Rezultate alegeri prezidenţiale 2024. Biroul Electoral Central ar putea anunţa duminică, la ora 22,00, datele rezultate în urma renumărării voturilor din primul tur al prezidenţialelor, procesul de reverificare a tuturor buletinelor de vot având loc la solicitarea Curţii Constituţionale.
Joia trecută, BEC a stabilit ca termen data de 1 decembrie, ora 22,00, pentru trimiterea versiunii scanate a proceselor-verbale prin e-mail, ca urmare a renumărării voturilor.
„Rezultatul (…) se consemnează pentru fiecare secţie de votare într-un proces-verbal, iar pentru fiecare judeţ, pentru fiecare sector al municipiului Bucureşti, pentru străinătate şi pentru votul prin corespondenţă, după caz, se va întocmi un proces-verbal centralizator”, se arăta în decizia BEC.
Potrivit documentului, versiunile scanate ale proceselor-verbale vor fi comunicate Biroului Electoral Central şi statisticienilor din cadrul BEC, prin e-mail, la data de 1 decembrie, ora 22,00, în timp ce versiunile originale se vor comunica cel mai târziu la data de 3 decembrie, ora 16,00.
Şi voturile din diaspora se renumără. Ministerul Afacerilor Externe a informat vineri că sunt în desfăşurare demersurile în vederea expedierii către Biroul electoral nr. 48 pentru secţiile de votare din străinătate a buletinelor cuprinzând voturi valabil exprimate şi voturi nule înregistrate în cadrul secţiilor din afara ţării la primul tur al alegerilor prezidenţiale.
Expedierea buletinelor de vot din străinătate, începută vineri, 29 noiembrie, va continua până pe 3 decembrie, anunţa MAE.
Renumărarea voturilor a fost decisă de CCR în urma cererii depuse de Cristian Terheş (PNCR), candidat la alegerile prezidenţiale, de anulare a primului tur, acesta semnalând o posibilă fraudă electorală.
După ce BEC a stabilit termenul de 1 decembrie, ora 22,00, pentru renumărarea voturilor, Curtea Constituţională a României a amânat pentru data de 2 decembrie, la ora 17,00, dezbaterea solicitării lui Cristian Terheş. Tot pentru luni a fost amânată şi confirmarea/validarea rezultatului alegerilor de către CCR.
Alegeri parlamentare 2024. Klaus Iohannis: ”Am votat pentru o Românie europeană”
Al doilea tur de scrutin la prezidenţiale era programat pentru data de 8 decembrie.
Anunț de ultim moment despre renumărarea voturilor din primul tur al alegerilor prezidențiale: „Diferența a crescut”
Renumărarea voturilor din primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale 2024 a început de vineri, 29 noiembrie. Sunt verificate, din nou, toate buletinele cu voturi valabile, dar și cele nule.
Deși decizia fără precedent a Curții Constituționale a fost intens criticată, mai ales în contextul în care Biroul Electoral Român a interzis camerele de supraveghere și prezența observatorilor independenți la proces, dar permis accesul reprezentanților candidaților. Cei care se ocupă de întreg procesul sunt angajații prefecturilor, care trebuie să respecte termenul limită: duminică, 1 decembrie, ora 22:00.
Toni Greblă, președintele Autorității Electorale Permanente, a făcut primele declarații după începerea procesului de renumărare a voturilor din primul tur al alegerilor prezidențiale și a anunțat că rezultatele ar putea fi publicat mult mai devreme decât ora stabilită de CCR.
„Astăzi e zi de sărbătoare, așa că vă dau o veste bună. Birourile electorale județene s-au mobilizat și până la această oră, mai bine de jumătate din județele țării au finalizat acțiunea de numărare a voturilor. Până la sfârșitul zilei avem încredințarea că aproape toate județele vor termina de numărat buletinele de vot.
E posibil să mai rămână două-trei dintre județele mari și foarte mari, pentru că acolo numărul buletinelor de vot este semnificativ mai mare. Și deci au nevoie de timp mai mult pentru a le procesa. În orice caz, până mâine dimineață toate procesele verbale din țară vor fi procesate.
(…) N-a fost niciun fel de incident (n.r. la renumărare), cel puțin să fi fost adus la cunoștința noastră sau a Biroului Electoral Central.
În Birourile electorale județene sunt reprezentanți ai tuturor formațiunilor politice care au propus candidați la președinția țării. Deci există o transparență totală pentru că aceștia participă efectiv la numărarea voturilor. În al 2-lea rând, nu este prevăzut în lege ca la o astfel de operațiune, absolut inedită de altfel, să participe alții decât membrii Birourilor electorale județene, personalul tehnic auxiliar al acestora și statisticienii de la Institutul Național de Statistică ”, a anunțat Toni Greblă, președintele Autorității Electorale Permanente.
Cătălin Drulă, deputat USR și fost ministru al Transporturilor în Guvernul Cîțu, a declarat pe pagina sa de pe rețelele de socializare că, în urma numărătorii făcute de reprezentanții partidului din care face parte, diferența dintre Elena Lasconi, care a reușit să se claseze pe locul 2 în primul tur de scrutin, și Marcel Ciolacu, pe locul 3, a crescut cu aproape două mii de voturi.