REZULTATE ALEGERI PREZIDENTIALE 2019. Carmen Harra a vorbit despre alegerile prezidențiale 2019. Potrivit previziunilor sale, pe cei doi candidați îi așteaptă un ultim tur plin de surprize. „Ceva se va schimba în România… Adică, nu mă refer neapărat la preşedinte, mă refer la cei care au condus România în ultima bucată de timp… S-au făcut nişte erori masive şi asta trebuie corectate”, spune Carmen Harra, convinsă că în viitorul apropiat în România se vor petrece şi lucruri pozitive. Şi, după ce a cerut data de naştere ale Viorica Dăncilă, a emis o serie de previziuni. ”Eu zic că tot Klaus Iohannis o să rămână… Ea e pe muchie de cuţit. Şansele ei de a intra (n.r. – în turul doi al alegerilor prezidențiale 2019) ar fi, dar e pe muchie de cuţit, va fi la limită între locul doi sau trei”, a spus Carmen Harra, pentru wowbiz.ro.
Carmen Harra vede o femeie președinte în viitorul României. „Ne va surprinde, va veni tare din spate o femeie blondă. Nu, nu Elena Udrea, nu am văzut-o niciodată pe post de preşedinte, nici Gabriela Firea… Altcineva, o femeie în jur de 40 de ani, nu Alina Gorghiu, altcineva neaşteptat.”
Votarea are loc până la ora 21.00, dar secţiile unde sunt cozi pot rămâne deschise până la ora 23.59.
În străinătate, procesul electoral a început în noaptea de joi spre vineri şi continuă până luni, la ora 7.00.
Peste 715.000 de români cu drept de vot au domiciliul în afara ţării, iar până la această oră au votat la secţiile de votare din străinătate 366.500 dintre ei, faţă de 273.282 la primul tur.
– Potrivit legii, al doilea tur de scrutin are loc în aceleaşi secţii de votare şi circumscripţii electorale, sub conducerea operaţiunilor electorale de către aceleaşi birouri electorale şi pe baza aceloraşi liste de alegători de la primul tur.
Totuşi, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunţat că unele secţii de votare din ţări precum Italia, Spania, Germania sau Marea Britanie au fost relocate pentru al doilea tur de scrutin, în unele cazuri fiind necesară relocarea din cauze „obiective” care ţin de autorităţile locale care au pus la dispoziţie spaţiile pentru primul tur.
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) anunţă că pentru alegerile de duminică numărul total al alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente este 18.217.411, în timp ce 19.186 cetăţeni au dreptul de vot interzis.
Pentru ca aceştia să poată vota au fost organizate 18.748 de secţii de votarare, lista acestora poate fi consultată pe site-ul www.roaep.ro la secţiunea Management Electoral/ Geografie electorală/ Registrul secţiilor de votare.
Alegătorii pot afla secţia de votare la care sunt arondaţi accesând www.registrulelectoral.ro.
Potrivit Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), din totalul de persoane private de libertate aflate în custodie – 20.324, au drept de vot 17.941 de persoane.
Dintre acestea, până vineri şi-au exprimat în scris intenţia de a vota la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2019 – turul al II-lea – un număr de 15.151 de persoane.
Votarea în ţară are loc duminică, între orele 7:00 şi 21:00, cu posibilitatea de prelungire până la cel mai târziu ora 23:59 pentru alegătorii care se află la sediul secţiei de votare la ora 21:00, precum şi pentru cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare.
Alegătorii din ţară votează cu un act de identitate valabil, emis de statul român, respectiv: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; paşaportul simplu; paşaportul simplu electronic; paşaportul simplu temporar; titlul de călătorie; carnetul de serviciu militar.
În ţară, cetăţenii votează la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi au domiciliul ori reşedinţa, iar în cazul în care se află în altă unitate administrativ-teritorială, pot vota la orice secţie de votare din cadrul acesteia, pe listele suplimentare.
Pentru alegătorii netransportabili din motive de boală sau invaliditate, care au făcut cerere scrisă în acest sens, preşedintele secţiei de votare poate decide ca o echipă formată din cel puţin 2 membri ai biroului electoral să se deplaseze cu o urnă specială şi cu materialul necesar votării – ştampilă cu menţiunea „VOTAT”, buletine de vot şi timbre autocolante necesare pentru a se efectua votarea.
Ca şi în primul tur, operaţiunile privind numărarea voturilor, inclusiv ale celor prin corespondenţă, sunt înregistrate video şi audio şi se desfăşoară în deplină transparenţă, în prezenţa tuturor membrilor birourilor electorale ale secţiilor de votare şi a persoanelor acreditate.