EXIT POLL CSCI. REZULTATE ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Victor Ponta a câştigat primul tur al alegerilor prezidenţiale cu 40%, fiind urmat de Klaus Iohannis, cu 31%, potrivit rezultatelor sondajului CSCI, difuzat de România TV, la orele 21.00.
Iată toate EXIT POLL-urile anunţate la ora 21.00:
CSOP: Ponta – 38%, Iohannis – 32%, Macovei – 6%, Tăriceanu – 6%, Udrea – 6%
REZULTATE ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. VICTOR PONTA are un avans consistent în faţa lui Klaus Iohannis, conform numărătorii paralele a PSD, realizată, potrivit preşedintelui executiv PSD, Liviu Dragnea, în toate secţiile de votare din ţară. PRIMELE REZULTATE ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 îl dau învingător pe Victor Ponta în primul tur, acesta fiind urmat de Klaus Iohannis. Cei doi se vor confrunta în turul al doilea al alegerilor, care va avea loc la data de 16 noiembrie. Potrivit sondajelor, realizate la ieşirea de la urne, pentru locul al treilea se bat Călin Popescu Tăriceanu, Elena Udrea şi Monica Macovei.
REZULTATE ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. După numărarea voturilor în secţiile de votare din ţară, Victor Ponta este câştigătorul primului tur al alegerilor prezidenţiale, cu 40,51% din voturile exprimate, anunţă PSD, după numărătoarea paralelă. Premierul are un avans semnificativ faţă de Klaus Iohannis, care a obţinut 29,52% din voturi, a anunţat preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea.
Şeful echipei de campanie a lui Victor Ponta a precizat că datele au fost obţinute de la reprezentanţii PSD în secţiile de votare, care au transmis datele prin SMS, înainte de întocmirea proceselor verbale. Datele oficiale ar urma să fie anunţate luni dimineaţă.
REZULTATE ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. 9,563,769 de români s-au prezentat la vot în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2 noiembrie. În mediul urban au votat 51,64% dintre români, iar în mediul rural 53,21%. În 2009, în primul tur prezenţa la închiderea urnelor era de 51,5 procente în mediul urban şi 65,3 în mediul rural.
REZULTATE ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Cea mai ridicată prezenţă a fost în judeţele Ilfov (65,38%), Sibiu (58,57), Olt (58,28%), Teleorman (57,2%) şi Prahova (56,44%).
Cea mai scăzută prezenţă la vot s-a înregistat în judeţele Satu Mare – 42,81%, Covasna – 43,12%, Maramures – 43,39%, Harghita 44,06% şi Vaslui – 45,84%.
REZULTATE ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. În Bucureşti, prezenţa la vot a fost de 54,29%, situaţia pe sectoare fiind următoarea: Sectorul 1 – 60.77%, Sectorul 2 – 55,29%, Sectorul 3 – 49.71, Sectorul 4 – 54.10%, Sectorul 5 – 50.84, Sectorul 6 – 57.56%. Prezenţa la vot la primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2 noiembrie 2014 este mai mare decât în 2009 când au ieşit la vot 50,9% dintre bucureştenii cu drept de vot.
Nivelul cel mai ridicat al prezenţei s-a înregistrat în următoarele judeţe:
-Ilfov 59,12%
-Olt 55,20%
–Sibiu 54,68%
–Teleorman 54,37%
-Dâmboviţa 52,83%
Judeţele cu cea mai slabă prezenţă la vot sunt:
-Covasna 40,00%
-Satu Mare 40,17%
-Maramureş 40,89%
-Harghita 41,24%
-Mureş 44,03%
REZULTATE ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. REZULTATE ALEGERI PREZIDENTIALE 2014: Biroul Electoral Central (BEC), precum și birourile electorale județene, birourile electorale ale sectoarelor Municipiului București și Biroul electoral pentru secțiile de votare din străinătate vor furniza zilnic rezultate parțiale, începând cu ora 0,00 din data de 3 noiembrie sau, în cazul unui al doilea tur de scrutin, din data de 17 noiembrie, potrivit unei decizii aprobate în ședința BEC.
