După recorectarea lucrărilor, au fost înregistrate diferenţe mari între notele obţinute iniţial de elevi şi cele finale.
Astfel, pe listele afişate la centrul de examinare de la Colegiul „Mihai Eminescu” din Buzău, un elev care iniţial fusese notat cu 6.70 la limba română, după contestaţie a obţinut 9.40.
Altul care avea 5.90 la istorie, a primit 4.70, după recorectare, iar un absolvent care obţinuse 3.90 la limba română, după contestaţie a luat nota 5.
De asemenea, o lucrare la biologie notată cu 6.95, a fost apreciată cu 7.85 după recorectare.
Cea mai mare diferenţă este în cazul unei eleve care iniţial a primit 7.40 la sociologie, iar după recorectare a fost notată cu 3.8, fiind declarată respinsă.
Inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Buzău, profesorul Dumitru Ene, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX că va declanşa o anchetă pentru a se stabili cum s-a ajuns la o asemenea situaţie.
„Este vorba despre o lucrare care a plecat cu o medie de 7.40 şi s-a întors cu 3.80. În faţa acestei diferenţe am încercat să ne edificăm asupra valorii reale a lucrării deşi ştiam că la contestaţii lucrarea a fost evaluată de patru profesori, conform metodologiei când e o diferenţă mai mare de 1, 5 puncte se constituie o a treia comisie, iar lucrarea este evaluată de către această comisie care a constatat că valoarea lucrării este de 3.80. Am mers la centrul de evaluare din Buzău împreună cu un profesor de ştiinţe sociale, eu fiind, de asemenea, profesor de ştiinţe sociale, am revăzut lucrarea cu acordul ministerului şi am constatat că valoarea lucrării e apropiată de nota dată în urma contestaţii. Voi încerca să identidic motivul pentru care o astfel de lucrare a fost supraevaluată, i-am adus la cunoştinţă acest fapt şi elevei, arătându-i că ce a scris în lucrare nu acoperă din barem mai mult decât a obţinut, voi încerca săptămâna viitoare o discuţie cu profesorii evaluatori din comisia iniţială spre a afla argumentele acestora şi ce explicaţii au pentru notarea iniţială a lucrării de 7.40. În funcţie de ce voi constata voi demara şi o acţiune de disciplinare dacă va fi cazul”, a declarat Dumitru Ene.
În judeţul Buzău, procentul de promovabilitate după rezolvarea celor peste 1.100 de contestaţii depuse a crescut de la 50,82 51,86.