‘Cataclism, prăpastie, incertitudine‘, ziarele americane se întrec în formule catastrofice, remarcă publicația franceză Le Courrier International, care sintetizează reacțiile ‘profund șocate’ ale principalelor publicații din SUA, care de altfel i-au fost ostile lui Trump în timpul campaniei electorale.
‘Președintele Donald Trump … Cuvintele pe care speram să nu le scriem niciodată’, notează The Washington Post, care vede în rezultatul scrutinului o victorie ‘a alegătorilor rurali și a zonelor industriale neglijate, care se consideră abandonate de elita politică’.
Cu Trump la conducerea țării, ‘va fi mai rău decât vă imaginați’, scrie un editorialist al publicației Slate, care a crezut până în ultima clipă că democrata Hillary Clinton va câștiga alegerile, potrivit Agerpres.
Partizanii lui Trump au reușit să transforme insulta în armă de luptă, iar acum au câștigat și ‘vor transforma America și vor zgudui lumea’, notează în acceași notă pesimistă Wall Street Journal.
Ceea ce ieri era încă ‘de neimaginat pentru zeci de mii de americani și pentru o mare parte a lumii’, iată că totuși s-a întâmplat, scrie la rândul său The New York Times, insistând mai departe asupra viitorului incert, întrucât nu știm ce va face noul președinte, nici în politica externă și nici în cea externă.
Citeşte şi Bitcoin creşte în faţa dolarului american ca urmare a votului pro-Trump
‘Știm că Trump este cel mai slab pregătit dintre candidații aleși președinte în istoria contemporană. Știm că prin cuvintele și acțiunile sale s-a arătat inapt din punct de vedere al temperamentului să conducă o națiune diversă cu 320 de milioane de locuitori (…) Știm că minte fără scrupule’, susține publicația The Times, una dintre cele mai înverșunate împotriva lui Trump, potrivit Agerpres.
Dar, acest ziar de stânga admite că victoria lui Trump este produsul unei ‘revolte’ împotriva sistemului (establishment-ului) și a statu-quo-ului politic. ‘Misoginismul și rasismul au jucat un rol în ascensiunea lui, dar și dorința intensă și chiar necugetată a schimbării’, estimează mai departe The Times, care mai crede că această schimbare a adus SUA pe marginea ‘prăpastiei’.
Totuși, Washington Post speră că ‘Trump va fi un președinte mai bun decât credem’ în acest moment, iar forța instituțiilor democratice îl va împiedica ‘să expulzeze milioane de oameni, să denunțe acorduri comerciale, să limiteze libertatea presei (…) și să saboteze eforturile mondiale împotriva schimbărilor climatice’.