Rezultate alegeri Ungaria 2022. FIDESZ a fost, de asemenea, pe locul întâi în majoritatea circumscripţiilor uninominale, potrivit primelor rezultate. Diferența s-ar putea reduce, însă, odată ce sunt numărate circumscripţiile din oraşele mari unde opoziţia dispune de mai mult sprijin. ”Victoria noastră se vede de pe Lună, și de le Bruxelles, cu siguranţă”, a declarat Orban.
FIDESZ ar fi reușit să obțină o majoritate de două treimi, după voturile exprimate în sistem uninominal. Marea surpriză a alegerilor este intrarea în Parlament a partidului de extremă dreaptă Patria Noastră. Candidatul opoziției, Peter Marki-Zay a fost înfrânt de reprezentantul Fidesz în colegiul uninomnial în care a candidat.
Alianţa Fidesz – KDNP (Partidul Popular Creştin-Democrat) a obţinut 59% din voturi în scrutinul parlamentar desfăşurat duminică, potrivit rezultatelor anunţate de Comisia electorală centrală după numărarea a 28% din buletinele de vot, informează site-ul 24.hu.
Alianţa de opoziţie Uniţi pentru Ungaria, condusă de Péter Márki-Zay, a obţinut 29,4% din voturi. Coaliţia de opoziţie este formată din partidele Coaliţia Democratică (DK), Jobbik, Partidul Verzilor (LMP), Partidul Socialist (MSZP), Mişcarea Impuls şi organizaţia Dialog pentru Ungaria.
Citește și: Viktor Orban susţine că miza alegerilor din Ungaria este dacă se va implica sau nu în războiul din Ucraina: „Războiul distruge, pacea construieşte”
Tot duminică, ungurii au votat un referendum privind comunitatea LGBT. Plebiscitul se referă la o lege care a fost concepută iniţial pentru a lupta împotriva abuzurilor faţă de minori şi la care Fidesz a adăugat în ultimul moment clauze fără legătură cu pedofilia şi prin care se interzice să se vorbească despre homosexualitate sau schimbările de gen cu minorii, notează EFE.
Adoptarea legii a făcut Uniunea Europeană să deschidă o procedură de infringement împotriva Ungariei, deoarece consideră acest act legislativ homofob, discriminatoriu şi contrar valorilor comunitare. În ceea ce-l priveşte, guvernul ungar susţine că vrea doar să-i protejeze pe minori. Pentru ca referendumul să fie validat, este nevoie de o participare minimă de 50%, însă o eventuală invalidare a sa nu înseamnă automat că legea – deja în vigoare – va înceta să se mai aplice.