Conform documentului, informațiile vor fi disponibile și date publicității, începând cu orele 2,00, 5,00, 9,00, 11,00, 17,00, 20,00 din zilele menționate ( 3 sau 17 noiembrie), iar ora de referință a datelor prezentate va fi cu două ore în urmă față de momentul comunicării, adică 0,00, 3,00, 7,00, 9,00, 15,00, 18,00.
REZULTATE ALEGERI PREZIDENTIALE 2014: Biroul Electoral Central (BEC), precum şi birourile electorale judeţene, birourile electorale ale sectoarelor Municipiului Bucureşti şi Biroul electoral pentru secţiile de votare din străinătate vor furniza zilnic rezultate parţiale, începând cu ora 0,00 din data de 3 noiembrie sau, în cazul unui al doilea tur de scrutin, din data de 17 noiembrie, potrivit unei decizii aprobate în şedinţa de joi.
REZULTATE ALEGERI PREZIDENTIALE 2014: Conform documentului, informaţiile vor fi disponibile şi date publicităţii, începând cu orele 2,00, 5,00, 9,00, 11,00, 17,00, 20,00 din zilele menţionate ( 3 sau 17 noiembrie), iar ora de referinţă a datelor prezentate va fi cu două ore în urmă faţă de momentul comunicării, adică 0,00, 3,00, 7,00, 9,00, 15,00, 18,00.
Comunicatele privind centralizarea rezultatelor alegerilor pentru preşedintele României vor fi făcute publice de către preşedinţii, sau, după caz, de purtătorii de cuvânt ai birourilor electorale şi vor fi afişate pe site-ul BEC, www.bec2014.ro.
Potrivit deciziei de joi, pe lângă BEC, birourile electorale judeţene, birourile electorale ale sectoarelor Municipiului Bucureşti şi Biroul electoral pentru secţiile de votare din străinătate, se organizează staţii de prelucrare şi centralizare a datelor şi informaţiilor cuprinse în procesele-verbale privind consemnarea rezultatelor votării la nivelul secţiilor de votare, în cadrul cărora îşi desfăşoară activitatea statisticienii din cadrul aparatului tehnic auxiliar al acestor birouri electorale desemnaţi în acest scop.
REZULTATE ALEGERI PREZIDENTIALE 2014: Când anunţă BEC prezenţa la urne. EXIT POLL, la ora 21
În cadrul staţiilor de prelucrare, personalul Institutului Naţional de Statistică verifică şi procesează în sistemul informatic procesele verbale privind consemnarea rezultatelor votării întocmite de birourile electorale ale secţiilor de votare, generează din sistemul informatic şi înaintează spre aprobare birourilor electorale pe lângă care funcţionează, procesele-verbale privind consemnarea rezultatelor votării la nivel de judeţ, sector, străinătate, precum şi la nivel naţional.
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat în şedinţa de duminică o decizie de acreditare a Societăţii Cercetare Consultanţă Sociologică „Sociopol” pentru realizarea unui sondaj de opinie la ieşirea de la urne la alegerile prezidenţiale.
Operatorii de sondaj ai Sociopol vor avea acces, în baza acreditării, în zona de protecţie de 500 de metri a secţiilor de votare, fără a avea acces în interiorul secţiilor de votare, se arată într-o decizie a BEC publicată pe site-ul instituţiei.
De asemenea, operatorii au obligaţia de a nu tulbura liniştea şi ordinea publică şi de a nu interveni în niciun mod în organizarea şi desfăşurarea alegerilor, mai arată sursa citată.
REZULTATE ALEGERI PREZIDENTIALE 2014, ultimul sondaj: Victor Ponta este perceput de majoritatea românilor drept câştigător al alegerilor prezidenţiale din noiembrie, fiind considerat şi cel mai potrivit pentru a îndeplini funcţia de şef al statului, conform Barometrului realizat de Inscop Research la comanda cotidianului „Adevărul”, în perioada 2-8 octombrie.
