Potrivit datelor prezentate, vineri, de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa, procentul de promovabilitate la bacalaureat a crescut, în urma rezolvării contestaţiilor, de la 45,17, la 47,94.
În judeţ au fost depuse 2.330 de solicitări de recorectare a lucrărilor, majoritatea la matematică – 899 şi la limba şi literatura română – 793. Din cele 2.330 de contestaţii, la 941 de lucrări au fost modificate notele. Astfel, pentru 775 de lucrări notele au fost mărite, trei dintre acestea primind chiar două puncte în polus la notă, în timp ce pentru 128 de lucrări notele au fost micşorate, 22 dintre ele cu un punct, iar una cu două puncte.
În total, 194 de candidaţi au promovat bacalaureatul, în urma contestaţiilor, în timp ce 11 elevi au obţinut note mai mici, fiind declaraţi respinşi.
„În ceea ce priveşte candidaţii care au obţinut un punctaj cu 0,5 mai mare după contestaţii nu pot decât să apreciez exigenţa în evaluare a profesorilor constănţeni care au corectat lucrările respective şi, în egală măsură, să sper că rezultatele finale reflectă cu adevărat, pregătirea elevilor pentru acest examen. Fiecare candidat a fost evaluat cu aceeaşi unitate de măsură. De altfel, pe toată perioada acestei sesiuni, am urmărit împreună cu membrii Comisiei Judeţene de Bacalaureat şi cu experţii Corpului de control al Ministerului Educaţiei să derulăm un bacalaureat corect, exigent şi responsabil, ale cărui rezultate vin să demonstreze situaţia reală a absolvenţilor de ciclu liceal. La acest fapt au contribuit toţi colegii din sistem care, cu simţ de răspundere, au participat în comisiile din centrele de examen”, a declarat şeful ISJ Constanţa, prof.dr. Răducu Popescu.
În urma analizării contestaţiilor şi prezentării rezultatelor finale, 1.240 de elevi constănţeni au promovat examenul de bacalaureat cu note între 6 şi 6,99, 938 au fost notaţi între 7 şi 7,99, 797 au primit note între 8 şi 8,99, iar 381 de candidaţi au obţinut note între 9 şi 9,99.
Un singur elev din judeţul Constanţa, Sorin Adrian Stratulat, de la Liceul Teoretic „George Călinescu” din municipiu, a reuşit să promoveze examenul de cu media10.
În judeţ au existat două licee cu promovabilitate de 100 la sută şi o unitate de învăţământ unde niciun elev nu a promovat. Astfel, la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” şi la Liceul Teoretic „Traian”, ambele din municipiul Constanţa, toţi elevii care au susţinut acest examen l-au promovat. La polul opus s-a situat Liceul Ucecom „Spiru Haret” Constanţa, unde procentul de promovabilitate a fost zero, toţi cei 16 candidaţi care au susţinut bacalaureatul picând examenul.
În judeţul Brăila, promovabilitatea la bacalaureat a crescut, după rezolvarea contestaţiilor, de la 59,25 la sută la 60,3 la sută.
Potrivit inspectorului şcolar general al ISJ Brăila, Iulian Danielescu, după recorectarea celor 455 de lucrări contestate, promovabilitatea a crescut cu 1,05 la sută.
După afişarea rezultatelor parţiale, judeţul Brăila s-a clasat pe primul loc în ţară în ceea ce priveşte rata de promovare.