UPDATE: La ora deschiderii urnelor, in Chisinau erau formate deja cozi mari in fata sectiilor de vot. Şi la Paris erau cozi mari înainte de deschiderea urnelor.
* Un grup de romani din orasul suedez Goteborg, unde Guvernul Ponta nu a deschis nici o sectie de vot, a decis sa se organizeze si a inchiriat un autobuz cu care sa mearga la cea mai apropiata sectie de vot: in tara vecina Danemarca, la Copenhaga.
REZULTATE ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. În turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, în DIASPORA va exista acelaşi număr de secţii de votare ca şi în primul tur – 294. Un număr de 800.000 de buletine au fost trimise către secţiile de votare din străinătate, iar, în urma cererii Ministerului Afacerilor Externe, au fost confecţionate încă 400 de ştampile cu menţiunea ”VOTAT”
Romanii din Germania s-au asezat inca de sambata seara la coada in fata sectiei de votare din Munchen, pentru a putea vota duminica in turul doi al alegerilor prezidentiale, potrivit unei fotografii postate pe Facebook si transmise pe adresa redactiei. Si la Londra, la sectia de votare de la ICR, primii romani s-au asezat la coada inca de sambata, dupa cum arata un clip video urcat pe YouTube, scrie Hotnews.
„La Muenchen deja se asteapta deschiderea sectiei de votare… oamenii astia or venit cu periuta de dinti la ei si stau la coada sa voteze cum stateau parintii lor in comunism la carne, lapte si paine. FELICITARI OAMENI BUNI !!!”, este mesajul ce insoteste fotografia distribuita pe Facebook.
REZULTATE ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. TURUL DOI. Cetatenii romani cu domiciliul in strainatate care in ziua votarii se afla in strainatate si pot exercita dreptul de vot la sectiile de votare organizate in strainatate.
VEZI Unde sunt secţiile de votare din străinătate unde POŢI VOTA
Aceştia pot vota in baza unuia dintre urmatoarele acte de identitate, valabile in ziua votarii: pasaportul simplu cu mentionarea tarii de domiciliu (CRDS) sau pasaportul simplu electronic cu mentionarea tarii de domiciliu (CRDS) sau pasaportul simplu temporar cu mentionarea tarii de domiciliu (CRDS) sau titlul de calatorie.
Ei isi pot exercita dreptul de vot dupa ce declara in scris pe propria raspundere ca nu au mai votat si nu vor mai vota la acel tur de scrutin.
După evenimentele din primul tur, când mulţi dintre alegători nu au putut vota, BEC şi MAE au decis să pună la dispozitia cetatenilor romani care vor vota in strainatate la turul doi de scrutin formularul declaratiei pe proprie raspundere, acesta putând fi descărcat de pe site-urile celor două instituţii – www.bec2014.ro şi www.mae.ro.
Astfel, formularul declaraţiei pe propria răspundere poate fi completat de către alegători în afara secţiei de votare, urmând ca semnarea şi datarea acestui document să se facă numai în faţa membrilor biroului electoral al secţiei de votare din străinătate.
REZULTATE ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Pentru a evita totodată cozile si aglomerarile care s-au produs in turul I de scrutin, MAE recomanda alegatorilor sa se prezinte la urne cat mai devreme posibil, avand in vedere ca urnele sunt deschise in intervalul orar 7.00-21.00, duminica, 16 noiembrie.
De asemenea, MAE a decis ca numărul de membri ai secţiilor de votare, de cabine de vot şi de ştampile să fie suplimentat până la numărul maxim admis, anume şapte. Biroul Electoral pentru Străinătate a precizat, vineri, că, potrivit legii, la ora închiderii secţiei de votare (21:00), pot vota doar alegătorii care se află în încăperea în care se află cabinele de vot.
REZULTATE ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 TURUL 2. Peste 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi la urne pentru a alege preşedintele ţării. Secţiile de votare vor fi deschise de la ora 7.00 până la ora 21.00, când vor fi difuzate primele cifre ale EXIT-POLL-urilor. Alegătorii care nu se află în localitatea de domiciliu pot vota pe liste suplimentare la orice secţie de votare. Pentru românii din străinătate au fost luat unele măsuri pentru a fi evitată aglomeraţia de la secţiile de votare.
În Noua Zeelandă, la Auckland, în primul tur, Iohannis a fost preferat de 66 de români, în timp ce pentru Victor Ponta doar 7 voturi au fost exprimate.
EXIT-POLL TURUL 2. EXIT-POLL TURUL 2. Potrivit ultimului SONDAJ CSCI, 54% dintre cei chestionați au răspuns că duminică vor pune ştampila pe Victor Ponta, în vreme ce 46% îl preferă pe Klaus Iohannis.
EXIT-POLL TURUL 2. Sondajul CSCI a fost realizat în perioada 11-12 noiembrie, pe un eşantion de 1.500 persoane, prin interviuri. (eroarea tolerată este de +/-2,5%)
EXIT-POLL TURUL 2. După prima confruntare electorală din 2 noiembrie, în cursa pentru Cotroceni au rămas doi candidaţi din cei 14 înscrişi în competiţia prezidenţială – candidatul Alianţei PSD-UNPR-PC, Victor Ponta, şi cel al Alianţei Creştin – Liberale (ACL), Klaus Iohannis.
Victor Ponta a obţinut 40,44% (3.836.093 voturi) în primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, iar Klaus Iohannis a obţinut 30,37% (2.881.406 voturi).
EXIT-POLL TURUL 2. În cel de-al doilea tur, pe 16 noiembrie, sunt aşteptate la vot 18.281.625 de persoane. Au drept de vot cetăţenii români care au 18 ani, împliniţi până în ziua alegerilor inclusiv, cu domiciliul sau reşedinţa în ţară sau în străinătate. Nu au drept de vot debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie, şi nici persoanele condamnate, prin hotărâre judecătorească definitivă, la pierderea drepturilor electorale.
În cel de-al doilea tur de scrutin este declarat ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate, conform legii pentru alegerea preşedintelui României.
EXIT-POLL TURUL 2. În ţară vor fi organizate 18.550 secţii de vot, iar în Bucureşti 1.245. În sectorul 1 al Capitalei vor fi 162 de secţii, în sectorul 2 – 202, în sectorul 3 – 274, în sectorul 4 – 178, în sectorul 5 – 196, iar în sectorul 6 – 233 de secţii de votare. Pentru acest scrutin au fost tipărite 20.945.068 de buletine de vot, iar numărul ştampilelor a rămas acelaşi ca şi în primul tur, respectiv 94.220.