REZULTATE PREZIDENŢIALE 2014. Sondaj CSCI. Cum au votat românii până la ora 13.00
„La întrebarea „Cine credeţi că va câştiga alegerile prezidenţiale din acest an, 57,2% dintre votanţii care au indicat un nume (dintre cei care declară că vin în mod sigur la vot în turul I, fără non-răspunsuri) cred că Victor Ponta va câştiga alegerile prezidenţiale. Pe poziţia secundă, urmează Klaus Iohannis, despre care 33,5% dintre votanţii care indică un nume cred că va câştiga alegerile prezidenţiale”, precizează INSCOP, într-un comunicat remis marţi AGERPRES.
Potrivit sursei citate, urmează Călin Popescu-Tăriceanu, despre care 4,1% dintre votanţii care indică un nume spun că va câştiga alegerile prezidenţiale, Elena Udrea, cu 2,6% dintre opţiuni, Monica Macovei – 0,7%, Teodor Meleşcanu – 0,7%, Dan Diaconescu – 0,7%, Corneliu Vadim Tudor – 0,3%, Gheorghe Funar – 0,2%.
Kelemen Hunor, Zsolt Szilagyi, Wiliam Brînză, Constantin Rotaru, Mircea Mirel Amariţei nu au fost menţionaţi deloc drept posibili câştigători ai alegerilor prezidenţiale.
Conform detaliilor suplimentare furnizate de site-ul inscop.ro, votanţii lui Victor Ponta sunt „cei fideli prin faptul că peste 90% dintre ei cred că acesta va câştiga alegerile prezidenţiale”.
„Restul nu ştiu sau nu răspund la întrebare. Niciunul nu îl indică pe Klaus Iohannis drept câştigător al alegerilor. Aproape trei pătrimi dintre votanţii lui Klaus Iohannis cred că acesta va câştiga alegerile, restul fie indicând pe Victor Ponta drept câştigător al alegerilor, fie alegând opţiunea de răspuns „Nu ştiu/Nu Răspund””, precizează inscop.ro.
Pe de altă parte, institutul de cercetare relevă că la întrebarea „Dincolo de preferinţele dvs. personale, care dintre următorii candidaţi la alegerile prezidenţiale credeţi că se potriveşte cel mai bine cu cerinţele funcţiei de preşedinte?”, 41,8% dintre votanţii care indică un nume (dintre cei care votează în mod sigur în turul I, fără non-răspunsuri şi fără varianta ‘niciunul’) consideră că Victor Ponta se potriveşte cel mai bine cu cerinţele funcţiei de preşedinte.
El este urmat de Klaus Iohannis, cu 29,7% dintre opţiuni. Pe locurile următoare se situează Teodor Meleşcanu şi Călin Popescu Tăriceanu (ambii cu 7,8%), Elena Udrea (5,3%), Monica Macovei (4%), Dan Diaconescu (1,7%).
Corneliu Vadim Tudor, Kelemen Hunor, Gheorghe Funar, Szilagyi Zsolt, William Brânză cumulează 1,9% dintre răspunsuri. Constantin Rotaru, Mircea Mirel Amariţei nu au primit niciun răspuns favorabil.
„Acest clasament reproduce în linii mari topul intenţiei de vot, majoritatea votanţilor indicând acelaşi personaj pe care îl votează. Totuşi, remarcăm mici diferenţe date, probabil, de percepţia populaţiei cu privire la profilul personal al unora dintre candidaţi pe care votanţii îi consideră, în virtutea carierei, a activităţilor anterioare, mai potriviţi pentru funcţia de preşedinte. De asemenea, alte diferenţe au cauze obiective tehnice legate de recalcularea procentelor după eliminarea non-răspunsurilor”, se mai arată pe inscop.ro.
„Barometrul INSCOP – ADEVĂRUL despre România” a fost realizat de INSCOP Research la comanda „Adevărul” în perioada 2-8 octombrie 2014. Volumul eşantionului a fost de 1.095 persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de plus/minus 3%, la un grad de încredere de 95%. Metoda folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenţilor.
