UPDATE REZULTATE ALEGERI GRECIA 2015, PRIMELE EXIT POLL: Aproape zece milioane de alegatori greci sunt asteptati duminica sa voteze intr-un scrutin legislativ cu o importanta cruciala atat pentru tara cat si pentru Europa, transmite AFP. Un exitpoll citat de Sputnik News indica faptul ca in prima parte a zilei Syriza ar fi obtinut intre 33,5 si 35,5% din voturi, fiind urmata de partidul Noua Democratie, al premierului Antonis Samaras, care a obtinut intre 25,5 si 27,6% din voturi.
Potrivit sursei citate, pe pozitiile urmatoare se afla formatiunea de extrema dreapta Zorii Aurii cu 6,4%, partidul de centru stanga To Potami cu 6,2%, comunistii de la KKE cu 5% si partidul de centru stanga Pasok cu 4,5%.
Sondajele de opinie indicau inaintea votului posibilitatea ca Syriza, stanga radicala care a anuntat ca va contesta masurile de austeritate impuse tarilor UE pe fondul crizei datoriilor suverane, sa ajunga la putere.
Sectiile de votare s-au deschis la ora 7:00 si se vor inchide la ora 19:00.
REZULTATE ALEGERI GRECIA 2015: ‘Puneți-vă centurile de siguranță’, titra sâmbătă săptămânalul liberal Proto Thema, referindu-se la posibilul succes al stângii radicale Syriza, care ar aduce la putere pentru prima dată într-o țară a Uniunii Europene un guvern cu o viziune pronunțată împotriva austerității.
Ultimele sondaje publicate vineri dădeau partidului Syriza un avans cuprins între 2,9% și 6,7% față de formațiunea Noua Democrație a premierului conservator Antonis Samaras. Totuși, între 10% și 15% dintre alegători sunt încă indeciși.
La ultimul său miting electoral, liderul Syriza, Alexis Tsipras, a spus că lupta pe care o duce este ‘pentru toate popoarele Europei’ și are ca obiectiv ‘să pună capăt austerității’, astfel încât să se poată evita ceea ce el a numit ‘sfârșitul democrației’.
La rândul său, premierul Samaras a spus, și el la ultima reuniune electorală, că speră totuși că ‘accidentul Tsipras nu se va petrece’ și a acuzat Syriza că este un partid ‘care nu știe ce este Europa, nu înțelege Europa’ și care ‘va mobiliza Europa’ împotriva Greciei.
În acest timp, partenerii europeni ai Greciei privesc cu preocupare ce se întâmplă în această țară care din anul 2010 trăiește cu ajutorul perfuziilor creditorilor internaționali, ce s-au angajat să-i împrumute circa 240 de miliarde de euro în schimbul unei politici severe de austeritate.
De altfel, Eurogrupul se va reuni chiar luni pentru a evalua variantele de dialog cu noul guvern de la Atena. De asemenea, cancelarul german Angela Merkel a asigurat vineri că Grecia ‘va continua să facă parte din istoria europeană’, iar prim-ministrul italian Matteo Renzi a menționat că ‘indiferent cine va câștiga alegerile în Grecia, vom lucra cu noul premier în liniște și respectând parcursul deja convenit’.