Jurnalistul Ion Cristoiu a declarat, pentru Gândul.ro, că anul acesta,. în contextul COVID-19, avem o nouă categorie de „nehotărâţi”.
„Până acum aveam situația oamenilor care aveau intenția de a merge la vot, dar nu erau încă hotărâți cu cine. Este vorba despre categoria „nehotărâților”, așa cum este ea denumită în limbajul de analiză politică. Noutatea este că avem acum o altă categorie de nehotărâți: cei care nu au decis încă dacă să se ducă sau nu”, spune Cristoiu.
Jurnalistul explică faptul că sunt factori imprevizibili care intervin în această decizie: dacă va crește până duminică rata infectărilor, teama că vor fi cozi interminabile sau alte complicații din cauza restricțiilor.
„Nu mai putem spune, ca în anii trecuți, că oamenii gândesc că e o duminică frumoasă și e soare și să iasă la vot. Problema nu este doar teama de pandemie. Ci teama de complicații. Spre exemplu, teama că, din cauza restricțiilor, se vor forma cozi și că timpul de așteptare va fi mare. Acest lucru e descurajant. În mod tradițional, răsturnările de situație din ultima săptămână erau generate de oamenii care nu erau deciși cu cine să voteze până în ultima zi. Acum oamenii sunt hotărâți cu cine să voteze, dar nu și dacă vor ieși sau nu la vot”, explică Ion Cristoiu.
Despre principala bătălie de la alegerile locale 2020, cea pentru Primăria Capitalei, Cristoiu spune că în acest tipar de circumstanțe, nu a pierdut niciodată primarul în exercițiu și că, cel mai probabil, și la sectoare vor câștiga tot primarii în exercițiu.
„Pe ultima sută de metri înainte de alegeri, cele două partide principale – PSD și PNL încearcă, inclusiv prin discursul asociat acestei teme, a majorării pensiilor, să își mobilizeze propriul electorat. Mai precis, să maximizeze participarea la votul de duminică: PSD promițând o creștere cu 40% a pensiilor ceea ce înseamnă un grad ridicat de mulțumire a persoanelor de vârsta a treia în raport cu PSD și, ca o consecință directă, participarea la vot pentru a susține PSD, iar PNL vine cu argumente care sensibilizează persoanele active, cele în intervalul 20-55 de ani, cu aceeași intenție, de a-și mobiliza votanții”, a declarat Marius Pieleanu, directorul Avangarde, pentru Gândul.ro.
„Ceea ce știu este că va câștiga acel candidat (n.r. Și acel partid) al cărui electorat se va mobiliza cel mai bine. Pe fondul unei așteptări din partea noastră, a sociologilor, a unei participări mici la vot, cu atât mai mult va fi imperativ ca fiecare partid și fiecare candidat să își mobilizeze electoratul, iar cel care va reuși acest lucru cel mai bine va câștiga. Dacă vorbim de o participare de peste 50%, atunci intervin și alte elemente de structură și ierarhizare a votului. Dar, la o participare de 30 – 40%, nu știu dacă așa va fi, va câștiga acel candidat care își va aduce simpatizanții la vot”, mai spune directorul Avangarde.