REZULTATE ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Cristian Pârvulescu (Asociaţia Pro Democraţia) susţine că plasarea lui Victor Ponta şi a lui Klaus Iohannis în cel de-al doilea tur al alegerilor se va datora faptului că ambii candidaţi beneficiază de sprijinul unor partide politice bine reprezentate în teritoriu.
‘În turul doi intră cei care au aparat în spate, respectiv Ponta şi Iohannis. Procentele sunt procentele primarilor pe care îi au. Ponta şi-a rotunjit frumuşel numărul de primari după ordonanţa de urgenţă privind migraţia politică, deşi poate să-şi consolideze un 40%. La Iohannis, forţa electorală a ACL este de aproximativ 35% dintre primari, probabil că sunt 32%. Iohannis va obţine un scor bun dacă obţine peste 30%. Poate obţine 30% şi în principiu sprijinul electoral de care se bucură în Transilvania îndreptăţeşte ipoteza că se va apropia de 30%’, a declarat Pârvulescu pentru Agerpres.
Şi analistul Adrian Moraru (Institutul pentru Politici Publice) a declarat că este evident că în turul doi al alegerilor prezidenţiale confruntarea se va da între Victor Ponta şi Klaus Iohannis.
ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. GHID PRACTIC pentru ziua votului
‘Victor Ponta nu are cum să obţină majoritatea din voturile tuturor românilor de pe liste. E clar că va exista un tur doi şi că va fi cu domnul Iohannis. Nu are sens să luăm în calcul niciun altfel de scenariu. Celelalte partide candidează pentru a-şi reafirma baza electorală şi asta le dă posibilitatea să negocieze pentru turul doi diverse lucruri – eu vin cu partidul meu de 5%, ce îmi dai şi mie dacă ajungem să facem Guvernul, ce minister îmi dai, câţi secretari de stat şi aşa mai departe’, a susţinut acesta.
REZULTATE ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 Marius Pieleanu spune că lucrurile sunt clare şi că ‘nu se mai poate schimba nimic din punctul ăsta de vedere – turul doi va fi cu Victor Ponta şi Klaus Iohannis’.
Şi Radu Magdin a susţinut că, ‘fără emoţii’, confruntarea din turul al doilea al alegerilor prezidenţiale va fi între candidatul PSD-UNPR-PC şi candidatul ACL, ‘pe baza disciplinei de partid a blocurilor politice care îi susţin’.
Nu în ultimul rând, Alfred Bulai a declarat că Victor Ponta ar putea să nu se califice în turul II doar dacă ‘cade asteroidul’. Despre Klaus Iohannis a spus că are ‘şanse foarte mari’ să ajungă contracandidatul lui Victor Ponta în turul doi, însă, analistul îl vede şi pe candidatul independent Călin Popescu-Tăriceanu cu şanse să intre în cursa finală pentru Palatul Cotroceni.
REZULTATE ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 ‘Sunt doar trei candidaţi care au această şansă. Pentru unul dintre ei nu vorbim de şansă, ci de certitudine. Dacă nu cade asteroidul sau nu se întâmplă ceva extraordinar, domnul Ponta nu are cum să nu intre în turul doi. Celălalt cu şanse foarte mari este domnul Iohannis, deşi are problemele pe care le are. Al treilea este Tăriceanu, care este în creştere, dar datele din sondaje sunt foarte diferite faţă de cele din realitate. Dar are o şansă mult mai mică decât Iohannis, asta este cert’, a adăugat Bulai.
În ce priveşte prezenţa românilor la urne în zilele de vot, 2 şi 16 noiembrie, analiştii estimează o prezenţă în jurul procentului de 50%, chiar dacă alegerile prezidenţiale sunt alegeri cu ‘notorietate’.
ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Cristian Pârvulescu: ‘Mă aştept la o prezenţă de 50% sau puţin peste 50%. (…) Nu va fi o prezenţă de parlamentare, adică nu va fi o prezenţă de 40%, va fi o prezenţă mai mare pentru că sunt alegerile cu cea mai mare notorietate. Sunt totuşi în noiembrie, când mulţi dintre cei care sunt plecaţi în Occident nu se întorc încă, deci nu ai de unde, nu ai rezervor electoral atât de mare. (…) Noi vorbim despre absenţa a aproximativ 2.500.000 de electori din România. Asta înseamnă că nu ne raportăm la 18.200.000, ci ne raportăm undeva la 15.500.000’, a explicat acesta.
