va reprezenta o valoare pentru noi (…) şi a fost un mandat politic, nu un mandat dat pe asfalt, ciment (…) şi pur şi simplu un mandat pentru oameni politici, pentru a duce un proiect politic la Bruxelles”, a afirmat Korodi Attila, potrivit Agerpres.
El şi-a exprimat satisfacţia că membrii comunităţii maghiare au înţeles că este important să fie reprezentaţi la nivelul organismelor europene, iar UDMR doreşte ca UE să ia în considerare, să legifereze şi să codifice tot ceea ce înseamnă drepturile comunităţilor etnice minoritare.
„Ceea ce mă bucură foarte mult şi s-a confirmat astăzi, cel puţin prin votul masiv şi prezenţa masivă în comparaţie cu alte zone a cetăţenilor din Harghita (…), faptul că ei au înţeles că pentru o comunitate etnică din România, cum este comunitatea maghiară, este foarte important ca valorile pe care le reprezentăm să fie parte a tuturor valorilor care se întâlnesc la nivelul instituţional al UE, la Strasbourg, la Bruxelles. (…) Acest mandat ne încurajează să mergem înainte şi să închidem activitatea noastră politică cu un rezultat favorabil, însemnând că structura organizaţională a UE este obligată să ia în considerare, să legifereze şi să codifice tot ceea ce înseamnă drepturile comunităţilor etnice din Europa, care trăiesc în Europa în condiţii minoritare”, a precizat Korodi Attila.
Întrebat cum explică prezenţa mai scăzută la vot a maghiarimii decât la precedentele euroalegeri, Korodi a spus că atunci oamenii trăiau încă euforia după intrarea în UE, dar participarea este, în opinia sa, una foarte bună luând în considerare mesajele eurosceptice transmise în ultima perioadă ‘atât la Bucureşti, cât şi în alte capitale’, dar şi faptul că Uniunea a încercat, în perioada campaniei electorale, să dialogheze cu cetăţenii pe teme europene şi nu pe probleme de politică internă.
Potrivit datelor furnizate de BEC, la ora 21,00, prezenţa la urne în Harghita a fost de 36,69 la sută. În urmă cu cinci ani, Harghita se situa pe primele locuri pe ţară din acest punct de vedere, cu o participare la vot de 40,87 la sută.