Adrian Moraru: ‘E greu de estimat, dar cred într-o prezenţă foarte scăzută faţă de ce am avut până acum. Cred că o să fim într-o prezenţă absolut normală şi că va fi la aceleaşi cote pe care le-am avut în 2009. În funcţie de ce se va întâmpla, la turul doi am o aşteptare a unei creşteri faţă de primul tur cu câteva sute de mii de voturi. Cred, de asemenea, că unii dintre cei care nu vor merge la vot în primul tur vor fi mobilizaţi de defectele unuia sau celuilalt dintre candidaţi şi vor merge la turul doi la vot’, a susţinut Moraru.
ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Radu Magdin spune că ‘în turul doi vor veni cu câteva zeci sau chiar sute de mii de oameni mai mult ca în primul tur’. Acesta adaugă că ‘jocul politic este foarte polarizant şi va apărea, şi în baza dezbaterilor, un set de opţiuni clare, dincolo de disciplina de partid’ pentru turul doi.
Marius Pieleanu: ‘Prezenţa va fi în jur de 50%. Estimările institutelor de sondare cam 50% indică şi o uşoară creştere, de 4-5 procente, pentru turul doi. Asta este media naţională. În Bucureşti ne aşteptăm undeva în jur de 40% maximum în primul tur. E greu de prognozat Bucureştiul pentru turul doi pentru că bucureştenii, de regulă, se mobilizează în funcţie de prestaţia candidaţilor care se vor califica în turul doi”.
Alfred Bulai afirmă că pentru turul unu va fi probabil o prezenţă peste 55%, pentru că ‘există o stimulare politică puternică’: ‘Datele, procentele din sondaje nu vor corespunde foarte mult în primul tur, în al doilea nici atât pentru că întotdeauna în turul doi este o polarizare foarte mare şi se merge pe 50% indiferent de cine sunt candidaţii. În primul tur însă nu este neapărat… vom avea surpriza faţă de alţi ani între datele reale şi datele de cercetare pentru simplul fapt că, în acest moment, într-un mod care sugerează criza puternică prin care trece societatea românească, o mare parte dintre intervievaţii operatorilor de interviuri nu vor răspunde. Dar înseamnă chiar peste 50%, uneori chiar 75%, din oamenii întrebaţi care nu răspund. Datele pe care le avem sunt de la cei care au acceptat să răspundă la un chestionar. De aceea putem avea diferenţe mari’.
REZULTATE ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Victor Ponta ar obţine în primul tur al alegerilor prezidenţialelor 40%
din voturi, fiind urmat pe poziţia secundă de Klaus Iohannis cu 29%.
REZULTATE ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. În turul al doilea, Victor Ponta ar câştiga Preşedinţia României în faţa prezidenţiabilului ACL, Klaus Iohannis. Victor Ponta ar obţine astfel 55% din voturi, în timp ce Iohannis ar lua 45%.
CITEŞTE ŞI REZULTATE ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Cine intră în turul al doilea. Opiniile analiştilor politici
Potrivit cercetării, Victor Ponta este peste scorul PSD din vara, în timp ce Klaus Iohannis se află in linia sumei PNL – PDL din vara. Totodată, Iohannis ar avea de recuperat pentru turul al doilea ceva mai mult decat a avut de recuperat Traian Basescu acum 5 ani.
Pe de altă parte, Victor Ponta ar obtine un scor mai bun decat a obtinut candidatul PSD in 2009. Sondajul mai evidenţiază că PSD si-a imbunatatit scorul politic fata de acum 5 ani, in timp ce PNL+PDL a inregistrat o scadere (de amintit ca, la europene , in 2009, suma PNL – PDL era de 35%
Sondajul a fost realizat în perioada 27-29 octombrie 2014, pe un eşantion de 1.103 persoane, având o eroare tolerata de 3 %, la un nivel de probabilitate de 0.95.